Χαράτσι σε εξοχικά, οικόπεδα, χωράφια, χωρίς φόρο η πρώτη κατοικία

Φεβρουάριος 14, 2015

Την απαλλαγή της πρώτης κατοικίας και τη φορολογική επιβάρυνση όλων των υπολοίπων ακινήτων κάθε νοικοκυριού θα προβλέπει ο νέος φόρος ακινήτων που σχεδιάζει να καθιερώσει η κυβέρνηση στη θέση του ισχύοντος σήμερα Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Το τρικ
Ο νέος φόρος θα ονομάζεται μεν «Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας» (ΦΜΑΠ), ωστόσο ως προς το αφορολόγητο όριο θα προσομοιάζει περισσότερο με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) που νομοθετήθηκε το 2008. Δηλαδή, το αφορολόγητο όριο που θα καθιερωθεί θα αφορά μόνο μία κατοικία, τη λεγόμενη «πρώτη».

Αν η αξία της κατοικίας αυτής είναι μικρότερη από το αφορολόγητο όριο, θα απαλλάσσεται πλήρως μόνο η κατοικία αυτή, ενώ τα υπόλοιπα ακίνητα που ανήκουν στην περιουσία του φορολογούμενου, δηλαδή τα λοιπά κτίσματα, τα οικόπεδα εντός σχεδίου, τα αγροτεμάχια και οι λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου, θα υπόκεινται κανονικά σε φόρο! Αν η αξία της πρώτης κατοικίας είναι μεγαλύτερη του αφορολόγητου ορίου, τότε θα φορολογείται και η κατοικία αυτή, αλλά μόνο για το τμήμα της αξίας της το οποίο υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο, ενώ τυχόν υπόλοιπα ακίνητα του φορολογούμενου θα υπόκεινται κι αυτά κανονικά σε φόρο.

Οι προγραμματικές
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν, κατ’ αρχάς, από τις εξαγγελίες της ίδιας της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη, σχετικά με τη μορφή που θα έχει ο νέος «Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας», ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, η κ. Βαλαβάνη, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, ανέφερε ότι με το νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος θα καθιερωθεί στη θέση του ΕΝΦΙΑ, θα είναι αφορολόγητη η πρώτη κατοικία για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Η αναπληρώτρια υπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου σε γενικό αφορολόγητο όριο στο οποίο μπορούν να ενταχθούν κι άλλα ακίνητα πλην την πρώτης κατοικίας! Διευκρίνισε επίσης ότι ακόμη και η υπερπολυτελής πρώτη κατοικία θα φορολογείται!

Η αλήθεια
Ολα αυτά δείχνουν σαφώς ότι η νέα κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα φόρο ο οποίος δεν θα είναι και τόσο ήπιος όσο αρχικά είχε προπαγανδιστεί. Κι αυτό διότι με το νέο φορολογικό καθεστώς το οποίο προανήγγειλε η κ. Βαλαβάνη, κάθε φυσικό πρόσωπο θα πληρώνει φόρο για όλα τα ακίνητα που κατέχει, εκτός από την πρώτη κατοικία! Προκύπτει, δηλαδή, το συμπέρασμα ότι σε περίπτωση που στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου φόρου, το αφορολόγητο όριο της πρώτης κατοικίας οριστεί στις 200.000 ευρώ, τότε:

*Ενας φορολογούμενος που κατέχει ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 120.000 ευρώ, το οποίο χρησιμοποιεί ως πρώτη κατοικία, καθώς κι ένα εξοχικό αντικειμενικής αξίας 70.000 ευρώ θα απαλλάσσεται από το φόρο μόνο για το διαμέρισμα και θα πληρώνει το φόρο για το εξοχικό!

*Ενας φορολογούμενος που έχει ιδιόκτητη πρώτη κατοικία (μονοκατοικία) αντικειμενικής αξίας 150.000 ευρώ και ταυτόχρονα κατέχει ένα ισόγειο κατάστημα 50 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 80.000 ευρώ κι ένα σπίτι στο χωριό του 90 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 70.000 ευρώ θα απαλλάσσεται από το φόρο μόνο για τη μονοκατοικία και θα πληρώνει το φόρο για το κατάστημα και το σπίτι στο χωριό.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot