Σε μετωπική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα οδεύει ο Στέφανος Κασσελάκης.
Πού αποσκοπούν οι βαριές κουβέντες για τα «μαύρα ταμεία»
Χρησιμοποιείται, μάλιστα, όλο και πιο έντονα το επιχείρημα πως οι 11 που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ και συγκρότησαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς είναι ανεπιθύμητοι όχι μόνο από την ηγεσία, αλλά κι από τη βάση του κόμματος.
Δεν αποκλείεται η αμφισβήτηση της προεδρίας Κασσελάκη
Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε άλλο παρά αποκλείεται να ζήσουμε ακόμα και την αμφισβήτηση της προεδρίας Κασσελάκη κατά την προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής- θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει τη Δευτέρα από τις ΗΠΑ, αλλά και για να προηγηθεί η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ- από πρόσωπο το οποίο θα θεωρείται πως είναι κοντά στον κ. Τσίπρα.
Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, την αποφασιστικότητα του να συγκρουστεί με τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος και, κυρίως, τη διαπλοκή με επιχειρηματικά συμφέροντα σηματοδοτεί η- εν πολλοίς- αιφνιδιαστική ολιστική παρέμβαση Κασσελάκη, η διακήρυξη του οποίου χαρακτηρίστηκε «μανιφέστο».
Γι’ αυτό κι εκτιμούν πως με την παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για όλα τα μείζονα ζητήματα και ειδικά για τα απαγορευμένα θέματα ταμπού, όπως το «μαύρο χρήμα» στην πολιτική και τα συμφέροντα που καθοδηγούν το πολιτικό προσωπικό «επιβάλλοντας» αυτή την περίοδο την περιβόητη συζήτηση για την Κεντροαριστερά με όρους όμως «εργαστηριακούς».
Με βάση, μάλιστα, τις ίδιες πηγές θα πρέπει να αναμένονται από την πλευρά Κασσελάκη κι άλλες πρωτοβουλίες στο αμέσως προσεχές διάστημα: «Όταν είπε από την πρώτη στιγμή πως θα σπάσει αβγά και θα τους χαλάσει τη σούπα, το εννοούσε και θα το κάνει πράξη».
Αναφορικώς με το κλείσιμο του ημερήσιου φύλλου της «Αυγής», στην Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν ότι είχε αποφασιστεί από την Πολιτική Γραμματεία επί προεδρίας Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2022.
Τέλος στη διάχυση αρμοδιοτήτων και το blame game
Όσον αφορά την οργανωτική ανασυγκρότηση, στόχευση Κασσελάκη είναι κάθε στέλεχος να έχει έναν και μόνο ρόλο για τον οποίο θα είναι υπόλογο.
Δεν επιθυμεί, δηλαδή, τη διάχυση αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο εσωκομματικών ισορροπιών όπως ισχύει σήμερα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κι όπως μαθαίνουμε, ο κ. Κασσελάκης αναμένεται να τοποθετήσει περιφερειακούς συντονιστές στις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας- εξαιρείται η Αττική για ευνόητους λόγους- στη θέση των νομαρχιακών, προκειμένου να σταματήσει το τοπικό «blame game» που παρατηρήθηκε και στις τελευταίες ευρωεκλογές σε πολλές περιφέρειες και για να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στις Οργανώσεις Μελών.
Σε σχέση με την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία, θα είναι πολύ πιο ολιγομελείς σε σχέση με σήμερα και το πλαίσιο λειτουργίας και συνεδριάσεών τους θα είναι διαφορετικό.