Κραυγή αγωνίας από το Μάτι: «Δεν θέλουμε να κάνουμε Πάσχα στον δρόμο»

Απρίλιος 12, 2021

Τον βηματισμό χελώνας στην αποκατάσταση των κατοικιών στο Μάτι μετά την πύρινη κόλαση της 23ης Ιουλίου 2018 αποτυπώνει η πρόσφατη εντολή έξωσης από τα παραθεριστικά θέρετρα των Ενόπλων Δυνάμεων στα ΚΑΑΥ του Αγίου Ανδρέα και στα ΚΕΔΑ στο Ζούμπερι που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους πυροπαθείς.

Ενώ κοντεύουν τρία χρόνια από τη φωτιά στο Μάτι υπάρχουν ακόμα οικογένειες που δεν έχουν λάβει ούτε καν την άδεια για την ανοικοδόμηση της κύριας κατοικίας τους και καμία δόση των χρημάτων όπως προκύπτει από τις υπεύθυνες δηλώσεις που συμπληρώνουν αυτές τις ημέρες μαζικά προκειμένου να παρατείνουν την παραμονή τους στις κατασκηνώσεις.

Δεινή κατάσταση

Στο έγγραφο της υπεύθυνης δήλωσης που φέρνει στο φως ο «Ε.Τ.» της Κυριακής και είναι ίδιο στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι που έχασαν τις περιουσίες τους στο Μάτι, όπως επίσης σε πολλές περιπτώσεις συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα, αναφέρουν σε λίγες γραμμές τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται καθώς τα νέα τους σπίτια έχουν εξελιχθεί σε… γεφύρια της Αρτας, με σοβαρά εμπόδια στις διαδικασίες ανοικοδόμησης που έχουν ως αποτέλεσμα να βρίσκονται ακόμα στο μηδέν σαν να μην πέρασε μια μέρα από τη φωτιά.

«Είμαι σε αναμονή έκδοσης της άδειας και δεν έχω λάβει καμία δόση της στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή της πυρόπληκτης οικίας μου. Δεν έχω λάβει καμία επιχορήγηση ενοικίου από κανέναν κρατικό φορέα. Είμαι στη διάθεση κάθε επιτροπής για αυτοψία-έλεγχο της κατοικίας μου. Διαμένω ανελλιπώς στον χώρο φιλοξενίας του ΚΕΔΑ/Ζ και δεν τον χρησιμοποιώ περιστασιακά» τονίζεται σε μία από τις δηλώσεις.

Κάποιοι από τους κατοίκους παίρνουν αυτό το διάστημα στα χέρια τους τις πολυπόθητες άδειες, αλλά, όπως λένε στον «Ε.Τ.», θα περάσει ακόμα πολύς καιρός μέχρι να χτίσουν τα σπίτια τους, ενώ άλλοι δεν έχουν ούτε άδεια.

«Χάθηκε πολύτιμος χρόνος στην αρχή μέχρι να οργανωθούν οι διαδικασίες και από τότε παλεύουμε ασταμάτητα με ατέλειωτα χαρτιά, ανυπόφορη γραφειοκρατία και συνεχόμενα εμπόδια. Τώρα τρέχουμε να συγκεντρώσουμε κι άλλα χαρτιά ότι έχουμε ανάγκη τις κατασκηνώσεις αφού χάσαμε την κύρια κατοικία μας ώστε να μη μας διώξουν. Δεν θέλουμε να κάνουμε Πάσχα στον δρόμο» επισημαίνει κάτοικος που έχει περάσει τρεις φορές Χριστούγεννα κι ετοιμάζεται για το τρίτο Πάσχα στον οικίσκο.

Ενωση Εφοπλιστών

Ολόκληρες οικογένειες ζουν στα λίγα τετραγωνικά των παραθεριστικών κατοικιών των Ενόπλων Δυνάμεων και με δυσκολία κινούνται ανάμεσα στα λιγοστά υπάρχοντά τους. Οι πομπώδεις κυβερνητικές δεσμεύσεις που ακολούθησαν την καταστροφή ότι η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους πληγέντες έμειναν στα λόγια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τα έξοδα των αδειών ανοικοδόμησης γι’ αυτούς που είχαν χάσει τα πάντα καλύφθηκαν από την ιδιωτική πρωτοβουλία. «Η Ενωση Εφοπλιστών επέλεξε περίπου 20 περιπτώσεις οικογενειών που ήταν σε κακή οικονομική κατάσταση και κάλυψε τα έξοδα των αδειών γιατί εμείς δεν ήμασταν σε θέση να πληρώσουμε και δεν θα καταφέρναμε να πάρουμε άδεια ποτέ» λέει κάτοικος της περιοχής.

Κάποιοι το είδαν ως ευκαιρία για εξοχική κατοικία

Μαζί με τους απελπισμένους άστεγους που βρήκαν καταφύγιο στις κατασκηνώσεις του στρατού, κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για ένα εξοχικό στο Μάτι. Οπως αναφέρουν φιλοξενούμενοι αλλά και τοπικοί παράγοντες, η εντολή έξωσης από τους οικίσκους των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με την οποία πρέπει να έχουν εκκενωθεί μέχρι τις 30 Απριλίου, αποκάλυψε ότι δεν ζουν εκεί μόνο αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη αλλά και κάποιοι που έχουν σπίτι στην Αθήνα αλλά βρήκαν βάση για εκδρομές τα Σαββατοκύριακα. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, μετά τη φωτιά διατέθηκαν σε πυροπαθείς περίπου 90 οικίσκοι αλλά μόνο στους 30 διαμένουν οικογένειες που έχασαν την κύρια κατοικία τους και βρέθηκαν χωρίς στέγη. Με την εντολή έξωσης ωστόσο η ανάγκη για ξεκαθάρισμα έγινε επιτακτική.

«Πράσινο» φως

«Στη συνομιλία που είχαμε από κοινού με τον δήμαρχο Ραφήνας Ευάγγελο Μπουρνούς και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγωτόπουλο πήραμε το “πράσινο” φως να παραμείνουν στις κατασκηνώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων όσοι είναι πραγματικά άστεγοι» λέει στον «Ε.Τ.» ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας, προσθέτοντας: «Δεν θα αφήσουμε απροστάτευτους αυτούς που είναι στον δρόμο μετά τη φωτιά. Ακόμα και να τους έδιωχναν από τις κατασκηνώσεις θα βρίσκαμε άλλη λύση σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενες κατοικίες».

Πλέον οι φιλοξενούμενοι στις κατασκηνώσεις έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να συγκεντρώσουν από την αρχή όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι είναι άστεγοι προκειμένου να μη δουν την πόρτα της εξόδου από τα παραθεριστικά θέρετρα στο τέλος του μήνα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot