×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 584

Το Ποτό μας πειράζει λιγότερο καθώς μεγαλώνουμε

Δεκέμβριος 31, 2013

Τα παρεπόμενα της μέθης γίνονται ηπιότερα και σπανιότερα με το πέρασμα του χρόνου, ενώ σχεδόν εξαφανίζονται μετά τα 60 χρόνια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Στη μελέτη συμμετείχαν 51.645 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 94 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια για την κατανάλωση αλκοόλ και τις συνακόλουθες συνέπειές της.

Όπως έδειξε, η συχνότητα και η ένταση των παρεπομένων της μέθης (λ.χ. πονοκέφαλος, ναυτία, εξάντληση, έντονη δίψα) ήταν υψηλότερη στους νεαρούς ενήλικες (ηλικίες 18-30 ετών), ενώ μειωνόταν και στα δύο φύλα κατ’ αναλογία με την αύξηση της ηλικίας.

Μετά τα 60 χρόνια, τα παρεπόμενα σχεδόν εξαφανίζονταν.

Έτσι, ενώ λ.χ. στις ηλικίες 18-30 ετών το 21% των γυναικών δήλωσαν πως όταν το παρακάνουν με το αλκοόλ ξυπνούν «κομμάτια» το επόμενο πρωί, το αντίστοιχο ποσοστό στις ηλικίες άνω των 60 ετών ήταν μόλις 3%.

Αντίστοιχα, το 62% των νέων ηλικίας 18-30 ετών δήλωσαν πως νιώθουν εξαντλημένοι τη μέρα μετά από τη μέθη – ένα ποσοστό που ήταν μόλις 14% στις ηλικίες άνω των 60 ετών.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να οφείλονται σε βιολογικούς παράγοντες ή απλούστατα στις αρνητικές εμπειρίες, οι οποίες οδηγούν στη λήψη προληπτικών μέτρων.

Την μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Alcoholism: Clinical and Experimental Research», διενήργησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.

Οι εθελοντές ανέφεραν πόσο έπιναν κάθε εβδομάδα, τι είδους ποτά κατανάλωναν, πόσο έπιναν ανά περίσταση (λ.χ. το Σαββατόβραδο) και πόσο συχνά μεθούσαν.

Επιπλέον, απάντησαν λεπτομερώς σε ερωτήματα για τα παρεπόμενα που ανέπτυσσαν έπειτα από την υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι πιθανές αιτίες για την ύφεση των παρεπομένων με την ηλικία είναι τέσσερις:
1) Ο οργανισμός συνηθίζει το αλκοόλ.
2) Πίνουμε λιγότερο. Η μελέτη έδειξε πως σε μια βραδιά υπερκατανάλωσης οι νέοι πίνουν κατά μέσον 9 ποτά, αλλά οι ηλικιωμένοι 4 ποτά
3) Λαμβάνουμε μέτρα προστασίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ηλικιωμένοι αποφεύγουν περισσότερο να «μπερδεύουν» τα ποτά και προτιμούν τα ανοικτόχρωμα (όπως η βότκα), διότι έτσι λιγοστεύουν τα παρεπόμενα.
4) Ο ίδιος ο οργανισμός καθιστά απωθητικό το αλκοόλ. Η μελέτη έδειξε πως όσοι εθελοντές είχαν τα χειρότερα παρεπόμενα σε νεαρή ηλικία, είχαν και τις περισσότερες πιθανότητες να πάψουν κάποια στιγμή να πίνουν ασυλλόγιστα.

Πηγή: tanea.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot