Μια ολοκληρωμένη πρόταση νόμου θεσμικών αλλαγών για τις δημόσιες πολιτικές που αφορούν σε ορεινούς δήμους και ορεινές περιοχές, συζητήθηκε στην Υποεπιτροπή Ορεινών Περιοχών της Βουλής με πρωτοβουλία του Προέδρου της και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα.
Στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής συμμετείχαν ο Υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργό, κ. Αθανάσιος Κοντογεώργης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης εκ μέρους της ΕΝΠΕ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Ανωγείων, κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αργιθέας, κ. Ανδρέας Στεργίου, ο Καθηγητής του ΕΜΠ και Διευθυντής του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας, κ. Δημήτρης Καλιαμπάκος, ο Διευθυντής Οικονομικής Ανάπτυξης, Οργάνωσης και Περιβάλλοντος της Ε.Ε.Τ.Α.Α., κ. Ιωάννης Γούπιος και όλοι οι Δήμαρχοι που αποτελούν μέλη της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ.
Ο Μάνος Κόνσολας, ανοίγοντας τη συζήτηση, χαρακτήρισε ως αναγκαιότητα τις θεσμικές αλλαγές στις δημόσιες πολιτικές για τους ορεινούς δήμους και τις ορεινές περιοχές, τονίζοντας ότι σε ευρωπαϊκό θεσμικό επίπεδο οι ορεινές περιοχές αντιμετωπίζονται αυτοτελώς.
Αναφέρθηκε στη διαμόρφωση ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τις ορεινές περιοχές , το οποίο θα πρέπει να συνδέεται και με αναπτυξιακούς στόχους, όπως:
1ον: Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια που θα χρηματοδοτούνται από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους και θα αξιολογούνται σε ετήσια βάση ως προς την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα τους στην υλοποίηση των στόχων που τίθενται.
2ον: Στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και της ζωής σε αυτές τις περιοχές, με ειδικά αναπτυξιακά κίνητρα για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων στις ορεινές περιοχές, προσαρμοσμένα στο στόχο της ανάπτυξης και της ενίσχυσης της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
3ον: Αειφόρος ανάπτυξη και διαχείριση των φυσικών πόρων, με τη διαμόρφωση και επικαιροποίηση ενός νέου χωροταξικού σχεδιασμού αλλά κυρίως τη δημιουργία Ορεινού Ταμείου, που θα χρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.
Έκανε, επίσης, λόγο για ένα Σχέδιο Διαχείρισης των Ορεινών Όγκων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι στόχοι της βιωσιμότητας και της αειφορίας στην οικονομική ανάπτυξη.
4ον: Ενίσχυση του τοπικού πολιτισμού, ανάδειξη της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
Επεσήμανε ότι υπάρχουν εγκαταλελειμμένοι οικισμοί στις ορεινές περιοχές και διατύπωσε την πρόταση του σύμφωνα με την οποία συλλογικότητες, αλλά και φυσικά πρόσωπα που έχουν στη νομή και στην ιδιοκτησία τους εγκαταλελειμμένα ακίνητα σε ορεινές περιοχές, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα ανακατασκευής με τη στήριξη χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και με την κρατική αρωγή, προκειμένου αυτά να αξιοποιηθούν και να δώσουν ζωή σε αυτές τις περιοχές.
Ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε, επίσης, σε προτάσεις και πολιτικές για την για την υποστήριξη των μικρών ορεινών Δήμων.