Αμφιβάλλω αν υπάρχει έστω κι ένας άνθρωπος που ζει χωρίς άγχος. Και δεν είναι μόνο οι ρυθμοί της σημερινής εποχής. Υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι στο παρελθόν δεν αγχώνονταν για τίποτα; Ούτε καν!
Και σχολείο πήγαιναν και σπούδαζαν και δούλευαν και οι καλλιέργειές τους εξαρτώνταν από τον καιρό και ...και ...και. Για να μην γυρίσω ακόμα πιο πίσω τον χρόνο, τότε που ο άντρας πήγαινε στον πόλεμο κι άφηνε την οικογένειά του να αγχώνεται για το αν θα επιστρέψει ή όχι. Χωρίς κινητά, mail και λοιπές διευκολύνσεις επικοινωνίας.
Εκεί που θέλω να καταλήξω, είναι πως αγχωνόμαστε από ...πάντα γιατί αυτή είναι η φύση του ανθρώπου. Και η φύση, δε θα μπορούσε να φέρνει μόνο αρνητικά αποτελέσματα. Για αυτό και το στρες δε φέρνει μόνο τέτοια. Έχει και θετικές επιδράσεις, αρκεί να τις δούμε και να τις ξεχωρίσουμε. Κι αρκεί βέβαια, να μην ξεπερνά κάποια όρια. Όρια τα οποία πράγματι ...σκοτώνουν!
Εστιάζεις καλύτερα
Το άγχος έχει το εξής χαρακτηριστικό: αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης κι ανδρεναλίνης στον ανθρώπινο οργανισμό. Ουσίες και οι δύο, οι οποίες όταν δεν ξεπερνούν τα όρια, δρουν πολύ ευεργετικά στη λειτουργία του ανθρωπίνου εγκεφάλου και τον βοηθούν να λαμβάνει και να μεταφέρει μηνύματα, πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με την κατάσταση ηρεμίας. Ταυτόχρονα, ο αυξημένος ρυθμός με τον οποίο λειτουργεί η καρδιά μας σε αγχωτικά περιστατικά, βελτιώνει τη μεταφορά οξυγόνου από και προς τον εγκέφαλο. Συνεπώς, η συνολική λειτουργία του μυαλού μας κρίνεται κατά πολύ καλύτερη κι αποδοτικότερη. Ειδικότερα, το άγχος μας βοηθά να εστιάζουμε καλύτερα σε συγκεκριμένα πράγματα χωρίς να αποσπάται η προσοχή μας από τα γύρω ερεθίσματα. Εύκολα γίνεται αντιληπτό, πως πρόκειται για μια πολύ χρήσιμη ιδιότητα υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Καλό είναι να την εκμεταλλευτείς όσο το δυνατόν περισσότερο.
Η απόδοσή σου βελτιώνεται
Θέλετε να πάρουμε παράδειγμα τους αθλητές; Πότε πιστεύεις ότι μία ομάδα έχει καλύτερη απόδοση, στα φιλικά προετοιμασίας με το στρες σε επίπεδα της τάξεως του 0% ή στον τελικό του Champions League με το άγχος να «χτυπάει» κόκκινο; Νομίζω η απάντηση είναι προφανής και καθόλου τυχαία. Το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί υπό στρεσογόνες συνθήκες και να αποδίδει πολύ καλύτερα όταν κάτι «πρέπει» να γίνει. Η κατάσταση αυτή συνδέεται άμεσα με την εστίαση για την οποία γράψαμε πιο πάνω. Οι μύες μας ακολουθούν τις εντολές του εγκεφάλου και η γενικότερη απόδοση (μάθηση, δουλειά, αθλητισμός) κυμαίνεται σε πολύ πιο υψηλά στάνταρ.
Αυξάνεται η αυτοπεποίθησή σου
Είναι το μεγάλο στοίχημα της «πρώτης φοράς». Αν καταφέρεις να ανταπεξέλθεις για μία φορά στις απαιτήσεις μιας αγχωτικής κατάστασης , ξέρεις ότι μπορείς να το κάνεις ξανά και ξανά. Παίρνεις δύναμη και τα πάντα σου φαίνονται πιο εύκολα. Ταυτόχρονα, θεωρείς τον εαυτό σου ικανότατο να διαχειριστεί το άγχος και τους απίστευτους χτύπους της καρδιάς σου κι από εκεί κι έπειτα, φαντάζουν όλα πιο εύκολα, απλά και ήρεμα. Κερδίζεις την αυτοπεποίθηση κι ως γνωστόν, αυτή είναι που κάνει θαύματα και είναι το καλύτερο ...ρετούς των αδυναμιών και μειονεκτημάτων που ΚΑΘΕ άνθρωπος έχει.
Τελικά; Μήπως έχουμε παρεξηγήσει λίγο το στρες;
neopolis.gr