Ένα από τα σημαντικότερα έργα αυτής της περιόδου είναι η έναρξη λειτουργίας του ολοκληρωμένου προγράμματος ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας, δηλαδή του χαρτιού, του αλουμίνιου, του πλαστικού και του γυαλιού σε όλο το νησί της Κω.
Με την υλοποίηση του προγράμματος της ανακύκλωσης των στερών αποβλήτων και της αξιοποίησης τους, η Κως εντάσσεται σε εκείνους τους ελάχιστους Δήμους που θα εφαρμόσουν την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ελληνική νομοθεσία για την μετατροπή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
Έτσι εξοικονομούνται φυσικοί πόροι που ιδίως στα νησιά είναι αναγκαίοι και δυσεύρετοι αφού θα εκλείψει η ανάγκη εξεύρεσης και νέων εδαφικών χώρων κατασκευής ΧΥΤΑ ή επέκτασης του.
Επίσης αποφεύγεται ο κίνδυνος της επιβολής προστίμων που από το 2014 είναι ορατός στην περίπτωση που οι Δήμοι δεν προωθούν προγράμματα ανακύκλωσης.
Παράλληλα το σύστημα της αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων υλικών που θα εγκατασταθεί στον χώρο του ΧΥΤΑ θα δώσει τη δυνατότητα να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι δαπάνες του Δήμου μας και άρα των πολιτών από την σημερινή λειτουργία του.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, με την λειτουργία του ενιαίου Δήμου, η Δημοτική Αρχή με τις υποδείξεις της νεοσύστατης Διεύθυνσης Περιβάλλοντος σταμάτησε την ανάθεση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ σε ιδιώτη εργολάβο, που απαιτούσε και στοίχιζε πάνω από 700 χιλιάδες ευρώ στον ενάμιση χρόνο της λειτουργίας του.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τότε δημοτική αρχή δεν μερίμνησε κατά τα στάδιο της κατασκευής του ΧΥΤΑ να εκπαιδεύσει και να προετοιμάσει την υπηρεσία καθαριότητας ώστε να αναλάβει χωρίς πρόσθετο κόστος την λειτουργία του.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανάθεση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ σε ιδιώτη εργολάβο, έγινε χωρίς διαγωνισμό και μάλιστα με τιμές ασύμφορες και υποκειμενικές και μάλιστα με την χρήση από τον ιδιώτη των μηχανημάτων του Δήμου.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2011 που παρελήφθη ο ΧΥΤΑ δεν είχε εγκατασταθεί και δεν λειτουργούσε το σύστημα αφαίρεσης του βιοαερίου με τον γνωστό κίνδυνο των πυρκαγιών.
Και ότι σήμερα και για τα τρία τελευταία χρόνια, ο ΧΥΤΑ λειτουργεί απρόσκοπτα από τους εργαζόμενους στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, χωρίς πρόσθετες δαπάνες πέραν των λειτουργικών και με ολοκληρωμένο το σύστημα της προστασίας και αυτανάφλεξης του βιοαερίου.
Η Δημοτική Αρχή και τα στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και της Υπηρεσίας Καθαριότητας που είναι επιφορτισμένοι για εύρυθμη λειτουργία της καθαριότητας, αντιμετωπίζουν πλέον αποτελεσματικά, με την εφαρμογή της ανακύκλωσης των στερεών αποβλήτων με σύγχρονες μεθόδους και με σεβασμό στον άνθρωπο και στο χρήμα των δημοτών, την μεγάλη υπόθεση της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης για το νησί μας.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΩ