Νέα δημοτική αμφιλεγόμενη παρέμβαση στην εμφάνιση της πόλης
με τυχαιότητα και χωρίς σεβασμό στην νομοθεσία
Α. Σάββατο σήμερα, παραμονή εκλογών, με μια δυσάρεστη πρωινή έκπληξη. Περπατώντας στο λιμάνι μα κοντά στο Κάστρο, στην θέση του ‘’ΚΑΡΝΆΓΙΟ’’ πέφτουμε σε μια κατασκευαστική προετοιμασία καλουπώματος. Ρωτώντας μάθαμε ότι πρόκειται να φιλοξενηθεί εκεί ένα ψηφιδωτό που πάνω του θα τοποθετηθεί η άγκυρα που υπήρχε από την εποχή Καΐσερλη στην άλλη γωνία της προβλήτας. Ηταν μια πολύ κακή τοποθέτηση γιατί δημιουργούσε στενότητα με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση του περπατήματος. Δημιουργούσε κυκλοφοριακή συμφόρηση στο σημείο στροφής. Ο σεισμός σταθηκε η αφορμή της απομάκρυνσης της συμβάλλοντας στην δημιουργία ελευθερίας στην πεζοκίνηση..
Β. Ρωτούμε τον κ…. εντεταλμένο σύμβουλο τεχνικών έργων της Δημοτικής αρχής που επιβλέπει:
— Τι θα κάνετε εδώ;
—Θα τοποθετηθεί η άγκυρα πάνω σε εάν ψηφιδωτό του νησιού
—Έχετε την έγκριση του συμβουλίου αρχιτεκτονικής; Έχετε κάποια άδεια;.
—Είναι έργο της Δημοτικής αρχής!
Οπότε καταλαβαίνουμε ότι δεν χρειάζονται εγκρίσεις.
—Οι παρεμβάσεις στους κοινοχρήστους χώρους προβλέπεται από την νομοθεσία ότι γίνονται με σχέδια και μελέτες που εχουν εγκριθεί από αρμόδιες υπηρεσίες και σας ενημερώνω ότι θα το σχολιάσω δημόσια..
Β. Μικρή κοινωνία είμαστε, έχουμε το θάρρος να στείλουμε τηλεφωνικό μήνυμα στον κ. Δήμαρχο. Τον ενημερώσαμε ότι θα προσπαθήσουμε να μπλοκάρομε το έργο, γιατί δεν τηρούνται οι νόμοι και οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Τον καλέσαμε να σταματήσει ο ίδιος το έργο! Τον προτρέψαμε να κάνει το έργο σύννομα, ώστε να αποφύγουμε τις ’’καταγγελίες’’! Εγγραφα που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τις Δημοτικές Υπηρεσίες που είναι υποχρεωμένες υπηρεσιακά να κινηθούν ενάντια στην εκλεγμένη πολιτική αρχή τους.
Γ. Οι αισθητικές παρεμβάσεις της Δημοτικής αρχής Νικηταρά πατούν σε μια αντικειμενική ανάγκη. Δεν είναι ο στόχος μας να τον αποτρέψουμε καταγγέλλοντας τον. Έχουμε ανάγκη υψηλών αισθητικών και σύγχρονων παρεμβάσεων στους παραμελημένο δημοτικούς ελευθέρους χώρους μας. Όμως αυτό δεν δικαιολογεί παρεμβάσεις χωρίς σχέδιο, χωρίς πολιτική αιτιολόγηση, χωρίς τήρηση κάποιον αρχών και την θεραπεία στόχων. Οι παρεμβάσεις της νυν Δημοτικής αρχής χαρακτηρίζονται από τυχαιότητα, αποσπασματικότητα, χαμηλή λειτουργική και αισθητική ποιότητα και εν τέλει χωρίς πολιτική στόχευση!
Δ. Στο μυαλό μας ήρθαν οι εικόνες από μια σειρά επεμβάσεων αυτής της δημοτικής αρχής στους κοινοχρήστους χώρου χωρίς να τηρούνται οι διαδικασίες. Τελευταίο παράδειγμα η παρέμβαση στην πλατεία της Καρδάμαινας. Η νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε εκεί, είναι καλύτερη από την προηγουμένη. Όμως θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι ακόμη καλύτερη! Ζούμε σε περίοδο κλιματικής αλλαγής με την Καρδάμαινα να είναι από τα πιο ζεστά σημεία του νησιού λόγω θέσης και λογω της μεγάλης δόμησης στο κέντρο του οικισμού όπου κυριαρχεί η άσφαλτος και το μπετόν. Θα ήταν καλύτερα να υπάρξει μια παρέμβαση που να δημιουργεί μια όαση πράσινου στην καρδιά του χωριού και δεν αρκεί μια ελιά! Παρά το ιστορικό και περιβαλλοντικό βαρος της Ελιάς αυτό δεν μπορεί να καλύψει το πολιτικό κενό της απουσίας δημοτικής πολιτικής στρατηγικής για ζητήματα χώρου και του περιβάλλοντος.
Άλλο μη πετυχημένο παράδειγμα είναι η Ελιά με την τεραστία βάση της στην μικρή πλατεία Διαγόρα που με δεδομένη την υπενοικίαση στα παρακείμενα εστιατόρια ο ίδιος ο δήμος μας μετέτρεψε τον κοινόχρηστο χώρο της άλλοτε πλατείας Διαγόρα σε ‘’άβατο’’! Αντί μιας μικρού μεγέθους καλλιτεχνικής δημιουργίας που να παραπέμπει στο όνομα της πλατείας έχουμε εν τελεί ένα Δημόσιο χώρο στενότητας και αποκλειστικής εμπορευματοποίησης με τραπεζοκαλυψεις μαζικής εστίασης. ( και για το i love kos υπήρχε καταλληλοτερη θέση από αυτή που επιλέχτηκε, αν τηρούνταν οι διαδικασίες)
Ε. ο κ. Δήμαρχος έχει χρόνια στην αυτοδιοίκηση. Είναι μηχανικός και στελέχη της δημοτικής αρχής είναι δικηγόροι και γνωρίζουν την νομοθεσία. Γιατί δρουν αυτόβουλα και παράνομα. Ρωτούμε:
Που είναι η έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής;
Που είναι η έγκριση της Ποιότητας Ζωής
Που είναι η έγκριση του Δημοτικού συμβουλίου
Που είναι η έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας
Που είναι τα σχέδια και οι μελέτες των τεχνικών υπηρεσιών του Δημου;
Πως θα πληρωθούν οι δαπάνες ενός έργου χωρίς συνοδευτικά έγγραφα;
Ποιος σχεδιάζει και ποιος αποφασίζει;
(Η κείμενη νομοθεσία:
Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Β / 07.06.2010) «Νέα Αρχιτεκτονική Αυτοδιοίκησης-Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης»
Ν. 3463/2006 (ΦΕΚ 114 Α /08.06.2006) «Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων»
Άρθρο 20 του Ν. 4067/2012 (ΦΕΚ 79 Α / 09.04.2012) «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός»
Ν.4030/11, άρθρο 21)
Ν. Μυλωνάς