Νίκος Μυλωνάς: Ο τριπλός θάνατος της ΒΙΜΕΛ! Προϊόν πολιτικής σκοπιμότητας!

Οκτώβριος 23, 2018
jumbo-banner
Α..Βρεθήκαμε μια πατριώτες μελισσοκόμους μετόχους της ΒΙΜΕΛ και τους ρωτήσαμε:
—είσαστε ικανοποιημένοι με την εξέλιξη του θέματος της ΒΙΜΕΛ; Τι βλέπετε να γίνεται;
—γιατί να είμαστε ικανοποιημένοι; Αυτό που εμείς έχουμε καταλάβει είναι ότι η ΒΙΜΕΛ πέθανε! από καιρό την πέθαναν! Τώρα απλά γίνεται η κηδεία της που θα κρατήσει μέχρι και τις εκλογές!! Εμείς που δεν φταίμε σε τίποτα, περιμένουμε να μας έρθει ο λογαριασμός να πληρώσουμε τα χρέη. Αυτό μεθοδεύει τώρα ο κ. Κυρίτση, που και εσύ τον στήριξες! Ο διάλογος είναι πραγματικός.
Β. Έχουμε παρακολουθήσει την πορεία της ΒΙΜΕΛ από την δημιουργία της. Ξεκίνησε σαν πρωτοπόρα προσπάθεια! Στόχος της: η βοήθεια των παραγωγών (θυμάτων των μεγαλέμπορων του μελιού), η παραγωγική ανασυγκρότηση με τον υποδειγματικό εκσυγχρονισμό ενός ιστορικού και ανταγωνιστικού τοπικού προϊόντος της αγροτικής παραγωγής ξεπερνώντας την μονοδιάστατη τουριστική ανάπτυξη, την συνεργασία των παραγωγών και την επέκταση της με την ενεργή σύμπραξη της τοπικής πολιτικής ηγεσίας. Τι έγινε όμως; Γιατί και πως φτάσαμε στον σημερινό θάνατο της ΒΙΜΕΛ;
Γ. Ζητήσαμε από δημοτικούς συμβούλους την έκθεση του ορκωτού λογιστή της διαχειριστικής περιόδου 2011-14 της ΒΙΜΕΛ. Μας την έδωσαν λέγοντας μας ότι δεν πρέπει ούτε φωτοτυπίες να βγάλουμε, ούτε να την δημοσιοποιήσουμε. Δεν θα σεβαστούμε την άποψη τους γιατί η μυστικότητα στις δημόσιες υποθέσεις είναι αντιδημοκρατική. Εξ άλλου δεν τηρήθηκε από την δημοτική αρχή και την μειοψηφία αλλά και γιατί δεν μπορούσε να τηρηθεί!
— ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1998-2010: Η εταιρεία ξεκινά, μπαίνει σε πρόγραμμα στήριξης και χρηματοδότησης, λειτουργεί, παράγει, απασχολεί προσωπικό, πωλεί το σπουδαίο προϊόν της. Υστερεί στο αναπτυξιακό της πρόγραμμα και γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Υφίσταται την φθορά των πελατειακών σχέσεων του πλειοψηφούντας μετόχου που είναι ο Δήμος. Τα θεμέλια της κακής διαχείρισης στην ΒΙΜΕΛ εδράζονται στις ελλείψεις και τα λάθη της πολιτικής διαχείρισης.
Αυτά συνιστούν τον πρώτο θάνατο τη ΒΙΜΕΛ
—ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2011-2014: Εδώ θα μιλήσει ο διαχειριστικός έλεγχος της Β! περιόδου Κυρίτση. Αυτά που καταγράφει ο έλεγχος δεν είναι ούτε φοβερά και ούτε τρομερά. Υπήρξε μια κακοδιαχείριση. Μια άθλια διαχείριση. Η σημαντικότερη λαθροχειρία που καταγράφεται αφορά ποσό 12.500 ευρώ του ειδικού τραπεζικού λογαριασμού εισφορών στο ‘’ταμείο αλληλοβοηθείας μελισσοκόμων’’ (σπουδαία πρόβλεψη κοινωνικού χαρακτήρα!). Ο τότε πρόεδρος του Διοκ. Συμβ. που παρανόμως είχε:1) οριστεί και διαχειριστής και διευθύνων σύμβουλος 2) αμείβονταν με 1000 ευρώ μηνιαίως, έκανε την ανάληψη χωρίς να την καταχωρήσει με παραστατικά και χωρίς να δώσει διευκρινήσεις στην γενική συνέλευση των μετόχων! Στην συνέλευση μπήκε θεμα ψηφίσματος για την κακοδιαχείριση του ταμείου αλληλοβοηθείας αλλά με πολιτική μεθόδευση της δημοτικής αρχής Καΐσερλη απερρίφθη!!!
Αν λοιπόν το κακό παράγινε και η πληγή κακοφόρμισε ήταν γιατί μηνύματα υπήρχαν αλλά δεν λειτούργησε η δημοκρατία και ο δημόσιος έλεγχος! Όμως μια εταιρεία ναυαγεί, κυρίως όταν η πολιτική της κατεύθυνση είναι λάθος ή όταν δεν υπαρχει! Ο κ. Καΐσερλης είχε μιλήσει για το πολιτικό έλλειμμα στην στρατηγική της ΒΙΜΕΛ λέγοντας: ‘’Ο Δήμος δεν μπορεί να διαχειριστεί την ΒΙΜΕΛ’’! Αποφεύγοντας να το εξηγήσει γιατί δεν μπορούσε να μιλήσει για την παθογένεια των προβλημάτων της ΒΙΜΕΛ που ήταν ο κομματισμός και ο παραγοντισμός! Συμπλήρωσε ότι ‘’ θα πουλήσει το 20% των μετοχών του σε νέους παραγωγούς’’, σβήνοντας τον δημοτικό χαρακτήρα της ΒΙΜΕΛ. Το αποτέλεσμα της περιόδου Καΐσερλη ήταν καταστροφικό και οδήγησαν στον δεύτερο θάνατο της ΒΙΜΕΛ.
—ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014-2018: Σήμερα η δημοτική πλειοψηφία κάνει πολιτική πάνω σε ένα πτώμα
χωρίς την διάθεση να το αναστήσεις αλλά με προφανή στόχο να το εκμεταλλευτεί πριν το θάψει οριστικά μετά τις εκλογές του 2019! Πρώτα έστησε ένα μύθο γύρω από γνωστά γεγονότα. Διακηρύσσει με στόμφο ότι το πόρισμα του ορκωτού περιέχει φοβερά και τρομερά πράγματα! Εστιάζει σε δευτερεύοντα και λαϊκίστικα στοιχεία όπως εισιτήρια, ταξίδια και δώρα χωρίς παραστατικά. Αποφεύγει επιμελώς να μιλήσει και να συγκεκριμενοποιήσει τα πολιτικά λάθη και πολιτικά προβλήματα που θέτει ο διπλός θάνατος της ΒΙΜΕΛ που περιγράψαμε. Μιλά καταδικαστικά για το χθες περιόδου Καΐσερλη και προωθεί την δικαστική συνέχεια. Αποφεύγει σκοπίμως να μιλήσει για την παρεμβατικότητα, το έλεγχο, την ποδηγέτηση, την εκμετάλλευση των πελατειακών πρακτικών, την απουσία δημοκρατίας και διαφάνειας της δημοτικής διαχείρισης με ευθύνη της κάθε φοράς Δημοτικής πλειοψηφίας. Οργανώνει λαϊκή συνέλευση στην Αντιμάχεια, φέρνει το θεμα στο δημοτικό συμβούλιο και καταθέτει μηνυση (η δίκη τελεσιδικήσει μετά από 10 χρόνια…τότε κανείς δεν θα θυμάται την λέξη ΒΙΜΕΛ!). Επικεντρώνει την λαϊκή προσοχή σε λογιστικά και οικονομικίστικα στοιχεία πριν τα δώσει το στους μετόχους της ΒΙΜΕΛ και πριν συνομιλήσει μαζί τους στο ΔΣ της εταιρείας! Ο τρόπος συζήτησης του θέματος που επιβλήθηκε μαζί με την ένταση και την βιασύνη προσφυγής στα δικαστήρια και προ πάντων η αποσιώπηση των πολιτικών διαστάσεων της κρίσης είναι προϊόν πολιτικής σκοπιμότητας! Η μεθόδευση εξυπηρετεί αποκλειστικά ευτελείς πολιτικούς στόχους. Μεγεθύνει υπερβολικά τα ανώδυνα και τον όγκο της κακοδιαχείρισης 2011-14 προσπαθώντας να την εκμεταλλευτεί πολιτικά! Το σπουδαιότερο: χωρίς να λέει κουβέντα για το ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΒΙΜΕΛ, οδηγώντας την στην τελευταία και πλέον επώδυνη πράξη της κηδείας της. Το πολιτικό καθήκον της νέας περιόδου Κυρίτση ήταν η εξυγίανση και η επαναλειτουργία της επιχείρησης. Αυτό θέλαμε και αυτό είχαν υποσχεθεί! Η δεύτερη πλάνη απεδείχθη ‘’χείρον της πρώτης! Η β! περίοδος Κυρίτση χρεώνεται τον τρίτο (και φαρμακερό) θάνατο της ΒΙΜΕΛ! επιβεβαιώνοντας τον Αντιμαχείτη συνομιλητή μας! (ενημερώνοντας τον ότι ο λογαριασμός που θα πληρώσουν οι 25 μέτοχοι μελισσοκόμοι είναι από 0,00-75.000 ευρώ).
Ε. Το ζητούμενο του τριπλού θανάτου της ΒΙΜΕΛ ήταν και είναι ο προσδιορισμός του πολιτικού ελλείμματος στην διαχείριση των δημοτικών μας πραγμάτων. Ο λόγος της χρεοκοπίας της ΒΙΜΕΛ είναι ίδιος με τον λόγο που χρεοκόπησαν και άλλες δημοτικές επιχειρήσεις όπως η ΔΕΥΑΥΚ και η Επιχείρηση Δημοτικών Κινηματογράφων (ΕΔΗΚ). Είναι η απουσία διαφάνειας, ελευθερίας έκφρασης, αυτόνομης και αδέσμευτης συμμετοχής των δημοτών στην διαχείριση και η απομάκρυνση από τις πολιτικές σκοπιμότητες της κάθε δημοτικής πλειοψηφίας. Αυτές οι ελλείψεις είναι η πραγματική απειλή και για την ΔΕΥΑΚ, την ΜΑΡΙΝΑ, το Λιμενικό Ταμείο. Αντί να συζητούμε τα πολιτικά προβλήματα και το έλλειμμα αναπτυξιακής προοπτικής μοχλών και εργαλείων ανάπτυξης του Δήμου μας με όρους αυτογνωσίας θεραπεύοντας και μη επαναλαμβάνοντας τα κακώς κείμενα, χανόμαστε στις εντυπώσεις και στους ψευδοκαυγάδες και οδηγούμε το νησί από το κακό στο χειρότερο.
Ν Μυλωνάς.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot