Μείωση έως και 20% των αντικειμενικών αξιών σε ορισμένες περιοχές και παραμονή του ΕΝΦΙΑ για φέτος προβλέπονται στο σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τη φορολόγηση ακίνητης περιουσίας του 2015.
Το διακύβευμα είναι μεγάλο καθώς ο συγκεκριμένος φόρος φέρνει στα κρατικά ταμεία έσοδα ύψους 2,6 δισ. ευρώ, γι’ αυτό και οι θεσμοί αντιδρούν σε οποιαδήποτε συζήτηση κατάργησής του χωρίς τον καθορισμό ισοδύναμων. Επομένως, ο νέος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) με καθορισμό αφορολόγητου ορίου πάει για τη νέα χρονιά.
Ωστόσο, το
Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να ελαφρύνει το ύψος του φόρου σε πολίτες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι νέες τιμές της εφορίας αναμένεται να είναι έτοιμες στα τέλη Ιουνίου και περίπου 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν από το φθινόπωρο.
Οι νέες τιμές της εφορίας αναμένεται να είναι έτοιμες στα τέλη Ιουνίου και περίπου 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν από το φθινόπωροΣύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ημερησία», το σχέδιο προβλέπει «πάγωμα» στα σημερινά επίπεδα των τιμών για τις περιοχές με τιμή ζώνης έως 500-600 ευρώ/τ.μ. Σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως της επαρχίας αλλά και του Λεκανοπεδίου (Ίλιον, Κερατσίνι, Νίκαια) οι αντικειμενικές αξίες είναι ιδιατίερα χαμηλές και υπολείπονται σημαντικά των εμπορικών τιμών. Στις περιοχές αυτές, οι τιμές θα έπρεπε να αυξηθούν ακόμη και πάνω από 50% για να προσεγγίσουν τις τιμές της αγοράς. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τους ιδιοκτήτες ακινήτων με αυξημένο φόρο, γι’ αυτό και στο ΥΠΟΙΚ προσανατολίζονται να διατηρήσουν αμετάβλητες τις τιμές.
Μείωση έως 20% στις «ακριβές» περιοχές
Παράλληλα, η μείωση των αντικειμενικών αξιών θα αγγίζει το 20% κατά μέσο όρο στις περιοχές όπου οι τιμές ζώνης που εφαρμόζει η εφορία είναι υψηλότερες από τις εμπορικές αξίες. Αυτό σημαίνει ότι στις περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν κατά πολύ τις τιμές που επικρατούν στην αγορά, το ποσοστό της μείωσης των τιμών θα είναι μεγαλύτερο, ενώ αντίθετα σε περιοχές που η διαφορά είναι μικρή η μείωση των τιμών ζώνης θα είναι κάτω από 20%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι αντικειμενικές αξίες είναι σήμερα περίπου 15-20% υψηλότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με τις πραγματικές.
Πηγή: Ημερησία
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι λεγόμενες «ακριβές» περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπου οι αντικειμενικές είναι υψηλότερα ακόμη και πάνω από 50% σε σχέση με τις εμπορικές τιμές. Σε αυτές τις περιοχές (Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Ψυχικό, Φιλοθέη, Μαρούσι, Γλυφάδα) αναμένεται να γίνουν και οι μεγαλύτερες διορθώσεις. Σε ορισμένες από τις ακριβές περιοχές, οι αντικειμενικές αξίες είχαν φτάσει να ξεπερνούν ακόμη και τα 5.000 ευρώ/τετραγωνικό, τιμές οι οποίες θεωρούνται απλησίαστες με βάση τα τωρινά οικονομικά δεδομένα στον κόσμο του real estate.
Πηγή: Ημερησία
Επιπλέον, το σχέδιο προβλέπει αύξηση των τιμών σε πολλές περιοχές της χώρας που οι τιμές πώλησης των ακινήτων (νεόδμητων) παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Πρόκειται κυρίως για περιοχές που γνώρισαν ταχύτατη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια χωρίς αυτή να αποτυπώνεται και στις αντικειμενικές αξίες.
zougla.gr