Η επαναφορά ασφαλιστικών εισφορών που είτε έχουν καταργηθεί (3,9% υπέρ ΙΚΑ και ΟΑΕΔ) είτε έχουν μειωθεί (εισφορά 3% των εργαζομένων στα επικουρικά ταμεία) καθώς και η επιβολή νέων (εισφορά 1% στις δημόσιες συμβάσεις, εισφορά 5% στις κύριες αλλά και στις επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων για τον κλάδο ασθενείας)
περιλαμβάνονται στα πρόσθετα μέτρα -πέραν του «μπλόκου», ενδεχομένως πριν από την 1/1/2016, στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις- τα οποία «κλειδώνει» η κυβέρνηση με τους δανειστές για τον περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης και την εξοικονόμηση πάνω από 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016 (0,37% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2015 και 1,05% το 2016).
Την ύπαρξη σχεδίου αναβίωσης καταργημένων εισφορών και επιβολής νέων, επιβεβαίωναν χθες στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υποστηρίζοντας ότι δίνεται «μάχη» να μην υπάρξουν... έμμεσες επιβαρύνσεις στους ήδη συνταξιούχους. Ωστόσο, αυτές προβλέπονται στο «πακέτο» των μέτρων της κατ' αρχήν συμφωνίας που έχει ως εξής:
[1] Περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το φθινόπωρο και μετά με την επιβολή ποινής 16% για κάθε χρόνο που υπολείπεται πριν από την ηλικία των 62 ετών για μειωμένη σύνταξη (παραμένουν τα 62 με 40 έτη ασφάλισης για πλήρη σύνταξη) και αύξηση κατά ένα έτος κάθε χρόνο όσων ορίων ηλικίας παραμένουν κάτω από τα 67 (για πλήρη) και τα 62 (για μειωμένη). Μέσω της αναγκαστικής παραμονής στην εργασία των «παλαιών» (πριν από το 1993) ασφαλισμένων που δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, της καταβολής σημαντικά μειωμένων συντάξεων για όποιους βγαίνουν νωρίτερα και της μετάθεσης για τους περισσότερους του χρόνου καταβολής συντάξεων, υπολογίζεται ότι θα ενισχύσουν τα έσοδα Ταμείων και εφορίας έως 360 εκατ. ευρώ στη διετία (60 εκατ. ευρώ φέτος και 300 εκατ ευρώ το 2016).
[2] Αύξηση της εισφοράς των συνταξιούχων για ασθένεια από 4% σε 5% για την κύρια σύνταξη και από 0% σε 5% για την επικουρική με προβλεπόμενα έσοδα 645 εκατ. ευρώ (405 εκατ. ευρώ από τις κύριες συντάξεις και 240 εκατ. ευρώ από τις επικουρικές).
[3] Αναβίωση εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, Εργατικής Εστίας και ΙΚΑ, συνολικά 3,9%, που έχουν καταργηθεί, με προσδοκώμενο όφελος την αύξηση εσόδων κατά 350 εκατ. ευρώ φέτος και 800 εκατ. ευρώ του χρόνου. Από την 1/11/2012 είχαν καταργηθεί, ωστόσο, εισφορά 0,75% υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και 0,35% υπέρ της Εργατικής Εστίας (συνολικά 1,1%) και από την 1/7/2014 εισφορές 3,9% (εισφορά 1% του εργοδότη και 1% του εργαζόμενου υπέρ του ΔΛΟΕΜ του ΟΑΕΔ, 1% του εργοδότη υπέρ του κλάδου στράτευσης, 0,35% των μεγάλων επιχειρήσεων υπέρ του Λογαριασμού Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης και 0,55% από τον κλάδο ασθενείας σε είδος του ΙΚΑ). Να σημειωθεί ότι η μείωση των εισφορών είχε γίνει προκειμένου να δοθεί κίνητρο ασφάλισης, δεδομένων των υψηλών ασφαλίστρων, ενώ είχε ως παράπλευρη συνέπεια την αύξηση κατά 1% του μισθού των εργαζομένων και την κατάργηση σειράς παροχών (περιλαμβανομένων και των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ).
[4] Την αύξηση της εισφοράς των εργαζομένων στα επικουρικά ταμεία σε 3,5% από 3% με πρόβλεψη εσόδων 370 εκατ. ευρώ (135 έως το τέλος του 2015 και 270 εκατ. ευρώ το 2016).
[5] Την επιβολή εισφοράς 1% υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις. Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής απόφασης για χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού από νέες «πηγές».
[6] Την ενοποίηση Ταμείων σε συνάρτηση με την εφαρμογή ενιαίων κανόνων (νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2015 και μετά).
«Τρύπα» 4 δισ. στις συντάξεις από την απόφαση του ΣτΕ
Ολοι οι υπολογισμοί -και τα νέα μέτρα- για την εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ στο Ασφαλιστικό κινδυνεύουν να βρεθούν στον... αέρα αν η κυβέρνηση εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ που «ακυρώνει», ως αντισυνταγματικές, τις παρακρατήσεις εισφορών (5%-20% στο άθροισμα των κύριων και επικουρικών συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ και 10% - 20% σε επικουρικές πάνω από 200 ευρώ) και την ολοσχερή κατάργηση των δώρων (800 ευρώ σε συνταξιούχους άνω των 60 ετών). Μολονότι η απόφαση του ΣτΕ έχει σταλεί στο διοικητικό πρωτοδικείο για να αποτιμηθεί το κόστος της επαναφοράς των συντάξεων στους συνταξιούχους που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι η καθολική συμμόρφωση και εφαρμογή της θα ανοίξει νέα δημοσιονομική «τρύπα» περίπου 4 δισ. ευρώ στο Ασφαλιστικό.