Πώς θα γίνονται οι έφοδοι φορο-ελεγκτών σε σπίτια και επιχειρήσεις

Οκτώβριος 07, 2015

Νέο μοντέλο για τους φορολογικούς ελέγχους στα πρότυπα της Γερμανίας με εφόδους ελεγκτών στις επιχειρήσεις ακόμη και μεταμεσονύχτιες ώρες, αλλά και σε σπίτια που χρησιμοποιούν φορολογούμενοι ως επαγγελματική έδρα, οι οποίοι είναι ύποπτοι για μεγάλη φοροδιαφυγή, σχεδιάζει να υιοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Τις αλλαγές στις ελεγκτικές διαδικασίες προανήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, βάζοντας παράλληλα τέλος σε πιθανά σενάρια παραγραφής μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής στο τέλος του έτους.

«Στοχεύουμε στη μεγάλη φοροδιαφυγή και αντιγράφουμε ελεγκτικά πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών», σημείωσε ο υπουργός, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρότυπό του είναι η Γερμανία, όπου ξημερώματα εκατοντάδες ελεγκτές μπήκαν σε επιχείρηση για έλεγχο (σ.σ. προφανώς αναφέρεται στην υπόθεση της Siemens). «Τέτοιες σκηνές θα έχουμε από εδώ και πέρα στην Ελλάδα», σημείωσε με νόημα, προσθέτοντας ότι τίθεται σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο ελέγχων σε τραπεζικούς ομίλους, προμηθευτές του Δημοσίου και ΜΜΕ.

Προτεραιότητα
Σύμφωνα με τον υπουργό προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση ελέγχων για υποθέσεις στις οποίες έχουν εκδοθεί φύλλα ελέγχου προσώπων και επιχειρήσεων που σχετίζονται με την πολιτική και τα ΜΜΕ. Οι έλεγχοι αυτοί, θα ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους πέντε μήνες και όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης θα μπει «τέλος στην ασυλία και τις ειδικές μεταχειρίσεις».

Σημειώνεται ότι στο νέο Μνημόνιο περιλαμβάνεται ρύθμιση που θα εφαρμοστεί μέσα στους επόμενους μήνες και θα επιτρέπει στην εφορία να μπαίνει μέσα σε σπίτια. Η διαδικασία για ελέγχους σε κατοικίες που χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι ως επαγγελματική έδρα αναμένεται να προσδιοριστεί με νομοθετική διάταξη. Σύμφωνα με το Μνημόνιο η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει την επαρκή πρόσβαση της φορολογικής διοίκησης στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων για τη διεξαγωγή ελέγχων εγκαίρως και για σκοπούς επιβολής του νόμου.

Ήδη η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με γνωμοδότησή της έχει ανάψει το «πράσινο φως» για την «έφοδο» των ελεγκτών στην κατοικία ή την επαγγελματική έδρα των φορολογουμένων όχι μόνο για να ελέγξουν φορολογικά όταν έχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, αλλά και για να ψάξουν να βρουν «ζεστό χρήμα» ή να κατασχέσουν άλλα κινητά πράγματα για την είσπραξη οφειλομένων. Έτσι τα φορολογικά όργανα χωρίς την εγγύηση της παρουσίας εισαγγελέα θα μπορούν να κάνουν «φύλλο και φτερό» όχι μόνο τα γραφεία, αλλά και χώρους σπιτιών, αναζητώντας π.χ. χρήματα σε ντουλάπες, στρώματα, μαξιλάρια κ.λπ., με ανοιχτό τον κίνδυνο καταχρήσεων και, βέβαια, υποβολής μηνύσεων και αγωγών.

Επίσης ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε:
• Την παράταση, με νομοθετική διάταξη, του χρόνου παραγραφής μεγάλων φορολογικών υποθέσεων. Υπολογίζεται ότι περίπου 11.500 μεγάλες υποθέσεις παραγράφονται στο τέλος του έτους με τον ελεγκτικό μηχανισμό να αδυνατεί να τις ελέγξει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Μεταξύ των υποθέσεων που παραγράφονται στο τέλος του έτους είναι κι αυτές της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ για την οποία, όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης, θα ελεγχθεί πλήρως μέσα στο 2016. Η λίστα παρελήφθη το 2010 και μέχρι σήμερα από τις 2.062 υποθέσεις έχει ξεκινήσει ο έλεγχος σε 481, αλλά έχει ολοκληρωθεί σε μόλις 36 υποθέσεις.
• Την προώθηση στη Βουλή νομοσχεδίου με το οποίο θα δίνεται μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν «κρυφά» - αδήλωτα εισοδήματα είτε στη Ελλάδα είτε στο εξωτερικό να τα αποκαλύψουν οικειοθελώς στις φορολογικές αρχές πριν ενεργοποιηθεί το Περιουσιολόγιο. Το σχέδιο προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις για τα έτη που είχαν αδήλωτα εισοδήματα και να πληρώσουν τον φόρο με βάση τις κατ' έτος ισχύουσες φορολογικές κλίμακες. Οσοι φορολογούμενοι επιλέξουν αυτή τη διαδικασία θα απολαύσουν κατάργηση προστίμων, προσαυξήσεων και απαλλαγή από ποινικές ευθύνες. Ωστόσο το σημαντικότερο κίνητρο είναι ότι ανάλογα με το πού θα επιλέξει να τοποθετήσει τα χρήματα που θα έρθουν από το εξωτερικό (π.χ., σε ομόλογα, ακίνητα, προθεσμιακές καταθέσεις) θα έχει σημαντική φορολογική έκπτωση. Με την εφαρμογή του Περιουσιολογίου στις περιπτώσεις που εντοπίζεται απόκρυψη περιουσίας θα επιβάλλονται αυστηρές ποινές και κυρώσεις που θα φθάνουν μέχρι τη δέσμευση του στοιχείου που δεν δηλώθηκε.
• Την κατάργηση των επισκέψεων φορολογούμενων στις ΔΟΥ από το 2016, καθώς όλες συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά.
• Την υλοποίηση της ηλεκτρονικής επίδοσης εγγράφων.
• Τη χορήγηση κινήτρων στους πολίτες προκειμένου να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές τους. Μεταξύ των κινήτρων που εξετάζονται είναι η επιστροφή μετρητών, κληρώσεις δώρων κ.λπ..
• Το άνοιγμα ειδικού τραπεζικού λογαριασμού από τις επιχειρήσεις ο οποίος θα χρησιμοποιείται μόνο για εισπράξεις της επιχείρησης από πωλήσεις ή παροχή υπηρεσιών με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Στον λογαριασμό στον οποίο θα κατατίθενται οι εισπράξεις από πλαστικό χρήμα θα έχει πρόσβαση μόνο η εφορία και μόνο για να κάνει άμεση παρακράτηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Παράλληλα εξετάζεται και η μείωση του κόστους χρήσης συσκευών POS από τις επιχειρήσεις.

Το άρθρο 4
«Στόχος μας είναι η αυτονόητη εφαρμογή του άρθρου 4 του Συντάγματος για τη φορολογική δικαιοσύνη, σταθερότητα και απλοποίηση του συστήματος, με μεταφορά του φορολογικού βάρους στα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα» είπε ο υπουργός , συμπληρώνοντας ότι «όλα αυτά δεν θα γίνουν με τουφεκιές στον αέρα αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο». Επίσης στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται η δημιουργία του ηλεκτρονικού αξιόγραφου το οποίο θα διακινείται μέσω του τραπεζικού συστήματος για την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Η αποδοχή του μέτρου θα είναι προαιρετική από ιδιώτες - επιχειρήσεις, ενώ θα δίνεται ένας μήνας προθεσμία στον ιδιώτη προμηθευτή να μεταβιβάσει το αξιόγραφο σε άλλη επιχείρηση ή ιδιώτη που έχει χρέη στην εφορία. Ο τελικός κάτοχος του αξιόγραφου θα το καταθέτει στο Δημόσιο για να πληρώσει την εφορία ή τις ασφαλιστικές εισφορές.

«Ξηλώνονται» οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για ανασφάλιστους υπερήλικες και οφειλέτες
Σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων που είχαν γίνει από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες, τους οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών κ.ά., «ξηλώνονται» εντός του Οκτωβρίου καθώς δεν είχαν... συμφωνηθεί με τους θεσμούς και νομοθετήθηκαν μονομερώς. Οι νομοθετικές διατάξεις που εντάχθηκαν στα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου και, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «θα καταργηθούν έως ότου συμφωνηθούν με τους δανειστές οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό και στα προνοιακά επιδόματα», είναι:

• Η επαναχορήγηση, από την 1η Οκτωβρίου, της σύνταξης των 260 ευρώ σε ανασφάλιστους υπερήλικες που προβλέπει ο ν. 4331/15 (άρθρο 31). Η συγκεκριμένη προνοιακή παροχή συζητείται να ενταχθεί στο πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
• Η κατάργηση ποινικών διώξεων για οφειλέτες σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και η αλλαγή του σχήματος των 100 δόσεων για όσους είναι σε θέση να πληρώσουν.
• Η δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές ύψους έως 50.000 ευρώ με τα ποσά των συντάξεων (ακόμη και αναδρομικά για όσους θα υπέβαλαν αίτηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου).
• Η παροχή της δυνατότητας επιλογής χαμηλότερων ασφαλίστρων σε αυτοαπασχολούμενους - ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ.
• Η αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων έως τις 30 Ιουνίου του 2017 σε ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις που είναι σε συνεχή λειτουργία από την 1/1/2011 και δεν έχουν δημιουργήσει νέες οφειλές.

Στα προαπαιτούμενα που θα υλοποιηθούν εντός του μήνα περιλαμβάνονται, τέλος, η έκδοση των εγκυκλίων για το «μπλόκο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (πριν από τα 67 ή τα 62 με 40 έτη ασφάλισης για πλήρη και λιγότερα για μειωμένη) και την αύξηση των ετών ασφάλισης που προβλέπουν τόσο οι νόμοι που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι όσο και το 3ο Μνημόνιο.

imerisia.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot