Σχέδιο για την επιβολή ενιαίας εισφοράς 20% για την κύρια σύνταξη (όσο είναι στο ΙΚΑ, δηλαδή 6,67% για τον ασφαλισμένο και 13,33% για τον εργοδότη) και αύξησης επιμέρους εισφορών άλλων κλάδων
οι οποίες είχαν μειωθεί (π.χ. υπέρ ΟΑΕΔ, ασθένειας σε χρήμα) θα υποβάλει στους εκπροσώπους των δανειστών το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», καταρτίστηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής «ενιαίων κανόνων» για τις εισφορές και τις παροχές που θα ισχύουν με το νέο Ασφαλιστικό. Και, όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου, προβλέπει αντίστοιχο ποσοστό 20% για την κύρια σύνταξη για τους ελεύθερους, τους επιστήμονες και (σταδιακά) για τους αγρότες με βάση, όμως, τουλάχιστον 2 κλίμακες υποχρεωτικών ασφαλίστρων (μιας κατώτατης και μιας ανώτατης) που θα συνδεθούν με το πραγματικό εισόδημα.
Μειώσεις και αυξήσεις
Ενιαία εισφορά 20% για κύρια σύνταξη σε όλα τα Ταμεία - Σε ποιους θα αυξηθεί ο μισθός
Με βάση το σχέδιο εναρμόνισης των εισφορών «με ό,τι ισχύει στο ΙΚΑ», τα ασφάλιστρα θα μειωθούν στα ειδικά ταμεία (πρώην ΔΕΚΟ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΟΣΕ κ.ά.) όπου οι εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου παραμένουν υψηλές (28% έως 32%) καθώς και στον ΟΑΕΕ. Οι εισφορές στα ειδικά ταμεία θα έφταναν στα επίπεδα του ΙΚΑ το... 2022, ενώ οι εισφορές του ΟΑΕΕ, παρά την πολυετή κρίση, δεν έχουν μειωθεί και, ανάλογα με τις κλίμακες, φτάνουν έως και τα 709 ευρώ τον μήνα! Αντιθέτως, μεγάλη αύξηση θα προκύψει για τους αγρότες - ασφαλισμένους στον ΟΓΑ όπου τα ασφάλιστρα κυμαίνονται, ανά κατηγορία, από 62,76 ευρώ έως 136,26 ευρώ τον μήνα.
Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος, με τη συνέντευξή του στην «Ημερησία» το Σάββατο, προανήγγειλε, ειδικά για τις εισφορές των αγροτών, ότι «θα ληφθεί μέριμνα να υπάρχουν κλίμακες που να αντιστοιχούν και σε πολύ χαμηλά εισοδήματα των κατ’ επάγγελμα αγροτών και να φτάσουν στο τελικό τους ύψος σταδιακά, όχι άμεσα». Αυξήσεις «κρύβει» το μέτρο για κάποιες κατηγορίες επιστημόνων (π.χ. τους δικηγόρους).
Νέος «χάρτης»
Η σχεδιαζόμενη εναρμόνιση θα φέρει πλήρη αλλαγή στον «χάρτη» των εισφορών που σε άλλους κλάδους παραμένουν υψηλές και σε άλλους χαμηλές. Η ηγεσία του υπουργείου, πάντως, εμμένει στη μερική αναστροφή της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών στις οποίες προχώρησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις χωρίς προηγούμενη αναλογιστική μελέτη.
Μετά την αντίδραση των εργοδοτικών οργανώσεων και θεωρώντας... δεδομένη την αρνητική στάση των εκπροσώπων των δανειστών στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, σχεδιάζει να τους προτείνει την επαναφορά των εισφορών που αφορούν την αντιμετώπιση της ανεργίας ή τις παροχές σε χρήμα (επιδόματα ασθενείας κ.ά.). Εισηγήσεις, τέλος, έχουν υποβληθεί στο υπουργείο για την αύξηση των εισφορών (3% για τον εργοδότη και 3% για τον ασφαλισμένο) προς τα επικουρικά ταμεία ως «ισοδύναμο» - μέσο περιορισμού των μειώσεων στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις που έχουν δοθεί με υψηλότερο του 20% ποσοστό αναπλήρωσης, εφόσον βέβαια αυτές δεν... ενσωματωθούν στις κύριες συντάξεις.
Οι εισφορές που έχουν μειωθεί ή καταργηθεί
- Εχουν καταργηθεί η εισφορά 1% του εργοδότη και 1% του εργαζόμενου υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών του ΟΑΕΔ και η εισφορά 1% του εργοδότη υπέρ του κλάδου στράτευσης.
- Εχουν μειωθεί η εισφορά 0,35% των μεγάλων επιχειρήσεων υπέρ του Λογαριασμού Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης, η εισφορά 0,55% από τον κλάδο ασθενείας σε είδος του ΙΚΑ, η εισφορά 0,75% υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και 0,35% υπέρ της Εργατικής Εστίας.
- Μείωση εισφορών έχει γίνει σε όσα επικουρικά ταμεία του ιδιωτικού τομέα ήταν πάνω από 3% για τον εργοδότη και τον ασφαλισμένο, αντίστοιχα.
Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα προτείνει, ωστόσο, την αύξηση επιμέρους εισφορών για άλλους κλάδους (υπέρ ΟΑΕΔ, ασθενείας σε χρήμα κ.λπ.) που είχαν μειωθεί.
Ο υπουργός Εργασίας με τη συνέντευξή του στην «Ημερησία» το Σάββατο, προανήγγειλε, ειδικά για τις εισφορές των αγροτών, ότι «θα ληφθεί μέριμνα να υπάρχουν κλίμακες που να αντιστοιχούν και σε πολύ χαμηλά εισοδήματα των κατ’ επάγγελμα αγροτών και να φτάσουν στο τελικό τους ύψος σταδιακά, όχι άμεσα».