Αντισυνταγματικές κρίνονται οριστικά οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας δημοσιοποίησε την απόφαση που αφορά σε κάποιο από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς αφορά το σύνολο των κυρίων και επικουρικών συντάξεων για όλο το φάσμα των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, πλην του δημοσίου, το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων δηλαδή.
Το σκεπτικό της απόφασης
Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία είναι αμετάκλητη και δεν μεταβάλλεται με κάποιο ένδικο μέσο προβλέπει ότι όλες οι περικοπές που έγιναν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, μετά το 2012, (με το λεγόμενο δεύτερο μνημόνιο) είναι αντισυνταγματικές και δεν πρέπει να ισχύουν στο εξής.
Από τις 9 Ιουνίου, δηλαδή από τη δημοσίευση της απόφασης, όλες οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012 και οι όποιες περικοπές σε αυτές δεν θα ισχύουν στο μέλλον. Αν και δεν υπάρχει αναδρομικότητα υπολογίζεται ότι η επιβάρυνση για το κρατικό προϋπολογισμό υπολογίζεται σε περίπου 1,5 δισ. (σ.σ. από τα 4,5 δισ. που εκτιμάται πως θα ήταν το ποσό σε περίπτωση αναδρομικότητας).
Παρόλα αυτά, το ανώτατο δικαστήριο, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί και να ελεγχθεί το δυσβάστακτο δημοσιονομικό κόστος που παράγεται από την απόφασή του, όρισε πως θα πρέπει η αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις, να μην έχει, τουλάχιστον, αναδρομική ισχύ.
Οι μόνοι που δικαιούνται και αναδρομικών είναι εκείνοι που προσέφυγαν, αλλά εν προκειμένω, είναι ελάχιστοι σε σχέση με το σύνολο ων δικαιούχων.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου τη Επικρατείας εφάρμοσε και για τις περικοπές των συντάξεων, ό,τι είχε αποφανθεί και για τις περικοπές στις αποδοχές των πανεπιστημιακών τους οποίους δικαίωσε μεν αλλά δεν τους έδωσε αναδρομικά.