«Δεν πωλούνται σε funds τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια»

Οκτώβριος 06, 2015

Μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, καθώς και για εκείνα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αυτό έκανε χθες γνωστό στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με την αρμόδια Επίτροπο για θέματα κοινοτικών κονδυλίων Κορίνα Κρέτσου.

Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, σε συνάντηση που είχε χθες με το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) επισήμανε ότι τα «κόκκινα» δάνεια έχουν φτάσει περίπου στο 50% και έχουν ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ. Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως δεν θα επιτραπεί η πώληση στεγαστικών δανείων καθώς και δανείων μικρομεσαίων επιχειρηματιών από τις τράπεζες σε funds και όπως τόνισε χαρακτηριστικά αυτή η εξέλιξη είχε αποτραπεί στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του καλοκαιριού με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Οι δύο προαναφερόμενες κατηγορίες δανείων αντιπροσωπεύουν περίπου το 35% των «κόκκινων» δανείων, το 65% αντιστοιχεί στις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ μόλις 5% είναι το μερίδιο των καταναλωτικών.

Για τα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων, όπως φαίνεται, θα υπάρξει ελεύθερη διαχείρισή τους από τις τράπεζες, δηλαδή θα επιτρέπεται η πώλησή τους σε ξένα funds.

Σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά και εκείνα των μικρομεσαίων, η ρύθμισή τους θα γίνεται με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας και τον «νόμο Δένδια», ο οποίος δεν αποκλείεται να τροποποιηθεί σε κάποια σημεία του. Τα νοικοκυριά με τα ληξιπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια θα μπορούν να διευθετούν τις οφειλές τους με βάση τις αρχές του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» καθώς και των «ευλόγων δαπανών διαβίωσης».

Στο νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας αναμένεται να θεσπιστεί και η ίδρυση της δημόσιας Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου. Πρόκειται για έναν φορέα, ο οποίος θα συγκεντρώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, καταθέσεις κ.λπ.) των δανειοληπτών, σύμφωνα πάντα με τους κανόνες των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Ρόλος της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου θα είναι να αξιολογεί τη δανειοδοτική ικανότητα των νοικοκυριών ή ακόμη και των μικρών επιχειρηματιών. Εκείνοι, με βάση τον βαθμό που θα παίρνουν, θα μπορούν να διεκδικούν από τις τράπεζες την ευνοϊκότερη για αυτούς ρύθμιση των δανείων τους. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να επιλυθούν και οι διενέξεις μεταξύ των τραπεζών και των δανειοληπτών και έχουν να κάνουν με την αμφισβήτηση των στοιχείων που προσκομίζουν οι τελευταίοι για να διευθετήσουν τις οφειλές τους.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ο κ. Σταθάκης απέφυγε να τοποθετηθεί για το αν θα υπάρξει νέο πλαίσιο, και παρέπεμψε στα σημερινά εργαλεία που διαθέτουν τα νοικοκυριά και είναι η απόφαση των τραπεζών να μην προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες, στον Κώδικα Δεοντολογίας όπου ο δανειολήπτης αξιοποιώντας τον γλιτώνει το... σφυρί, αλλά και στον νόμο Κατσέλη.

Λούκα Κατσέλη με ΕΣΕΕ 
 Η πρόεδρος της ΕΕΤ Λούκα Κατσέλη σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΕΣΕΕ ανέλυσε τη σημερινή θέση του τραπεζικού συστήματος, τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ιδίως με τα capital controls και το τρίτο μνημόνιο, τη δυνατότητα μιας αναστροφής της αρνητικής οικονομικής κατάστασης, ενώ, μεταξύ άλλων, τάχθηκε υπέρ της «δεύτερης ευκαιρίας» και υπέρ της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων. Οι επισημάνσεις της κ. Κατσέλη συνοψίζονται στα παρακάτω σημεία:

Οι τράπεζες, οι εποπτικοί οργανισμοί, η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλουν να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν σχέδιο επανάκτησης της εμπιστοσύνης του τραπεζικού συστήματος.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι όρος ομαλοποίησης της λειτουργίας της οικονομίας. Θα απαιτηθούν λιγότερα από τα 25 δισ. ευρώ και από τον νέο χρόνο ελπίζουμε να είναι σε πλήρη αποκατάσταση λειτουργίας το τραπεζικό σύστημα.
Από τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης δεν είναι βέβαιο αν και πόσα θα περάσουν στην πραγματική οικονομία. Είναι όμως μια πρόκληση για τις τράπεζες και για τους φορείς, να επεξεργαστούν ένα σχέδιο για το πώς θα διοχετευθούν κεφάλαια στην αγορά και ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Όρος χρηματοδότησης της αγοράς είναι, παράλληλα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να επιστρέψουν οι καταθέσεις που αποσύρθηκαν μετά την κατάσταση ανασφάλειας που δημιουργήθηκε. Η εκροή καταθέσεων από την αρχή της κρίσης ανήλθε στα 118 δισ. ευρώ ενώ από τον Νοέμβριο του 2014 ως τον Ιούλιο του 2015 αποσύρθηκαν περίπου 40 δισ. ευρώ.
Πάνω από 100 δισ.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, σε συνάντηση που είχε χθες με το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) επισήμανε ότι τα «κόκκινα» δάνεια έχουν φτάσει περίπου στο 50% και έχουν ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ.
Ο Γ. Σταθάκης διαβεβαίωσε πως δεν θα επιτραπεί η πώληση στεγαστικών δανείων καθώς και δανείων μικρομεσαίων επιχειρηματιών από τις τράπεζες σε funds και όπως τόνισε χαρακτηριστικά αυτή η εξέλιξη είχε αποτραπεί στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του καλοκαιριού με τους εκπροσώπους των θεσμών.

imerisia.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot