Ν. Σαντορινιός: Όταν η Ν.Δ. μιλάει για περιορισμούς δαπανών, εννοεί μειώσεις σε προσωπικό για Υγεία και Παιδεία

Οκτώβριος 05, 2016

Στη εκπομπή της ΕΡΤ, Πρωινή Ζώνη με την Μαριλένα Κασσίμη και τον Γιάννη Σκάλκο, ήταν την Τρίτη (4/10/16) καλεσμένος ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου σχολίασε την επικαιρότητα και στάθηκε στο να αναπτύξει με στοιχεία τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου και την στρατηγική της κυβέρνησης στο θέμα των δημοσιονομικών.

Για το περιστατικό με τα χημικά
«Αυτό που συνέβη δεν τιμά κανέναν- ούτε την Ελληνική Αστυνομία, ούτε ένα ευνομούμενο κράτος. Για αυτό το λόγο ήταν άμεση η αντίδραση του Πρωθυπουργού ο οποίος ζήτησε να μην χρησιμοποιούνται από δω και στο εξής χημικά σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων».

«Προσωπικά νομίζω ότι αν και ήταν περιορισμένη η χρήση των χημικών σε αυτό το περιστατικό, δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί. Σε αυτό είναι ξεκάθαρη η θέση της Κυβέρνησης». «Αν και καταδικάζουμε λοιπόν το περιστατικό, δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσες φορές συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, μαθητές και φοιτητές δέχτηκαν επιθέσεις με αλόγιστη χρήση χημικών στα χρόνια της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν είδα τότε κανέναν Υπουργό να αναλαμβάνει την ευθύνη, ούτε κανέναν Πρωθυπουργό να απαγορεύει τα χημικά».
Για το Κυβερνητικό Έργο
«Ο βασικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η έξοδος από το Μνημόνιο, το οποίο και θα πραγματοποιηθεί το 2018, στο τέλος του προγράμματος. Ζούμε 9 χρόνια ύφεσης και 9 χρόνια Μνημονίου, κατά τα οποία οι προηγούμενες Κυβερνήσεις και μέτρα έπαιρναν και τους στόχους δεν έπιαναν. Το 2014 η προηγούμενη κυβέρνηση, προεκλογικά, μοίρασε 500 ευρώ, επικαλούμενη ότι ήταν το μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα. Ένα πρωτογενές πλεόνασμα, 0,5 %, που αντανακλούσε μια ασθενική ανάπτυξη η οποία προήλθε κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση και όχι από επενδύσεις. Ταυτόχρονα, την ίδια χρονιά, η προηγούμενη Κυβέρνηση, δεν έπιασε τους στόχους του πλεονάσματος, έτσι όπως ήταν υποχρεωμένη».

«Αντίθετα εμείς, το 2015 ενώ είχαμε υποχρέωση ελλείματος 0,25% και καταφέραμε πλεόνασμα 0,7 %. Ενώ το 2016 κλείνει με ελάχιστο πλεόνασμα 0,6% και αναμένεται το 2017 πλεόνασμα 1,8 %». «Αυτά τα πλεονάσματα η Κυβέρνηση μέσω του προϋπολογισμού τα επιστρέφει στην κοινωνία: 760 εκ θα δοθούν για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, το οποίο επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα. 300 εκ επιπλέον θα δοθούν για τις δαπάνες της Δημόσιας Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας. 250 εκ θα δοθούν σε δράσεις για την ενίσχυση της Δημόσιας Παιδείας».

«Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, η Ν.Δ. μιλά για περιορισμούς δαπανών από τον προϋπολογισμό, που σημαίνει ότι θα μειώσουν το προσωπικό στην Υγεία, στην Παιδεία και θα μειώσουν τις δαπάνες για το Κοινωνικό Κράτος. Αυτό συνέβαινε τόσα χρόνια για αυτό και βλέπαμε νοσοκομεία να διαλύονται επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

Η διαφορετική στρατηγική
«Μπορούμε να πούμε ότι ο Προϋπολογισμός που φέρνουμε ναι, έχει φόρους, αλλά ταυτόχρονα έχει και αυξημένες δαπάνες για Υγεία και Κοινωνική Πρόνοια. Αυτό είναι ένα στοιχείο αναδιανομής». «Ακόμη, εμείς επιλέξαμε να διευρύνουμε την φορολογική βάση. Στο ΚΕΦΟΜΕΠ, παραδείγματος χάρη, έχει αυξηθεί κατά 70% η απόδοση των φόρων, ενώ παράλληλα ψάχνουμε και αναζητούμε τα χρήματα από την λίστα Λαγκάρντ και λίστα Μπόργιανς, τις οποίες οι προηγούμενοι ούτε καν τις έπαιρναν στα χέρια τους».

«Είναι αλήθεια ότι η φοροδοτική δυνατότητα των Ελλήνων έχει ξεπεραστεί προ πολλού και τα μέτρα που ήρθαν, ουσιαστικά, προστέθηκαν στην πολύ κακή οικονομική κατάσταση του λαού. Με αυτή την επίγνωση, εμείς κάναμε την επιλογή τα μέτρα που προέβλεπε το πρόγραμμα να είναι εμπροσθοβαρή προκειμένου να τελειώνουμε γρήγορα με αυτά και να οδηγηθούμε σε μια διαδικασία ανάπτυξης. Στην πορεία ανάπτυξης αυτή, θα βοηθήσουν κατά πολύ τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας τα οποία θα δώσουν μια νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία και που μέσω της μόχλευσης των πόρων θα καταφέρουν να παράξουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα».
«Ακόμη και στο πεδίο των επενδύσεων εμείς διασφαλίζουμε τους περιβαλλοντικούς όρους αλλά και τις θέσεις εργασίας. στον ΟΛΠ για παράδειγμα, ενώ πράγματι προχώρησε η ιδιωτικοποίηση, οι ίδιοι οι φορείς δήλωσαν ότι η σύμβαση που έφερε η Κυβέρνηση διασφαλίζει το περιβάλλον, τις θέσεις εργασίας, τους αρχαιολογικούς χώρους και το δημόσιο συμφέρον. Όλα αυτά δεν υπήρχαν στην αρχική σύμβαση του ΟΛΠ που είχε φέρει η Ν.Δ και πραγματικά θεωρώ ότι έχει τεράστια διαφορά ο τρόπος που βλέπουμε τις επενδύσεις: αν δηλαδή προχωράμε σε αυτές με όρους ξεπουλήματος ή σαν ευκαιρία για νέες θέσεις εργασίας με γνώμονα πάντα την προστασία του Δημοσίου συμφέροντος».

«Δοθείσης της ευκαιρίας, θέλω να πω ότι ΤΑΙΠΕΔ είχε και έχει μια μόνο επιλογή, την πώληση και τα χρήματα του πηγαίνουν στην μαύρη τρύπα του χρέους. Το Υπερταμείο, από την άλλη, δεν έχει μόνο επιλογή την πώληση, αλλά και την αξιοποίηση, τα ΣΔΙΤ, ακόμη και την ενοικίαση. Σε αυτή την περίπτωση το 50% των εσόδων του πηγαίνει στην ανάπτυξη και το 50% στο χρέος».

Για το έλλειμα του 2009
«Ο τρόπος που συνυπολογίστηκε το έλλειμα το 2009 ήταν ιδιαίτερα προβληματικός. Όλοι γνωρίζουμε, πια, ότι για πρώτη φορά συμπεριελήφθησαν ελλείμματα ΔΕΚΟ τα οποία εκτόξευσαν το έλλειμα και φυσικά ήταν ένας από τους λόγους που η χώρα μας βρέθηκε σε δυσμενέστερη θέση και μέσα στο Πρόγραμμα. Θεωρώ ότι πρέπει να εξεταστούν όλα αυτά τα δεδομένα για αυτό και είναι θετική η απόφαση για τη διεξαγωγή δίκης του κ. Γεωργίου. Είναι θετικό ότι ξεκινά μια διαδικασία για διαλεύκανση των όρων που υπήχθη η χώρα στο Μνημόνιο γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσα έχουν παραχθεί από αυτά τα λάθη και τις παραλείψεις, τα βιώνει ο ελληνικός λαός στο πετσί του όλα αυτά τα χρόνια».

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot