Γράφει ο Κώστας Καστανάκης
Η θεματολογία που κυριαρχεί σήμερα στη δημόσια σφαίρα καθορίζεται κυρίως από τα αποτελέσματα των καθημερινών κρουσμάτων - θανάτων, αλλά και τα μέτρα που λαβαίνει περιοδικά η Κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας και των πολιτών της.
Η διαταραχή που προκαλεί η εξάπλωση του Covid –19 σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας και οι αναμενόμενες επιπτώσεις στην οικονομία δημιουργούν γόνιμο έδαφος για τη διερεύνηση των επιπτώσεων αλλά και για τη χάραξη νέων οικονομικών πολιτικών.
Σύμφωνα με την πρόσφατη πρώτη ανάλυση επικαιρότητας του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), «οι οικονομικές επιπτώσεις του ιού θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια, την ένταση και τον βαθμό εξάπλωσης της νόσου. Η επίπτωση μίας πιθανής επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας στο ελληνικό ΑΕΠ εκτιμήθηκε από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο μέσω υποδείγματος σε 0,3 και 0,7 ποσοστιαίων μονάδων».
Και συνεχίζει: «Οι τουριστικές και ταξιδιωτικές υπηρεσίες, εστίασης, διασκέδασης, ψυχαγωγίας και οι υπόλοιπες υπηρεσίες θα επηρεαστούν σημαντικά. Εταιρείες, Οργανισμοί, αλλά και η Κυβέρνηση αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα από την αναμενόμενη μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας κυρίως λόγω των περιοριστικών μέτρων και την πτώση των Χρηματιστηρίων».
Σε επίπεδο Δωδεκανήσου το πρόβλημα πλέον είναι ορατό και αναμένεται να μεγεθυνθεί περισσότερο τη θερινή περίοδο από τις μειωμένες όπως δείχνουν τα έως τώρα στοιχεία - αφίξεις τουριστών.
Οι αλλαγές στα μεγέθη των παραγωγικών συντελεστών, η σμίκρυνση των οικονομικών μεγεθών των κεφαλαιοκρατών - των παραγωγικών φορέων και της εργατικής τάξης, σύμφωνα με τους δύο βασικούς πυλώνες της προσφοράς και ζήτησης, αναμένεται να είναι σημαντικά μεγάλες, με πρόσημο αρνητικό.
Θα πρέπει να θεωρηθεί ως γεγονός ότι η κρίση θα πλήξει κατά κύριο λόγο και σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της Τουριστικής Βιομηχανίας της Δωδεκανήσου και θα προκαλέσει αβεβαιότητα και πολλαπλές πληγές στον τόπο και το επιχειρηματικό περιβάλλον. Καθοριστικό ρόλο για την επαναφορά της ανοδικής τάσης της οικονομίας, στην προ Covid -19 περίοδο, που «δείχνει ως μονόδρομος», είναι η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο σύνολο της Δωδεκανήσου.
Πολλές είναι οι καταγεγραμμένες προσπάθειες διεκδίκησης από τους θεσμικούς παράγοντες αλλά και από επικεφαλής οργανισμών της περιοχής προς τα κέντρα εξουσίας για το θέμα της επαναφοράς των συντελεστών.
Ωστόσο, αποδείχθηκαν περιοδικές φωνές διαμαρτυρίας σε λάθος χρόνο, που έβρισκαν προσωρινό άσυλο στα ακούσματα των επίτιμων προσκεκλημένων μίας ημερίδας ή κάποιου συνεδρίου, που διοργανώθηκε για προεκλογικούς ή άλλους λόγους. Τα Δωδεκάνησα από την εκτός συνόρων οπτική γωνία, είναι μία πλουτοπαραγωγική περιοχή και αυτό αποδεικνύεται κάθε έτος από το υψηλό της ΑΕΠ.
Σήμερα, μέσα από τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας που αναδύεται, είναι μεγάλη, όσο ποτέ άλλοτε, η ανάγκη της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο σύνολο του νησιωτικού συμπλέγματος. Διότι, αν η αβεβαιότητα και ο φόβος λειτουργήσουν αρνητικά, περισσότερο από τα πραγματικά γεγονότα εξέλιξης της οικονομίας, τότε αποδυναμώνεται σημαντικά η δεύτερη πλουτοπαραγωγική περιοχή της χώρας με τα ανάλογα για την κυβέρνηση και την οικονομία αποτελέσματα.