Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό ισχύει και, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται, ανέφεραν ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε κοινή παρουσία τους στην 81η ΔΕΘ, παρουσιάζοντας το νέο πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα, ύψους 115 εκατομμυρίων ευρώ.
Η προσφυγική κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο και της χθεσινής συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού, ο οποίος επεσήμανε πως η κυβέρνηση δουλεύει για την εφαρμογή της δύσκολης συμφωνίας με την Τουρκία και πως η γειτονική χώρα την τήρησε σε μεγάλο βαθμό. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε εφιαλτικό το σενάριο που θέλει την Ελλάδα και την Ιταλία «δεξαμενές» ενός νέου μεγάλου προσφυγικού ρεύματος για λογαριασμό της Ευρώπης, διευκρινίζοντας ωστόσο πως ο ίδιος δεν έχει γίνει δέκτης τέτοιων πιέσεων από την Α. Μέρκελ και τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους.
«Θεωρούμε πως η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο αριθμός των επιστροφών θα επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα, ενώ επεσήμανε και την ευθύνη των Ευρωπαίων εταίρων για επιτάχυνση και των δικών τους υποχρεώσεων, καθώς έχουν υλοποιηθεί μόλις 3.000 θέσεις μετεγκατάστασης από τις 33.000 που έχουν υποσχεθεί για το 2016.
«Τους χρειαζόμαστε και μας χρειάζονται», τόνισε ο επίτροπος Χρ. Στυλιανίδης, εκτιμώντας πως η συμφωνία θα συνεχίσει να εφαρμόζεται, ενώ ο Γ. Μουζάλας, ο οποίος ρωτήθηκε τι θα γίνει αν αυτή ακυρωθεί, είπε πως «θα είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα, αλλά δεν θα πεθάνουμε σαν χώρα, σήμερα πάντως η πολιτική της ΕΕ και της Ελλάδας είναι η συγκεκριμένη συμφωνία που ισχύει και εφαρμόζεται».
Με το δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης των 115 εκατομμυρίων η συνολική χρηματοδότηση της Ελλάδας από το ταμείο έκτακτης ανάγκης ανέρχεται στα 198 εκατομμύρια ευρώ (το πρώτο πακέτο ήταν 53 εκατομμύρια), ενώ συνολικά το ποσό που έχει χορηγήσει η ΕΕ στη χώρα μας για την υποστήριξή της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, όπως είπε ο Χρ. Στυλιανίδης.
Η σίτιση
Η νέα βοήθεια θα διατεθεί για τη βελτίωση των υφιστάμενων δομών φιλοξενίας και την κατασκευή νέων, για την αλλαγή στο μοντέλο σίτισης των προσφύγων με μορφή προπληρωμένων καρτών και κουπονιών αντί του κέτερινγκ, για την πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση και για τη μέριμνα των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Ο κ. Στυλιανίδης έκανε λόγο για γενναιοδωρία του ελληνικού λαού απέναντι στους πρόσφυγες, που αποτελεί παράδειγμα για όλο τον κόσμο, ενώ μίλησε για παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί παγκόσμια απάντηση.
Ο Γ. Μουζάλας ανέφερε πως από τους 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα οι 15.000-20.000 δικαιούνται να μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη και πολλοί άλλοι θα επιστραφούν στην Τουρκία, ενώ ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα υπογράφονται τα πρώτα συμβόλαια με ανθρωπιστικές οργανώσεις για τη δημιουργία νέων δομών, που θα είναι μικρές, αξιοπρεπείς και δεν θα ευνοούν τη δημιουργία γκέτο.
Ο ίδιος χαρακτήρισε φιλόδοξο το πρόγραμμα για την πρόσβαση των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση, που δεν είναι βέβαιο αν θα εφαρμοστεί στο σύνολό του, αλλά «όλα τα προσφυγόπουλα θα πάνε σχολείο και θα κάνουν τις προενταξιακές τάξεις», όπως είπε.
ethnos.gr