Η Βουλή βάζει τέλος στη χρήση πλαστικών μιας χρήσης- Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση υποεπιτροπής

Οκτώβριος 31, 2019

Στην απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης και τις δράσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν, συζήτησαν τα μέλη της συνεδρίασης της υποεπιτροπής υδατικών πόρων της ειδικής μόνιμης επιτροπής προστασίας περιβάλλοντος της Βουλής.

Κέντρικό θέμα συζήτησης ήταν το «Απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης στο πλαίσιο της προστασίας του Θαλασσίου Περιβάλλοντος (Ευρωπαϊκή οδηγία 2019/904 για περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης)», όπου ο Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ανακοίνωσε την σύσταση δύο επιτροπών για να εφαρμοστεί άμεσα η οδηγία της ΕΕ.

«Κεντρική πολιτική είναι να υιοθετήσουμε άμεσα την οδηγία για τα πλαστικά μιας χρήσης. Αυτό είναι βασική πρωτοβουλία και στρατηγική της χώρας μας. Θα χρησιμοποιήσουμε δύο επιμέρους επιτροπές, μία διυπουργική ομάδα που ήδη υπήρχε και θα την επανασυστήσουμε, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι από όλα τα παραγωγικά υπουργεία ώστε να μπορέσουμε να συντονίσουμε και σε συγκυβερνητικό επίπεδο τις δράσεις για την κυκλική οικονομία», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Αραβώσης, τονίζοντας ότι θα συσταθεί και μια επιτροπή παραγωγικών φορέων που θα μετέχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και παραγωγικοί φορείς, που θα δουλεύουν αμφίδρομα με το υπουργείο.
Το χρονοδιάγραμμα δράσης για την επίτευξη της οδηγίας θα είναι μέχρι την 30η Ιουνίου του 2020, ένα χρόνο νωρίτερα από την προθεσμία της ΕΕ. «Πρέπει να δράσουμε άμεσα. Υπάρχουν και τα κινήματα πολιτών και τα μαθητικά κινήματα που μας πιέζουν προς τα εκεί. Δεν είναι κομματικό θέμα αλλά μας αγγίζει όλους και πρέπει όλοι μαζί να δράσουμε για να πετύχουμε τους στόχους», κατέληξε ο κ. Αραβώσης.

Καλογήρου: 39 τόνοι πλαστικών πέφτουν ανά ημέρα στη θάλασσα
Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χριστιάνα Καλογήρου επεσήμανε: «Επιδίωξή μας είναι η Ελλάδα να αποκτήσει μία επίσημη αναγνωρισμένη και στοιχειοθετημένη δημόσια νησιωτική πολιτική που θα σχετίζεται με συγκεκριμένα μέτρα εργαλεία και κίνητρα για την υλοποίησή της. Από τις κύριες στοχεύσεις αυτής της πολιτικής είναι η προώθηση των δράσεων της κυκλικής οικονομίας Δράσεις που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας». Στη συνέχεια της ομιλίας της, η κα Καλογήρου υπογράμμισε πως στην ελληνική θάλασσα πέφτουν καθημερινά 39 τόνοι πλαστικών!

«Στον νησιωτικό χώρο είναι πολύ σημαντικό η προώθηση τέτοιων πρωτοβουλιών και η υιοθέτηση της συγκεκριμένης οδηγίας έρχεται και ακουμπάει και στο επίπεδο της ζωής των νησιωτών και σε όλη την προσπάθεια που γίνεται για την διατήρηση του φυσικού κάλλους των νησιών. 39 τόνοι πλαστικών την ημέρα σύμφωνα με τη WWF πέφτουν στις ελληνικές θάλασσες», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Πρέπει να ενισχύσουμε τους νησιώτες επιχειρηματίες σε θέματα κυκλικής επιχειρηματικότητας. Η νησιωτική πολιτική μπορεί να πρωτοστατήσει σε όλη αυτή την προσπάθεια».

«Το πλαστικό είναι μία πάρα πολύ σημαντική και χρήσιμη ύλη την οποία θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε, το θέμα είναι να μην την χρησιμοποιούμε για μια χρήση και να την πετάμε. Μιλάμε για κατάργηση χρήσεων και καταχρήσεων του πλαστικού», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE) και ομότιμος καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος και Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ Μιχαήλ Σκούλλος.
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/politiki/i-boyli-bazei-telos-sti-hrisi-plastikon-1-hrisis

ferriesingreece2

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot