Η απομόνωση της Ελλάδας οδηγεί τα δουλεμπορικά στην Ιταλία

Μάρτιος 03, 2017

Ταξίδια «θανάτου» με ιστιοφόρα από τα τουρκικά παράλια προς την Ιταλία οργανώνουν Τούρκοι δουλέμποροι, οι οποίοι στοιβάζουν μετανάστες και πρόσφυγες σε λίγα τετραγωνικά για μία διαδρομή εξαιρετικά υψηλού ρίσκου.

Οι ελληνικές αρχές είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερο Τύπου, εδώ και λίγο καιρό την πληροφορία για επανενεργοποίηση κυκλωμάτων, τα οποία βλέποντας την απροθυμία των «πελατών» τους να μεταβούν στα ελληνικά νησιά άλλαξαν τα δρομολόγιά τους ανεβάζοντας τις τιμές.

Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν, καθώς μέσα σε τέσσερα 24ωρα εντοπίστηκαν σε ελληνικά χωρικά ύδατα δύο ιστιοφόρα φορτωμένα με μετανάστες που θαλασσοπνίγονταν στο δρόμο για την Ιταλία. Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι οι δουλέμποροι βρίσκουν νέα δρομολόγια για να θησαυρίσουν βλέποντας ότι το ταξίδι προς τα ελληνικά νησιά έχει μικρότερη ζήτηση μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, που προβλέπει την επιστροφή των μεταναστών που εισέρχονται από την Τουρκία.

Οι δουλέμποροι τονίζουν ότι το ταξίδι για Ιταλία είναι πολύ πιο μακρινό, ότι με τη μετάβασή τους εκεί έχουν περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό, ενώ ζητούν από τον κάθε μετανάστη ή πρόσφυγα από 4.000 έως 5.000 ευρώ. Δεν διστάζουν, μάλιστα, παρά το ρίσκο, να επιβιβάζουν στα σκάφη παιδιά, για τα οποία κάνουν καλύτερες τιμές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας ισχυρός πυρήνας δουλεμπόρων έχει έδρα την ευρύτερη περιοχή της Αλικαρνασσού.

Σε εγρήγορση

Εντύπωση προκαλεί ότι τα σκάφη περνούν απαρατήρητα από την τουρκική Ακτοφυλακή, ενώ οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση υπό το φόβο νέας τραγωδίας στη θάλασσα με δεκάδες θύματα.

Χθες τα ξημερώματα εντοπίστηκε ιστιοφόρο σκάφος με 85 ανθρώπους σε θαλάσσια περιοχή, 40 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου. Ενας από τους επιβαίνοντες, ο οποίος φοβήθηκε ότι το σκάφος θα ναυαγήσει γιατί έπαιρνε νερά, ειδοποίησε το Αστυνομικό Τμήμα της Καλαμάτας, που με τη σειρά του ενημέρωσε το Λιμενικό, το οποίο έσπευσε στο σημείο με δύο περιπολικά σκάφη και ένα ναυαγοσωστικό.

Στις έρευνες συμμετείχε και το πλοίο «Ecaterina» (σημαίας Μάλτας) που έπλεε εκείνη την ώρα στην περιοχή και το οποίο εντόπισε πρώτο το ιστιοφόρο. Στο συγκεκριμένο πλοίο μετεπιβιβάστηκαν οι 85 μετανάστες και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας. Στη συνέχεια, τους παρασχέθηκαν είδη πρώτης ανάγκης και εγκαταστάθηκαν σε κτίριο που προσέφεραν οι τοπικές αρχές για να περάσουν το βράδυ τους σε ασφαλή χώρο.
Μόλις τρεις ημέρες νωρίτερα, την περασμένη Δευτέρα, ένα άλλο ιστιοφόρο, που επίσης ταξίδευε για Ιταλία, εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Κυθήρων.

Και σε αυτή την περίπτωση το σκάφος αντιμετώπισε πρόβλημα, με αποτέλεσμα ένας από τους επιβαίνοντες να καλέσει σε βοήθεια στον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης εκτάκτου ανάγκης «112». Πριν επιχειρήσουν τα σκάφη του Λιμενικού, οι 41 μετανάστες που θαλασσοπνίγονταν περισυνελέγησαν καλά στην υγεία τους από πλοίο (δεξαμενόπλοιο) που περνούσε από την περιοχή. Ανάμεσα στους μετανάστες υπήρχαν 16 ανήλικα και έξι γυναίκες, που μαζί με τους υπόλοιπους επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά.

Στοχευμένες καραβιές

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται -αν και πολύ περιορισμένες- οι στοχευμένες «καραβιές» από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία κρατούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό επί τουρκικού εδάφους και επιβιβάζονται στις βάρκες για Ελλάδα οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι είναι πιο δύσκολα διαχειρίσιμοι από τις ελληνικές αρχές. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν αφίξεις στις οποίες ο αριθμός των προσφύγων δεν ξεπερνά το 20%.

Γενικότερα το τελευταίο διάστημα οι ροές χαρακτηρίζονται «συγκρατημένες», ενώ το βασικό μέλημα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι να προχωρήσει η δημιουργία Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης στα νησιά που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Στη Λέσβο η κατάσταση παραμένει δύσκολη, αν και το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει μία μικρή ελάφρυνση. Προχθές το βράδυ έφτασαν στο νησί 45 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι θαλασσοπνίγονταν σε μία ακυβέρνητη πνευστή λέμβο που εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή «Δύο Πέτρες», βόρεια της Λέσβου. Οι λιμενικοί τους περισυνέλεξαν και τους μετέφεραν στο λιμένα Συκαμιάς.

Για την ελάφρυνση των επιβαρυμένων νησιών επιχειρείται να αυξηθούν οι επιστροφές στην Τουρκία (στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας) και οι εθελούσιες επιστροφές μεταναστών στην πατρίδα τους (ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αύξησε το επίδομα στους αιτούντες που βρίσκονται στα νησιά από 500 ευρώ στα 1.000 ευρώ). Το μέτρο αφορά κυρίως σε Πακιστανούς, Μαροκινούς και Αλγερινούς.

Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα για τη στάση που θα κρατήσει η τουρκική πλευρά όταν η Ελλάδα υποβάλλει μαζικά αιτήματα επιστροφών, μετά την έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων σε αιτήματα ασύλου που αναμένονται να εκδοθούν το επόμενο διάστημα από τις υπηρεσίες ασύλου. Αν δηλαδή τα αιτήματα αυτά θα γίνουν δεκτά στο σύνολό τους ή αν θα υπάρξουν προφάσεις για τη μη εφαρμογή επιστροφών.

eleftherostypos.gr

ferriesingreece2

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot