1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη (15-17.07.2022)

Ιούλιος 22, 2022

Με εξαιρετικά υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση και με προοπτικές να καταστεί θεσμός αναφοράς για τους Ομογενείς, αλλά και τους Έλληνες γιατρούς από όλο τον κόσμο, ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο με τίτλο «Ο Ιπποκράτης συναντά τον Αριστοτέλη». Πρόκειται για συνδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας Θράκης).
Το Συνέδριο στέφθηκε κατά κοινή ομολογία με μεγάλη επιτυχία ως προς το άρτιο της οργάνωσης, ως προς το υψηλό επίπεδο των επιστημονικών ανακοινώσεων, καθώς και ως προς το γεγονός ότι προσέφερε την ευκαιρία να εγκαινιαστούν διαύλοι επικοινωνίας και ‘γέφυρες’ συνεργασίας μεταξύ καταξιωμένων ομογενών ιατρών, ερευνητών και ακαδημαϊκών. Εντυπωσιακή υπήρξε ήδη από την πρώτη μέρα η κάλυψη των εργασιών από πληθώρα ΜΜΕ, τα οποία προέβαλαν πολλούς διαπρεπείς γιατρούς και βιοεπιστήμονες που τίμησαν με την παρουσία τους τη διοργάνωση.
Η επικοινωνιακή απήχηση του Συνεδρίου αποδεικνύεται και από εκατοντάδες δημοσιεύματα σε ομογενειακό, ελληνικό και διεθνή Τύπο, όπου προβάλλονται δηλώσεις επισήμων προσκεκλημένων και διοργανωτών. Ιδιαίτερα τονίζεται η επιθυμία των συμμετεχόντων να υπάρξει συνέχεια στο εξαιρετικά επιτυχημένο αυτό εγχείρημα, προς ενδυνάμωση των δεσμών της ελληνικής και ομογενειακής ιατρικής κοινότητας ανά τον κόσμο και της ανάδειξης του αρίστου ανθρώπινου δυναμικού της.
Υπενθυμίζεται ότι συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 220 κορυφαίοι ομογενείς ομιλητές, εκπροσωπώντας πάνω από 25 χώρες (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, ΗΒ, Γερμανία, Γαλλία, Ισραήλ, Χιλή, Ν. Αφρική, Αίγυπτος κ.ά). Διακεκριμένοι γιατροί και επιστήμονες από τον χώρο της Υγείας κατέθεσαν την επιστημονική τους γνώση σε 35 συνεδρίες με ιδιαίτερα διευρυμένη θεματολογία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Συνέδριο έγιναν περισσότερες από 2.300 εγγραφές, ενώ καταμετρήθηκαν πάνω από 21.000 views, κατά κύριο λόγο από γιατρούς και βιοεπιστήμονες και από τις πέντε ηπείρους.
Την τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 15ης Ιουλίου με συντονιστή τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, άνοιξε με ομιλία του ο συνδιοργανωτής του Συνεδρίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ, κ. Κυριάκος Αναστασιάδης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και τη Δημόσια Διπλωματία, κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ενώ το Συνέδριο χαιρέτισε και ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας - Θράκης), κ. Σταύρος Καλαφάτης, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, κ. Νίκος Παπαϊωάννου, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Φώτης Φωτίου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, καθώς και εκπρόσωποι φορέων, τοπικών, αλλά και διπλωματικών Αρχών.
Ο Γενικός Γραμματέας κ. Χρυσουλάκης τόνισε, μεταξύ άλλων ότι στόχος του Συνεδρίου είναι η ανάδειξη του άριστου επιπέδου των Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής γιατρών και βιοεπιστημόνων που διαπρέπουν σε όλον τον κόσμο. Σημείωσε δε ότι το Συνέδριο αποτελεί μοναδική ευκαιρία δικτύωσης τόσο μεταξύ τους όσο και με το μητροπολιτικό κέντρο, καθώς και εφαλτήριο καινοτόμων συνεργασιών και καταλύτη φιλόδοξων συνεργειών. «Στο Υπουργείο Εξωτερικών πιστεύουμε ακράδαντα ότι Ελλάδα και ελληνική Διασπορά είμαστε ένα. Το 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο αποτελεί υλοποίηση και έκφραση αυτής της θέσης», υπογράμμισε ο κ. Χρυσουλάκης.
Επιπλέον, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ, κ. Κυριάκο Αναστασιάδη, για την άριστη συνεργασία και την πολύτιμη αρωγή του, ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στο σκεπτικό του τίτλου του Συνεδρίου, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί ιστορική συνάντηση της Ιπποκρατικής Ηθικής με την Αριστοτελική Λογική.
Σημειώνεται ότι στην τελετή έναρξης τιμώμενα πρόσωπα ήταν 40 νέοι και νέες ομογενείς από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, που συμμετέχουν στα προγράμματα φιλοξενίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Στόχος των προγραμμάτων αυτών, τα οποία αναβιώνουν μετά από πολλά χρόνια, είναι η επανασύνδεση των νέων ομογενών με τις ρίζες τους, τη χώρα καταγωγής τους και η ενίσχυση της εθνικής τους ταυτότητας.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ανακοινώθηκε, επίσης, η δημιουργία δύο νέων θεσμών. Πρόκειται κατ’ αρχάς για το «Αριστοτέλειο Κέντρο Ανθρώπινης Ανάπτυξης», το οποίο αποτελεί σύμπραξη της Ιατρικής, της Νομικής και της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και αποσκοπεί στην ενίσχυση και προαγωγή των ανθρωπιστικών σπουδών και - δι’ αυτών – των αξιών του ελληνικού πολιτισμού. Δημιουργήθηκε, επίσης, το «Συντονιστικό Κέντρο Αναφοράς long Covid» του Αριστοτελείου.
Τέλος, εγκαινιάστηκε ένας νέος θεσμός υποτροφιών, οι οποίες θα απονέμονται σε ετήσια βάση σε αριστούχους φοιτητές του αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου από το Ηellenic Cultural Center of the Southwest - μία πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Ιατρικού Συνεδρίου Ελλήνων της Διασποράς απονεμήθηκε για το 2022 η πρώτη υποτροφία «Δρ. Χριστίνα & Ιωάννη Ρεμεδιάκη – Βραβείο Αριστείας στην Ιατρική Εκπαίδευση»

ferriesingreece2

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot