Ξεκινάει σήμερα, η πιο δύσκολη εβδομάδα – μέχρι την επόμενη – για την ελληνική οικονομία.
Η Τρόικα επιστρέφει σε μία από τις πλέον δύσκολες διαπραγματεύσεις στην περίοδο του Μνημονίου, αφού η Αθήνα ευελπιστεί ότι θα είναι η τελευταία αξιολόγηση, τουλάχιστον όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών πιάνουν από σήμερα δουλειά, οι επικεφαλής των δανειστών ξεκινούν από την Τετάρτη τον νέο γύρο συζητήσεων με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ενώ στόχος όλων είναι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου στις Βρυξέλλες. Με βάση τον σχεδιασμό θα πρέπει μέχρι το Σάββατο να υπάρχει συμφωνία, αλλά αν αυτό θα συμβεί ή όχι θα το γνωρίζουμε, μόνο όταν αποχωρήσουν τα κλιμάκια των δανειστών από την ελληνική πρωτεύουσα.
Βέβαια τεχνική συμφωνία δεν σημαίνει και ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης η οποία θα κλειδώσει μόνο με την υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων τα οποία έχουν μείνει αρκετά πίσω. Εδώ ισχύει το χρονικό ορόσημο της 21ης Ιουνίου που έχει «σημαδευτεί» στον χάρτη ως ημερομηνία-σταθμός για μία συνολική συμφωνία (τέταρτη αξιολόγηση, μέτρα για το χρέος, όροι μεταμνημονιακού προγράμματος).
Την αυλαία των συζητήσεων ανοίγουν σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια που θα συναντηθούν με τα αντίστοιχα ελληνικά. Στο τραπέζι θα βρεθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ο νόμος Κατσέλη και ο εξωδικαστικός μηχανισμός ενώ το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί και το βράδυ στις Βρυξέλλες κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG).
Την Τετάρτη προβλέπεται να αρχίσουν οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των δανειστών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ), Φρανσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Με βάση τον προγραμματισμό οι συζητήσεις των δυο πλευρών θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το Σάββατο καθώς το κουαρτέτο θα αναχωρήσει από την Αθήνα την Κυριακή. Το ενδεχόμενο παράτασης της παραμονής τους υπάρχει πάντοτε πάνω στο τραπέζι προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία. Ωστόσο πολλά περιθώρια δεν υπάρχουν καθώς ο χρόνος πιέζει.
Αντικειμενικά, η συμπλήρωση και των 88 προαπαιτούμενων ως τις 20 Αυγούστου που τελειώνει το πρόγραμμα φαντάζει δύσκολη γεγονός που τροφοδοτεί διάφορα σενάρια, όπως το ενδεχόμενο παράτασης ή το σπάσιμο της τελευταίας δόσης του μνημονίου (θα είναι λίγο πάνω από 11 δισ. ευρώ συνολικά), σενάρια που διαψεύδονται από την κυβέρνηση και μπορούν να εκληφθούν και ως μέσα πίεσης από την πλευρά των δανειστών ώστε να μην υπάρξει εφησυχασμός.
Στα δύσκολα μέτωπα της τέταρτης αξιολόγησης βρίσκονται οι περικοπές στις συντάξεις, η αύξηση του ΦΠΑ σε 5 νησιά του Αιγαίου, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξίων, η τύχη του αφορολόγητου ορίου.
Βασικός στόχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας είναι να μην τεθεί ζήτημα επίσπευσης της μείωσης του αφορολογήτου ορίου. Από εκεί κει πέρα στο τραπέζι του Χίλτον θα βρεθούν:
Οι μειώσεις στις συντάξεις: Η πορεία επανυπολογισμού των συντάξεων θα είναι το πρώτο θέμα που θα εξεταστεί από τους τεχνοκράτες. Το ψαλίδι στις συντάξεις που θα μπει από την Πρωτοχρονιά του 2019 θα πρέπει να αποδώσει 1,8 δις. ευρώ εντός του επόμενου έτους.
Κατάργηση του ΕΚΑΣ: Με βάση τον προγραμματισμό ότι έχει απομείνει από το ΕΚΑΣ θα πρέπει να καταργηθεί. Η υπουργική απόφαση για την κατάργηση και των 35 ευρώ του ΕΚΑΣ που εξακολουθούν να δίδονται σε περίπου 220 χιλιάδες δικαιούχους θα εκδοθεί από τώρα.
Νόμος Κατσέλη: Η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει την παράταση του πλαισίου προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για τουλάχιστον έναν χρόνο.
Οι νέες αντικειμενικές αξίες και ο ΕΝΦΙΑ: Στο θέμα της αναπροσαρμογής καταγράφονται καθυστερήσεις και γκρίνιες από τους δανειστές. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της η ειδική ομάδα εργασίας που επεξεργάστηκε τις νέες τιμές ζώνης. Αμέσως μετά πιάνει δουλειά η δευτεροβάθμια επιτροπή ενώ η καυτή πατάτα θα καταλήξει στα χέρια του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Κατερίνας Παπανάτσιου.
ΦΠΑ στα νησιά: Με βάση τον σχεδιασμό θα πρέπει να τελειώσει η περίοδος που τα έξι εναπομείναντα νησιά. Η απόφαση για κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα τελευταία νησιά του Αιγαίου που εξακολουθεί να ισχύει θα πρέπει να ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η ελληνική πλευρά θα θέσει θέμα αναβολής, έστω για ένα εξάμηνο, προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι ή αν θα επιδιώξει να «χρυσώσει το χάπι» με το λεγόμενο μεταφορικό ισοδύναμο.
Εξάλλου δύσκολη υπόθεση παραμένει πάντα η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Απαιτητική είναι, και η διαδικασία για την τοποθέτηση των νέων γενικών γραμματέων και των διευθυντών στο Δημόσιο με τους θεσμούς και κυρίως το ΔΝΤ να ανησυχούν για την κομματικοποίηση.