Ένα νεαρό κοτόπουλο γενετικά τροποποιημένο ώστε να μην είναι δυνατό να μεταδώσει την γρίπη των πτηνών φωσφορίζει υπό το υπεριώδες φως ενώ στέκεται πλάι σε ένα κοτόπουλο που δεν έχει τροποποιηθεί ο γενετικός του κώδικας.
Βρετανοί επιστήμονες επενέβησαν στο γενετικό κώδικα των κοτόπουλων σε μια προσπάθεια να βρουν νέους τρόπους αντιμετώπισης της γρίπης των πτηνών και τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών μοιάζουν πολλά υποσχόμενα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στόχος των καινοτόμων δοκιμών είναι να αποφευχθούν μελλοντικές επιδημίες γρίπης των πτηνών, οι οποίες ευθύνονται για εκατομμύρια κρούσματα της νόσου σε κοτόπουλα και γαλοπούλες, με σοβαρό αντίκτυπο στη βιομηχανία τροφίμων αλλά και τη δημόσια υγεία.
Οι επιστήμονες χορηγούν με ένεση μια ειδική πρωτεΐνη στα κοτόπουλα ώστε να το ράμφος και τα πόδια τους να φωσφορίζουν κάτω από την υπεριώδη ακτινοβολία και να ξεχωρίζουν έτσι από τα κοτόπουλα που δεν έχουν τροποποιηθεί γενετικά.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Ινστιτούτο Ρόσλιν του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου επενέβησαν στο γενετικό κώδικα των κοτόπουλων ώστε να εμποδίζεται η αρχική λοίμωξη από τη γρίπη των πτηνών στα κοτόπουλα και παράλληλα να μην είναι δυνατό τα κοτόπουλα να μεταδώσουν τον ιό εάν έχουν ήδη μολυνθεί.
Τα γενετικά τροποποιημένα κοτόπουλα δεν αναμένεται βέβαια να ενταχθούν στη βιομηχανία τροφίμων άμεσα, καθώς απαιτείται μια μακρά διαδικασία έως ότου κριθούν ασφαλή προς κατανάλωση ως γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (GMO).
onmed.gr