Έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη Γενεύη για την αντιμετώπιση του ιού Ζίκα για τον οποίο ως τώρα δεν υπάρχει ούτε αντίδοτο, ούτε εμβόλιο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια ικανή φαρμακευτική λύση στο πρόβλημα πριν την παρέλευση τριετίας. Γεγονός είναι πως αυτή τη στιγμή στο δυτικό ημισφαίριο έχει σημάνει συναγερμός καθώς χιλιάδες περιστατικά έχουν καταγραφεί μέσα σε λίγους μήνες στην Βραζιλία και άλλες χώρες της Αμερικής. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΟΥ αναμένεται να νοσήσουν περίπου 4 εκατ. άνθρωποι.
Ο ιός φαίνεται να συνδέεται με τη μικροκεφαλία, μια σοβαρή πάθηση που προσβάλλει τα νεογνά και σε ακραίες περιπτώσεις οδηγεί και σε θάνατο. Στη Βραζιλία το περασμένο τρίμηνο καταγράφηκαν περίπου 3500 τέτοιες γεννήσεις αριθμός υπερδεκαπλάσιος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.Ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται από το τσίμπημα κουνουπιού. Στα κουνούπια που ενοχοποιούνται για τη μετάδοση της ασθένειας -όπως και για σαν τον Δάγκειο πυρετό- είναι και το κουνούπι τίγρης το οποίο υπάρχει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Στη χώρα μας εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα, πιθανότατα μέσω φορτηγών που έρχονταν από τα λιμάνια της Ιταλίας και της Αλβανίας, όπου το κουνούπι προϋπήρχε.
«Από τη στιγμή που έχουμε παρουσία του κουνουπιού διαβιβαστή στην Ελλάδα έχει σημάνει ένας μικρός συναγερμός» λέει ο κ. Αντώνης Μιχαηλάκης , εντομολόγος ερευνητής του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου. «Τα τελευταία χρόνια η παρουσία του συγκεκριμένου είδους είναι όλο και πιο έντονη. Η ιδιαιτερότητα του είναι πως είναι αρκετά δραστήριο και πως επιτίθεται κατά τη διάρκεια της ημέρας εξηγεί».
Ο ιδιαίτερα ήπιος χειμώνας ανησυχεί και αυτός τους ειδικούς. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κουνούπια. Όμως λόγω του ήπιου χειμώνα που διανύουμε αυτή τη στιγμή ενδέχεται τα πρώτα κουνούπια να εμφανιστούν νωρίτερα από ότι συνήθως. Ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να προστατεύεται από τα τσιμπήματα του κουνουπιού. Θα πρέπει να συντονιστεί το κράτος στο επίπεδο καταπολέμησης των κουνουπιών και να οργανωθεί νωρίτερα. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό είτε στη χώρα εμφανιστεί κρούσμα του ιού, είτε όχι», λέει ο κ. Μιχαηλάκης.
Μάλιστα ο κ. Μιχαηλάκης τονίζει πως επειδή το συγκεκριμένο κουνούπι προτιμά τις μικρές εστίες για να αναπτυχθεί «είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να προσέχουμε την υγιεινή στο περιβάλλοντα μας χώρο. Παραδείγματος χάρη, να μην αφήνουμε εστίες μολυσμένου νερού στην αυλή του σπιτιού μας, δεν μπορούμε να αρκεστούμε στους ψεκασμούς που πραγματοποιούν οι αρχές , πρέπει να κινηθούμε και από μόνοι μας».
Μια ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου ιού είναι πως περίπου στο 80% των περιπτώσεων που κάποιος νοσήσει δεν εμφανίζει συμπτώματα όπως πυρετό. «Αυτό σημαίνει πως κάποιος που έχει τον ιό και τον τσιμπήσει κουνούπι διαβιβαστής μπορεί να μεταδώσει τον ιό χωρίς να το ξέρει» λέει ο κ. Στέφανος Ανδρεάδης εντομολόγος ερευνητής του Πέν Στέιτ στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. «Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρακολούθησης κουνουπιών. Πρέπει να δούμε που ακριβώς εντοπίζεται το κουνούπι και να προχωρήσουμε σε αντίστοιχα μέτρα» σχολιάζει .
Κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια και με την ελονοσία, μια ασθένεια που θεωρούνταν εξαφανισμένη όμως επιστρέφει στη χώρα μας και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω ανθρώπων που έχουν ταξιδέψει σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής. «Όσοι ταξιδέψουν στη Νότια Αμερική θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί, να φοράνε μακριά ρούχα και να είναι εφοδιασμένοι με κάθε είδους φαρμακευτική προστασία»
Ο κ. Ανδρεάδης εξηγεί και το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ όπου έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά ανθρώπων που έχουν νοσήσει από τον ιό. «Υπάρχει ανησυχία , όχι πανικός . Όμως το θέμα απασχολεί την επικαιρότητα και το αντίστοιχο κέντρο πρόληψης προσπαθεί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.