Φλερτάροντας με τα όρια της βιοηθικής Κινέζοι επιστήμονες πειραματίστηκα σε ανθρώπινα έμβρυα με σκοπό να θεραπεύσουν την Θαλασσαιμία-β, γνώστη στην Ελλάδα σαν Μεσογειακή αναιμία.
Παρά τις ενστάσεις της βιοηθικής να πειραματιζόμαστε σε ανθρώπους, οι Κινέζοι επιστήμονες με επικεφαλής τον γενετιστή Γιουνγιού Χουάνγκ του Πανεπιστημίου Σουν Γιατ-σεν, πήραν «μη βιώσιμα» έμβρυα, τα οποία δεν επρόκειτο να γεννηθούν ζωντανά και πειραματίστηκαν πάνω τους.
Μέσω της μεθόδου CRISPR/Cas 9, οι επιστήμονες προσπάθησαν να αφαιρέσουν τα επιβλαβή γονίδια που προκαλούν την ασθένεια. Όπως παραδέχτηκε και η ομάδα, η μέθοδος είναι καινούργια και δεν λειτουργεί πάντα ενώ υπάρχουν πολύ σοβαρά εμπόδια αναφέρει το koolnews.gr.
Το CRISPR/Cas9 είναι ένα ενζυμικό σύμπλεγμα που εισάγεται στον οργανισμό-στόχο και μπορεί να προγραμματιστεί για να κόψει με πολύ μεγάλη ακρίβεια τμήματα ελαττωματικού DNA προκειμένου να αντικατασταθούν αργότερα.
Τα 81 κύτταρα με τα οποία πειραματίστηκαν οι Κινεζοι, είχαν ληφθεί από κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης. Από αυτά μόλις τα 28 κατάφεραν να δεχτούν την διαδικασία.
Όπως παραδέχθηκε ο Χουάνγκ, «αν θέλεις να το κάνεις σε φυσιολογικά έμβρυα, πρέπει να έχεις ποσοστό επιτυχίας κοντά στο 100%. Γι' αυτό σταματήσαμε, θεωρώντας ότι ακόμη το όλο πράγμα είναι πολύ πρόωρο».
Επιπλέον, οι Κινέζοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, μετά τη γενετική επέμβασή τους, είχε υπάρξει ένας απρόσμενα μεγάλος αριθμός ανεπιθύμητων μεταλλάξεων σε άλλα σημεία του γονιδιώματος, επιβεβαιώνοντας έτσι τους φόβους άλλων επιστημόνων για τη μη ασφαλή φύση της διαδικασίας.
Με άλλα λόγια λοιπόν το μονοπάτι που επέλεξαν ήταν ένα ταμπού. Να σημειωθεί πως τα δύο κορυφαία επιστημονικά περιοδικά στον κόσμο, το Science και το Nature, αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν την μελέτη-ορόσημο, προβάλλοντας εν μέρει λόγους βιοηθικής.