Το μυστικό της αθανασίας παραμένει άπιαστο όνειρο, ωστόσο η επιστήμη βρίσκεται σε καλό δρόμο για να προσφέρει στην ανθρωπότητα μια μακρά και κυρίως, υγιή ζωή, που θα τελειώνει ειρηνικά και χωρίς ταλαιπωρία.
Ενα πρώτο βήμα ήταν η ανακάλυψη της επιστημονικής ομάδας του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό Nature, για τα γονίδια που ευθύνονται για τη διαδικασία της γήρανσης.
Από τα 40.000 γονίδια που υπάρχουν, κατάφεραν να απομονώσουν 30, τα οποία κατευθύνουν τη διαδικασία γήρανσης του οργανισμού. Τα γονίδια αυτά, τα οποία είναι παρόντα και στον άνθρωπο, εντοπίστηκαν σε τρία διαφορετικά είδη του ζωικού βασιλείου και οι ερευνητές κατάφεραν να τα προσδιορίσουν με ακρίβεια.
Ενα γονίδιο παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και συγκεκριμένα το bcat-1. Που μοιάζει να είναι το «κλειδί» για μια μακρύτερη ζωή. Οταν απομονώθηκε στα σκουλήκια, για παράδειγμα, ο οργανισμός τους εμπλουτίστηκε με περισσότερα αμινοξέα και η ζωή τους παρατάθηκε κατά ένα τέταρτο.
Τα αμινοξέα θεωρούνται πολύτιμοι σύμμαχοι και για τον ανθρώπινο οργανισμό και σήμερα χορηγούνται -σε συνθετική μορφή- σε άτομα που έχουν υποστεί βλάβες στο ήπαρ.
Χωρίς ασθένειες
Το ζητούμενο, όπως τονίζει η ερευνητική ομάδα της Ζυρίχης, υπό τον καθηγητή Μίχαελ Ρίστοφ, είναι όχι μόνο η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής, αλλά κυρίως η καλή ποιότητά της, χωρίς σοβαρές ασθένειες.
«Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να γίνουν γηραιότεροι, αλλά να παραμένουν υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» τονίζει ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας ότι πέρα από την ποιότητα ζωής, μια τέτοια εξέλιξη θα μείωνε σημαντικά και το κόστος περίθαλψης για τα συστήματα υγείας παγκοσμίως.
Ανάλογη άποψη έχουν και οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σιάτλ, που άσκησαν πρόσφατα δημοσίως κριτική στους συναδέλφους τους, οι οποίοι αναζητούν το... ιερό δισκοπότηρο της αθανασίας και ξεχνούν τον συσχετισμό μεταξύ ασθένειας και γήρανσης. Τα τελευταία χρόνια, τόνισαν στη διαμαρτυρία τους οι επιστήμονες, έχουν ανακαλυφθεί πολλά χρήσιμα φάρμακα για τον καρκίνο, τις νευρολογικές παθήσεις και τις λοιμώξεις, ωστόσο δεν λαμβάνεται υπόψη η διαδικασία γήρανσης στην αποτελεσματικότητά τους.
Ανοσοποιητικό
«Οι περισσότερες μελέτες γίνονται σε νεαρά ζώα, το ανοσοποιητικό σύστημα των οποίων αντιδρά εξαιρετικά, ενώ στην πραγματικότητα τα φάρμακα αυτά απευθύνονται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με εξασθενημένο ανοσοποιητικό», εξηγεί ο γεροντολόγος Ματ Κέμπερλαϊν.
Για παράδειγμα, τον επόμενο χρόνο θα επιτραπεί στις ΗΠΑ η κυκλοφορία του Metformin ως χαπιού αντιγήρανσης. Πρόκειται για ένα φάρμακο που βρίσκεται στα φαρμακεία τα τελευταία 60 χρόνια, ωστόσο μέχρι τώρα απευθυνόταν μόνο σε πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ. Οι κλινικές μελέτες έδειξαν ότι το σκεύασμα προστατεύει από τον καρκίνο του πνεύμονα και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Το 2016 θα γίνουν οι τελευταίες δοκιμές σε ανθρώπους, ηλικίας 70 έως 80 ετών.
Εάν τα αποτελέσματα είναι τόσο θεαματικά όσο στα πειραματόζωα, οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν απαλλαγμένοι από σοβαρές ασθένειες μέχρι τα 120 τους χρόνια.