Ένα νέο εγχείρημα ώστε να εξαφανιστούν τα ράντζα από τα νοσοκομεία αναμένεται να ξεκινήσει το υπουργείο Υγείας από το φθινόπωρο. Ήδη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, το επιχειρησιακό σχέδιο είναι έτοιμο και πρόκειται να ενεργοποιηθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες, εφόσον περάσει και ο σκόπελος με τον προσωπικό γιατρό ο οποίος εάν λειτουργήσει σωστά, θα απαλλάξει σε ένα βαθμό τα νοσοκομεία από την αυξημένη κίνηση.
Τα ράντζα, άλλωστε, που αποτελούν πονοκέφαλο για το υπουργείο Υγείας, έχουν επανεμφανιστεί πιο έντονα τους τελευταίους μήνες μετά τον περιορισμό των νοσηλειών από την πανδημία.
Τα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας μετά από περίπου 2,5 χρόνια που είχαν αφιερωθεί στον Covid, πλέον παρουσιάζουν ακόμη και 100% πληρότητα έπειτα από γενικές εφημερίες με περιστατικά που είναι non covid και είχαν μεταχρονολογηθεί λόγω της πανδημίας.
Έτσι, τα ράντζα «κοσμούν» τους περισσότερους διαδρόμους των κεντρικών νοσοκομείων του ΕΣΥ, με συνέπεια οι ασθενείς να βασανίζονται καθημερινά αφού κατά δεκάδες περιμένουν υπομονετικά ατέλειωτες ώρες στους διαδρόμους, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι άδειο. Μπορεί λόγω της αυγουστιάτικης ανάπαυλας να παρουσιάζουν μείωση τα ράντζα, αφού και οι νοσηλείες είναι μειωμένες, όμως ο φόβος των υγειονομικών Αρχών είναι ότι από τον Σεπτέμβριο τα δημόσια νοσοκομεία θα ασφυκτιούν και πάλι.
Το επιχειρησιακό σχέδιο
Η κατάσταση μετά από κάθε εφημερία μοιάζει ασφυκτική σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της πρωτεύουσας όπως είναι το Αττικόν, το Γ. Γεννηματάς, το Λαϊκό, το Σισμανόγλειο και ο Ευαγγελισμός. Οι γιατροί σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν την κατάσταση επιχειρούν να ανακατανείμουν τα περιστατικά, διαδικασία όμως εξαιρετικά χρονοβόρα.
Από την άλλη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, ειδική ομάδα στο υπουργείο Υγείας με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο έχουν έτοιμο το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα στο ΕΣΥ.
Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει:
– Ευρύτερη αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας στις εφημερίες των νοσοκομείων της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ). Σήμερα οι εφημερίες των νοσοκομείων στο λεκανοπέδιο γίνονται σε διαφορετικές ώρες ανάλογα την περιοχή. Γεγονός όμως που δεν διευκολύνει τη μεταφορά των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία.
Το σχέδιο προβλέπει να υπάρχει ενιαίο ωράριο ώστε να μπορούν να διακομίζονται περιστατικά από νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ και στη 2η ΥΠΕ.
– Ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ώστε να γίνεται πιο ορθολογική διαχείριση των περιστατικών της εφημερίας.
– Συνδρομή Κέντρων Υγείας κατά τη διάρκεια των εφημεριών των νοσοκομείων, ώστε να παραλαμβάνουν περιστατικά που δεν χρειάζονται νοσηλεία. Ωστόσο, το σημείο αυτό φαίνεται να σκοντάφτει στην έλλειψη προσωπικού στα Κέντρα Υγείας.
Από την άλλη, όμως, η έναρξη του θεσμού του προσωπικού γιατρού, δίνει ελπίδες στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι μπορεί να περιορισθούν οι άσκοπες επισκέψεις στα νοσοκομεία από ασθενείς που μπορούν να αντιμετωπισθούν σε πρώτο βαθμό σε μικρότερες μονάδες υγείας.
Άγνωστο, όμως, εάν ο προσωπικός γιατρός λόγω και της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, θα συμβάλει τελικά προς την κατεύθυνση αυτή.