Αναλυτικά όσα προβλέπει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το καθεστώς απασχόλησης των ιδιωτών γιατρών σε Κέντρα Υγείας και σε δημόσια νοσοκομεία
Σημαντική ενίσχυση στο εξαντλημένο -γενικώς και ειδικώς λόγω κορωνοϊού- ιατρικό δυναμικό του ΕΣΥ αναμένεται να εισφέρουν οι 600 ιδιώτες γιατροί που θα «μπουν» στις δημόσιες δομές υγείας το αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες της δημόσιας υγείας.
Το καθεστώς απασχόλησης των ιδιωτών γιατρών σε Κέντρα Υγείας και σε δημόσια νοσοκομεία περιγράφεται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σύμφωνα με αυτήν, η συνεργασία με ιδιώτες γιατρούς προϋποθέτει απόφαση του διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), όπου ανήκει το νοσοκομείο ή το Κέντρο Υγείας, έπειτα από ειδικά αιτιολογημένο αίτημα του διοικητή του νοσοκομείου.
Οι γιατροί που χρειάζονται στο ΕΣΥ είναι παθολόγοι, γενικοί ιατροί, ωτορινολαρυγγολόγοι, πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι, καρδιολόγοι, παιδίατροι, γενικοί χειρουργοί, γυναικολόγοι – μαιευτήρες, ακτινολόγοι και γιατροί με εξειδίκευση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Θα αμείβονται με έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών για διάρκεια έως 2 μήνες, με δυνατότητα παράτασης της συνεργασίας για 2 ακόμη μήνες.
Η μηνιαία αμοιβή των ιδιωτών γιατρών που θα συνεργάζονται με το ΕΣΥ καθορίζεται από την ΠΝΠ στα 2.000 ευρώ. Σημειώνεται στην ΠΝΠ πως η αμοιβή αυτή είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη.
Τέλος, αναφέρεται πως σε περίπτωση συμμετοχής των γιατρών σε διαδικασία επιλογής πλήρωσης θέσεων ιατρών ΕΣΥ, οι μήνες κατά τους οποίους παρείχαν υπηρεσίες στο ΕΣΥ μοριοδοτούνται όπως ισχύει και για τους επικουρικούς ιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων σε άγονες, νησιωτικές, προβληματικές ή απομακρυσμένες περιοχές.