Η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφέρθηκε στον 11χρονο με το σύνδρομο Misc, ο οποίος νοσηλεύεται στο Παίδων και μεταφέρθηκε από τη Μυτιλήνη.
«Σήμερα άκουσα κι εγώ την είδηση για τον 11χρονο, δεν ξέρω για την πορεία του. Το σύνδρομο έχει καταγραφεί και στη χώρα μας με συνεργασία παιδιατρικών κέντρων.
Ο αριθμός των παιδιών με Misc και άλλων που μοιάζουν με Misc υπερβαίνει τα 100 στην Ελλάδα. Τα 50 παιδιά έχουν διαγνωσθεί με το σύνδρομο και άλλα που έχουν συμπτωματολογία που θα μπορούσε να αποδοθεί σε MIS-C.
Η σοβαρότητα της κατάστασης μειώνεται με τη γνώση της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Πήραν τη θεραπεία τη σωστή και δεν είχαμε θανατηφόρο έκβαση, εκτός από ένα παιδί στην αρχή.
Ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα για εμβολιασμό ήταν αυτή ακριβώς η σοβαρή κατάσταση. Δεν αφήνει κανένα σύστημα να μη συμμετέχει και κυρίως το κυκλοφορικό», ανέφερε η κα Θεοδωρίδου.
Η πάθηση, την οποία το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ονόμασε πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο σε παιδιά (MIS-C), εντοπίστηκε πρώτη φορά στα τέλη Απριλίου στη Βρετανία.
Τα ύποπτα συμπτώματα περιλαμβάνουν;
υψηλό πυρετό (πάνω από 38) για περισσότερο από ένα 24ωρο,
παρουσία φλεγμονής σε τουλάχιστον δύο όργανα που απαιτεί νοσηλεία,
καμία άλλη προφανή διάγνωση,
πρόσφατη μόλυνση ή έκθεση στην COVID-19 έως και τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα.
Οι γιατροί καθησυχάζουν, τονίζοντας ότι το σύνδρομο αυτό είναι σπάνια θανατηφόρο, ενώ τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν.
Τα συμπτώματα του φλεγμονώδους συνδρόμου αυτού εμφανίζονται τέσσερις με έξι εβδομάδες αφού το παιδί προσβληθεί από τον ιό και αφού έχει ήδη αναπτύξει αντισώματα.
Ο ΠΟΥ περιέγραψε για πρώτη φορά αυτήν την κατάσταση τον Μάιο του 2020 και παρείχε έναν προκαταρκτικό κλινικό ορισμό, όπως αναφέρει και το news4health.gr.https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/ygeia/373088/koronoios-pano-apo-100-paidia-me-syndromo-misc-stin-ellada