Το πόρισμα της έρευνας έδειξε πως τα παιδιά που έκλαιγαν μέχρι να αποκοιμηθούν, έκαναν πιο ήρεμο ύπνο από τα υπόλοιπα, ενώ δεν παρατηρήθηκε καμία μετέπειτα αύξηση του άγχους τους
Μια νέα έρευνα ήρθε να καθησυχάσει όλους τους νέους γονείς, που σπεύδουν να παρηγορήσουν το μωρό τους όταν κλαίει. Όπως δείχνει το πόρισμα της έρευνας, το να αφήνεις το μωρό σου να κλαίει μέχρι να κοιμηθεί, δεν του αφήνει συναισθηματικά τραύματα.
Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Flinders στην Αυστραλία διεξήγαγαν ένα πείραμα, στο οποίο συμμετείχαν 43 ζευγάρια γονέων με τα παιδιά τους, τα οποία ήταν μεταξύ έξι και δεκαέξι μηνών.
Τα 48 ζευγάρια χωρίστηκαν σε τρεις ομάδας. Στην πρώτη ομάδα δόθηκε η εντολή να βάζουν το μωρό τους για ύπνο και αν αυτό κλαίει να αργούν ολοένα και περισσότερο να το παρηγορήσουν. Η εντολή προς τη δεύτερη ομάδα ήταν οι γονείς να παραμείνουν στο δωμάτιο του μωρού, έως ότου αυτό να αποκοιμηθεί. Τέλος, στην τρίτη ομάδα δεν δόθηκε καμία εντολή.
Μετά από διάστημα τριών μηνών, οι πληροφορίες, που είχαν συλλεχθεί έδειξαν πως τα παιδιά της πρώτης ομάδας τα έπαιρνε ο ύπνος 15 λεπτά νωρίτερα από τα παιδιά της τρίτης ομάδας, ενώ αντίστοιχα τα παιδιά της δεύτερης ομάδας κοιμούνταν 12 λεπτά νωρίτερα.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές θέλησαν να μάθουν αν η πρώτη μέθοδος προκαλούσε στα μωρά μεγαλύτερο άγχος από τα υπόλοιπα. Εξέτασαν, λοιπόν το επίπεδο της κορτιζόλης, δηλαδή της ορμόνης του στρες, από δείγματα του σάλιου των μωρών και τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς τα ίδια και στις τρεις ομάδες. Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή στη σχέση των παιδιών με τους γονείς τους.
Αντίθετα, το τελικό πόρισμα της έρευνας έδειξε πως τα παιδιά της πρώτης ομάδας κοιμούνταν πιο ήσυχα, καθώς ξυπνούσαν λιγότερο μέσα στη νύχτα, σε σχέση με τις άλλες δυο ομάδες.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Michael Gradisar σχολίασε πως το να αφήνει ένας γονιός το μωρό του να κλαίει μέχρι να αποκοιμηθεί είναι κάτι πολύ αγχωτικό για αυτόν και πως ο στόχος της έρευνας ήταν να αποδειχθεί αν το παιδί βλάπτεται από αυτή τη διαδικασία.
protothema.gr