Σχετικές διατάξεις περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο, το οποίο έχει δοθεί για δημόσια διαβούλευση. Οι αλλαγές που επέρχονται στο εργασιακό καθεστώς στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι οι εξής:
Στο άρθρο 22 του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι μπορεί να προσλαμβάνεται προσωπικό με δελτίο παροχής υπηρεσιών στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας των νησιωτικών, ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, έπειτα από απόφαση των διοικητικών τους συμβουλίων.
Με το ίδιο καθεστώς μπορούν να προσλαμβάνουν το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ).
Οι προσλήψεις θα γίνονται όταν το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί και αφορούν γιατρούς κάθε ειδικότητας, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, νοσηλευτές και ειδικούς θεραπευτές πρώην εξαρτημένους οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία θεραπευτικό πρόγραμμα.
Με το άρθρο 27, παρέχεται ειδικότητα γενικού γιατρού και βαθμός ΕΣΥ σε γιατρούς χωρίς ειδικότητα, οι οποίοι υπηρετούν σε μονάδες Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.
Οι εν λόγω γιατροί εντάσσονται ως επιμελητές Β' εφόσον έχουν προϋπηρεσία μέχρι 15 έτη, ως επιμελητές Α' εφόσον έχουν προϋπηρεσία από 15 έως 25 έτη και διευθυντές στην περίπτωση που έχουν προϋπηρεσία άνω των 25 ετών. Για την απονομή του βαθμού, απαιτείται σχετική αίτηση και αξιολόγηση των γιατρών από ειδικό συμβούλιο αξιολόγησης.
Με το άρθρο 28 καθιερώνεται καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε όλους τους γιατρούς που υπηρετούσαν έως το 2014 σε δομές του ΕΟΠΥΥ και σήμερα είναι ενταγμένοι στο ΠΕΔΥ.
Πριν τη συγκρότηση του ΠΕΔΥ (νόμος 4238/2014), υπηρετούσαν 5.500 γιατροί στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. Από αυτούς, 3.000 απολύθηκαν και 300 έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί. Από τους 2.200 που έχουν μείνει, σχεδόν οι μισοί εργάζονται με ασφαλιστικά-δικαστικά μέτρα, ενώ απασχολούνται επιπλέον 200 με δικαστικές αποφάσεις και παραμένουν απλήρωτοι.
Προθεσμία
Το σύνολο των γιατρών αυτών πρέπει να επιλέξουν έως το τέλος του έτους εάν επιθυμούν να μείνουν στο δημόσιο σύστημα ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Θα υποβάλουν, δε, βεβαίωση διακοπής λειτουργίας του ιδιωτικού τους ιατρείου, ενώ όσοι αρνηθούν το εργασιακό αυτό καθεστώς θα απολύονται.
Στην κατηγορία ανήκουν γιατροί και οδοντίατροι που παρέχουν προσωρινά τις υπηρεσίες τους στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), δυνάμει σχετικών δικαστικών αποφάσεων και παράλληλα συνεχίζουν να ασκούν το ελευθέριο επάγγελμά τους. Ανήκουν, επίσης, και όσοι -από τη μετάταξή τους στις ΥΠΕ- συνέχισαν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε αυτές, ασκώντας παράλληλα το ελευθέριο επάγγελμά τους, παρά την ύπαρξη σχετικών απορριπτικών δικαστικών αποφάσεων.
ethnos.gr