Φρένο και στα επενδυτικά σχέδια των ξενοδόχων φαίνεται να βάζει το ενδεχόμενο διπλασιασμού του ΦΠΑ στη διανυκτέρευση.
Τα στοιχεία δείχνουν πως σε περίπτωση που το μέτρο εφαρμοστεί, η ζημιά στα άμεσα έσοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων υπολογίζεται από 290 εκατ.- 480 εκατ. ευρώ μόνο για το 2015, ενώ σε βάθος πενταετίας οι απώλειες για την ελληνική ξενοδοχεία μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 1,2 δισ. ευρώ, ανακόπτοντας τη θετική πορεία των τελευταίων δύο χρόνων.
Όπως επισημαίνουν οι ξενοδόχοι πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση που η πρόταση της αύξησης του συντελεστή υιοθετηθεί από την επόμενη κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις θα κληθούν φέτος να επωμιστούν τουλάχιστον το 50% της αύξησης, δεδομένου πως ο μεγαλύτερος όγκος των ταξιδιωτικών πακέτων θα έχει ήδη πωληθεί από τους ξένους tour operators με βάση το σημερινό ΦΠΑ (6,5%). Εξηγούν όμως πως όταν σε δύο χρόνια η αύξηση περάσει εξολοκλήρου στα πακέτα, οι απώλειες θα είναι εξίσου σημαντικές για τα ξενοδοχεία, καθώς οι τιμές θα έχουν γίνει πιο υψηλές, η χώρα θα έχει χάσει σε ανταγωνιστικότητα όπως είναι αναμενόμενο και ως εκ τούτου η ζήτηση θα σημειώσει κάμψη. Συνεπώς οι επενδύσεις σε υποδομές μπαίνουν πλέον σε «δεύτερη μοίρα» αν και θεωρούνται απαραίτητες για τη διατήρηση της ζήτησης στις διεθνείς τουριστικές αγορές και την περαιτέρω τόνωση αφίξεων- εσόδων.
Επιχειρηματίες της ξενοδοχειακής αγοράς συμπληρώνουν ακόμη πως οι συνεχείς αλλαγές στο συντελεστή του ΦΠΑ αποτελούν σοβαρό αντικίνητρο και για τους ξένους επενδυτές, καθιστώντας το ελληνικό περιβάλλον ιδιαίτερα ασταθές για αυτούς. Στον αντίποδα οι υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου κρατούν σταθερά χαμηλούς τους συντελεστές φορολόγησης και μαζί τους και τις τιμές των ταξιδιωτικών πακέτων: ενδεικτικά η γειτονική Τουρκία έχει εδώ και δέκα χρόνια ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο (διαμονή και εστίαση) 8%, η Πορτογαλία 7%, η Ιταλία και η Γαλλία στο 10%, η Κύπρος και η Ισπανία 9%, ενώ μόνο η Κροατία έχει συντελεστή στο 13%.
Την ίδια ώρα, “εφιαλτικές” χαρακτηρίζονται οι συνέπειες και στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην ευρύτερη τουριστική οικονομία από την αύξηση του ΦΠΑ στη διανυκτέρευση όπως έδειξε η μελέτη της Ernst & Young. Οι υπολογισμοί για τη συνολικές απώλειες του ΑΕΠ στην εξαετία (2015- 2020) θα κυμανθεί από 8,7 δισ. έως 14 δισ. ευρώ, ενώ η ετήσια απώλεια κυμαίνεται στα 3 δισ. Όσον αφορά στις θέσεις πλήρους απασχόλησης, οι απώλειες που θα προκύψουν ενδέχεται σύμφωνα με τη μελέτη να φτάσουν τις 30 χιλ. για το πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου, ενώ μακροπρόθεσμα, από 44 χιλ. έως 73 χιλ. θέσεις. Αντιθέτως τα δημόσια έσοδα από την επιβολή του μέτρου δεν θα ξεπεράσουν τα 270 εκατ. ευρώ ετησίως.
Πηγή:capital.gr