Ξενοδοχεία και εξοχικές κατοικίες κατάλληλες για εμπορική εκμετάλλευση που βρίσκονται σε περιοχές υψηλού τουρισμού, αναζητούν βρετανικές, γερμανικές και ρώσικες εταιρείες, υπό την προϋπόθεση όμως, να καταβάλλουν όσο το δυνατόν χαμηλότερο τίμημα.
Στα χρόνια της κρίσης, ξένα funds αναζητούν ακίνητα σε τιμές κάτω του κόστους, τα συμβόλαια όμως που υπογράφονται είναι ελάχιστα. Οι ξένοι ενδιαφέρονται μεν, όμως το ενδιαφέρον τους είναι περιορισμένο, αφού όπως τονίζει ο Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος τ. Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και επιστημονικός σύμβουλος της SOLUM Property Solutions, το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι έντονο, όμως οι ξένοι εστιάζουν μόνο σε ευκαιρίες.
Από τα μέρη που μαγνητίζουν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, στο στόχαστρο μπαίνουν η Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος, Χαλκιδική και άλλοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί. Στα ίδια μέρη, οι επενδυτές, αναζητούν επίσης εξοχικές κατοικίες, σε τιμές κι εκεί πολύ πιο μειωμένες σε σχέση με τις τιμές που οι ίδιες κατοικίες πωλούνταν προτού ξεκινήσει η οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η μέση πτώση τιμών από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα, κυμαίνεται από 40 έως 45% για τα διαμερίσματα στην Αττική και Θεσσαλονίκη, σε άλλες όμως περιοχές της χώρας είναι μικρότερη. Τις μεγαλύτερες μειώσεις έχουν υποστεί τα πολύ μεγάλα διαμερίσματα σε μεσαίες και ακριβές περιοχές, όπως και τα πολύ παλιά. Σε υποβαθμισμένες περιοχές για παλιά ακίνητα έχουν γίνει πράξεις ακόμα και στην τιμή των 350 ευρώ το τ.μ!
Η πτώση είναι μεγαλύτερη στα επαγγελματικά ακίνητα που ξεπερνάει το 60% και κορυφώνεται σε καταστήματα που βρίσκονται σε δευτερεύοντες άξονες, σε γραφεία και σε logistics παλαιών προδιαγραφών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα καταστήματα σε μη εμπορικούς δρόμους παραμένουν στα αζήτητα, ενώ ακόμη και στα γραφεία υψηλών προδιαγραφών η πτώση είναι γύρω στο 40%.
enikonomia.gr