«Αυτό που χρειάζεται είναι προϊόν και ρίσκο», είπε ο πρόεδρος της Aegean που ανακοίνωσε 11 νέα δρομολόγια, 6 αεροσκάφη και 1,5 εκατ. επιπλέον θέσεις
«Αυτό που χρειάζεται για τη μείωση της εποχικότητας και την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν είναι η ύπαρξη προϊόντος και η ανάληψη του ρίσκου».
Τάδε έφη χθες ο πρόεδρος της Aegean κ. Ευτύχης Βασιλάκης, από τη Θεσσαλονίκη, κατά την παρουσίαση του νέου προγράμματος της σεζόν του 2020 για τον όμιλο, ο οποίος προχωρά για το 2020 σε σημαντική αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων που φτάνουν τις 19,2 εκατ. θέσεις συνολικά (1,5 εκατ. περισσότερες σε σύγκριση με το 2019.
Η AEGEAN θα επιχειρεί τη νέα χρονιά σε 155 προορισμούς με 65 αεροσκάφη (συμπεριλαμβανόμενων και των πρώτων 6 Airbus της οικογένειας A320/321neo που αναμένονται κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους) και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βασιλάκης «ελπίζουμε κάποιες από τις πτήσεις του θερινού προγράμματος να τις κρατήσουμε και τον επόμενο χειμώνα και προσβλέπουμε και στην αρωγή της Fraport ως προς αυτό, η οποία έχει τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι για να υπάρξει η πολυσυζητημένη επιμήκυνση της σεζόν και να αυξηθεί η επιβατική κίνηση κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών χρειάζεται «συνεργασία μεταξύ πόλεων, αεροπορικών, ξενοδοχείων. Επιπλέον είναι η ιδέα για το προϊόν που θα προσφέρει ο προορισμός και το ρίσκο των ιδιωτών».
Ερωτηθείς για το ζήτημα της κίνησης εσωτερικού, η οποία κινείται σε …χαμηλές ταχύτητες κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο ίδιος επανέλαβε το μείζον ζήτημα του ΦΠΑ: «Αυτό που δεν έχουμε πάψει να επαναλαμβάνουμε είναι ότι κάνει μεγάλη ζημιά στην αγορά η υπερφορολόγηση, όταν σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο ο συντελεστής έχει σχεδόν τριπλασιαστεί στις μεταφορές». Πάντως, έστω κι αν η κίνηση εσωτερικού δεν παρουσιάζει τη δυναμική που έχει η κίνηση εξωτερικού και κινείται με ρυθμούς ανόδου κοντά στο 2%- 3% είναι θετικό το γεγονός ότι σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο παραμένει αυξημένη.
Ειδικά για την Aegean όπως επισημάνθηκε κατά τη χθεσινή παρουσίαση, το 2020 σηματοδοτεί ανάπτυξη σε όλο το δίκτυο της, ενώ από το 1,5 εκατ. των επιπλέον θέσεων το 1,1 εκατ. αφορά σε θέσεις εξωτερικού. Σημειωτέον ότι τα τελευταία έξι χρόνια ο όμιλος έχει επιτύχει διπλασιασμό της δραστηριότητας του εξωτερικού, απ’ όπου προέρχεται το 80% του κύκλου εργασιών.
«Η νέα δυναμική θα αποτυπωθεί και με την παραλαβή των νέων αεροσκαφών για την περίοδο 2020- 2024», όπως επεσήμαναν οι επιτελείς του ομίλου αναφερόμενοι στη μεγάλη παραγγελία έως 46 αεροσκαφών από την Airbus (τα έξι πρώτα νέα αεροσκάφη Airbusneo θα παραληφθούν το 2020) με αξία καταλόγου στα 6 δις. δολάρια.
Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Γερογιάννης ανέφερε ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην «καρδιά» της δραστηριότητας του ομίλου και από τα 11 νέα δρομολόγια της επόμενης σεζόν τα έξι είναι στη συμπρωτεύουσα, όπου προστίθεται κι ένα επιπλέον αεροσκάφος στη βάση, φθάνοντας συνολικά τα 6.
Με μια ματιά το 2020 ο όμιλος θα έχει:
– 65 αεροσκάφη (+έξι νέα αεροσκάφη AIRBUSneo)
-19,2 εκατ. διαθέσιμες θέσεις (εκ των οποίων 11,4 εκατ. εξωτερικού)
-273 δρομολόγια (231 εξωτερικού και 11 νέα)
-155 προορισμούς (124 εξωτερικού, 3 νέοι)
-8 βάσεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Ρόδος, Καλαμάτα, Λάρνακα και η καινούρια στην Κέρκυρα).
Για τη συμπρωτεύουσα, όπως ανέφερε ο κ. Γερογιάννης «θα αναβαθμίσουμε την παρουσία μας στο νέο αεροσταθμό που δημιουργείται, στο πλαίσιο της αναβάθμισης που επιχειρεί η Fraport, με νέο lounge. Προσθέτουμε ένα νέο αεροσκάφος που θα μας επιτρέψει να εξυπηρετήσουμε οκτώ νέους προορισμούς, με μία συνολική αύξηση των θέσεων εξωτερικού κατά 25%».
Το 2020 θα είναι η αφετηρία για περισσότερα και στην Κέρκυρα, με ενίσχυση της επιβατικής κίνησης σύνδεση όλο το χρόνο με το εξωτερικό και συμβολη τελικά στην αύξηση του τουρισμού της ευρύτερης περιοχής μέσα από τη νέα βάση στο νησί. Για το 2020 ξεκινά από εκεί το πρώτο δρομολόγιο τακτικών πτήσεων Κέρκυρα-Παρίσι και 12 προορισμοί charter πτήσεων, προσφέροντας επιπλέον 95.000 θέσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και συμβάλλοντας στην εξυπηρέτηση των αναγκών του τουρισμού του νησιού.
Η Αθήνα παραμένει φυσικά ένας προορισμός – βαρόμετρο για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού και της Aegean, αλλά και ο κύριος κόμβος για πρόσβαση στα μικρότερα νησιά της χώρας. Το 2020 η σημαντική αύξηση χωρητικότητας στο δίκτυο της Αθήνας θα προέλθει, για άλλη μια φορά, από την προσφορά μεγαλύτερης συχνότητας υπαρχόντων δρομολογίων, τη διεύρυνση του διαστήματος εξυπηρέτησης περισσότερων προορισμών και την προσθήκη τεσσάρων νέων προορισμών (Μπιλμπάο, Νυρεμβέργη, Πάφος, Μπέρμινχαμ) .
πηγή newmoney.gr
Στεφανία Σούκη