Σε περισσότερες από 80.000 υπολογίζονται οι κενές θέσεις εργασίας σε τουρισμό και εστίαση συνολικά, την ίδια στιγμή που η έναρξη της τουριστικής σεζόν και οι αυξημένες αφίξεις των τουριστών, δημιουργούν επιπλέον ανάγκες για τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των εκπροσώπων των δύο κλάδων, πάνω από 30.000 ελλείψεις παρατηρούνται συγκεκριμένα στην εστίαση ενώ αντίστοιχα στον τουρισμό ξεπερνούν τις 50.000.
Το πρόβλημα φέτος εμφανίζεται διογκωμένο σε σχέση με την περσινή σεζόν, όπως λέει στο CNN Greece, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στον Επισιτισμό-Τουρισμό Γιώργος Χότζογλου, την ίδια στιγμή που ο ελληνικός τουρισμός ως προς τις αφίξεις πηγαίνει πολύ καλά και οι ανάγκες για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών είναι αυξημένες. Ανασταλτικός παράγοντας προκειμένου οι εργαζόμενοι να δουλέψουν στον κλάδο είναι μεταξύ άλλων και οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης που ακόμα, σε πολλές περιπτώσεις, παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες, σύμφωνα με τον ίδιο. Η εντατικοποίηση της εργασίας, καθώς οι υπάρχοντες εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις καλούνται να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται είναι κάτι που αναμένεται να παρατηρηθεί και φέτος όπως συνέβη και την περασμένη χρονιά, εκτιμά ο κ. Χότζογλου.
«Βλέπουμε αυτή τη στιγμή όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά για ολόκληρη την οικονομία πως ο πιο κρίσιμος παράγοντας είναι η εύρεση του προσωπικού που απαιτείται» σημείωνε ο κ. Αλέξανδρος Θάνος, εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΤΕ, μιλώντας στο πλαίσιο της πρόσφατης εκδήλωσης CNN Insights με θέμα τον τουρισμό. « Δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί κανένας τομέας της οικονομίας - πρωτογενής παραγωγή, μεταποίηση, τουρισμός, κατασκευές - εάν δεν έχουμε το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό είναι ένα κομβικό σημείο που πρέπει να λάβει πολύ σημαντικά υπόψη της η ελληνική κυβέρνηση» πρόσθεσε ο κ. Θάνος.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, χαρακτήρισε το ζήτημα της έλλειψης των εργατικού δυναμικού μια εξαιρετικά σημαντική καινούρια πρόκληση που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός τουρισμός.
Σημειώνεται ότι με βάση τα αποτελέσματα έρευνας του ΙΝΣΕΤΕ μετά την ολοκλήρωση της περσινής τουριστικής σεζόν περίπου 1 στις 5 θέσεις παρέμεινε κενή στα ελληνικά ξενοδοχεία. Από το σύνολο των ξενοδοχείων, το 35% εμφάνιζε έλλειψη τουλάχιστον σε μία θέση καμαριέρας, το 25% σε μία τουλάχιστον θέση σερβιτόρου, το 21% αντίστοιχα σε μία θέση receptionist και barista/barman-barwoman, ενώ το 19% παρουσίαζε έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καθαριστή εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και λαντζέρη..../CNN Greece