Περισσότεροι τουρίστες φέτος στην Ελλάδα, αλλά ξοδεύουν λιγότερα: Τα Airbnb ''νίκησαν'' τα ξενοδοχεία - ''Πρωταθλητές'' Χαλκιδική, Ρόδος, Κρήτη, Μυτιλήνη και Πελοπόννησος - ''Άφαντοι'' οι Έλληνες

Αύγουστος 21, 2024

Το ρεκόρ αφίξεων και εσόδων του 2019 ήδη έχει «σπάσει» από πέρυσι (τα 20,5 δισ. ευρώ άγγιξαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2023, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος), η φετινή σεζόν ήταν «το κάτι άλλο» (καθώς οι εκτιµήσεις θέλουν τις αφίξεις να αγγίζουν τα 35.000.000 από 32.000.000 το 2023), οι παραθεριστικοί προορισµοί έγιναν ανάρπαστοι, τα νησιά «βούλιαξαν», όµως οι τουρίστες φαίνεται πως έχουν φέτος καβούρια στις τσέπες.

Με βάση στοιχεία της ΤτΕ, οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν 8,8% τον Ιούνιο και 15,5% το εξάµηνο, ενώ τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 7,7% τον Ιούνιο στα 3,115 δισ. ευρώ και συνολικά κατά 12,2%% το πρώτο εξάµηνο σε ετήσια βάση φτάνοντας τα 6,921 δισ. ευρώ, υποδηλώνοντας χαµηλότερη µέση δαπάνη (αύξηση τουριστών, µικρότερα έξοδα κατ’ άτοµο) σε σχέση µε πέρυσι. Η πτώση της µέσης δαπάνης συνδέεται µε ανατιµήσεις σε διαµονή και εστίαση, οι οποίες γίνονται ακόµα πιο αισθητές στο πορτοφόλι των ξένων επισκεπτών, οι οποίοι, πάντως, και φέτος επέλεξαν να ζήσουν το ελληνικό καλοκαίρι.

Τα πρόσφατα στοιχεία από τα 14 αεροδρόµια της Fraport για τον Ιούλιο δείχνουν πως συνολικά η επιβατική κίνηση ήταν αυξηµένη κατά 3,8% σε σχέση µε τον αντίστοιχο περσινό µήνα, µε 6.400.000 επιβάτες. Οι 905.000 εξ αυτών (+4,8%) αφορούσαν µετακινήσεις εντός Ελλάδας και τα 5.510.000 (+3,6%) διεθνείς µετακινήσεις. Πέντε αεροδρόµια κατέγραψαν µείωση: Μυκόνου (-4,2%), Καβάλας (-13,2%), Ακτίου (-3,1%) και Θεσσαλονίκης (-0,7%), ενώ η Σαντορίνη εµφάνισε οριακή µείωση της τάξεως του -0,1% στις διεθνείς µετακινήσεις και συνολικά αύξηση 0,9%.

Σηµαντική άνοδο σε διψήφιο ποσοστό κατέγραψε, από την άλλη πλευρά, η Μυτιλήνη, µε αύξηση της συνολικής επιβατικής κίνησης κατά 17,5%, καθώς και +47,6% των επιβατών του εξωτερικού. Επίσης και η Ρόδος µε άνοδο 13% και 14% στους επιβάτες του εξωτερικού. Ακολούθησαν τα Χανιά (+6,4%), η Ζάκυνθος (+4,8%), η Κέρκυρα (+4,1%), η Σάµος (+1,8%), η Κεφαλονιά (+1,5%), η Σκιάθος (+1,4%) και η Κως (+0,8%).

Τα Airbnb φαίνεται να «παίρνουν κεφάλι» από τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύµατα πιέζονται. Για τον Αύγουστο, πληρότητες της τάξης του 90%-95% καταγράφουν Κρήτη, ∆ωδεκάνησα και Χαλκιδική, ενώ σε πιο χαµηλές ταχύτητες κινούνται Κυκλάδες, Πελοπόννησος, Επτάνησα και Πιερία. Τη µεγαλύτερη αύξηση τζίρου για το δεύτερο τρίµηνο του 2024 σε σύγκριση µε το δεύτερο τρίµηνο 2023 κατέγραψαν ξενοδοχεία και ενοικιαζόµενα δωµάτια στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής (+20,4%), µε βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το ίδιο και στην εστίαση, όπου η Χαλκιδική κατέγραψε αύξηση τζίρου πάνω από 25%.

Το θετικό είναι ότι ο τουρισµός φαίνεται αργά αλλά σταθερά να κερδίζει το στοίχηµα της επέκτασης της σεζόν, µε την εικόνα από τις προκρατήσεις για Σεπτέµβριο και Οκτώβριο να επιτρέπει αισιοδοξία. Η αυξηµένη τουριστική κίνηση έχει οδηγήσει και σε ενίσχυση των εσόδων των σουπερµάρκετ, καθώς φαίνεται πως οι επισκέπτες από το εσωτερικό και το εξωτερικό επιλέγουν να τρώνε στο κατάλυµά τους, για να µειώσουν τα έξοδα των διακοπών.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Circana, η µεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των πωλήσεων το πρώτο εξάµηνο καταγράφηκε σε Βόρεια Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κρήτη. Στη Βόρεια Ελλάδα οι πωλήσεις αυξήθηκαν 5,1%, η Κρήτη εµφάνισε ανάπτυξη 5,6% και η Πελοπόννησος 3,9%.

Χαµένο έσοδο είναι για την εστίαση και ο ντόπιος τουρισµός. Ο µερακλής Έλληνας πελάτης, που δεν δίσταζε να γεµίσει το τραπέζι του στην ταβέρνα, φέτος δεν πήγε διακοπές ή πήγε πολύ συντηρητικά και έκοψε τις εξόδους. Πάνω από επτά στους δέκα Έλληνες (71%) δηλώνουν πως έχουν ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης, όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές, τα ταξίδια κ.ά. Παράλληλα, το 55% (έναντι 54% το 2023) έχει µειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίµων και είδη παντοπωλείου, το 49% έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής, π.χ. στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο, ίδιο ποσοστό έχει χρησιµοποιήσει χρήµατα από τις αποταµιεύσεις του προκειµένου να καλύψει τις αγορές του και αντίστοιχο ποσοστό έχει αναβάλει την πληρωµή λογαριασµών ή έχει προχωρήσει σε αναγκαστική στάση πληρωµής των υποχρεώσεών του.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot