Έσοδα 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, ή διαφορετικά το 11,5% συνεισέφερε η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας, ο τουρισμός, στο ΑΕΠ το 2022, το έτος που σηματοδότησε την «έξοδο» από την πανδημία που τσάκισε τους επιχειρηματίες του κλάδου. 

Μάλιστα, όπως αποτυπώνει η ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) πέντε περιφέρειες αναδεικνύονται σε «πρωταγωνίστριες» των εισπράξεων, καθώς αντιπροσωπεύουν το 90% αυτών.

Ειδικότερα, το Νότιο Αιγαίο συμμετέχει με μερίδιο 27% επί των εισπράξεων, η Κρήτη με 21%, η Αττική με 17%, τα Ιόνια Νησιά με 15% και η Κεντρική Μακεδονία με 9%, συγκεντρώνοντας σχεδόν το 90% των εισπράξεων.

Την ίδια στιγμή για τους υπόλοιπους προορισμούς ανά την Ελλάδα είναι δεδομένη η «κρυμμένη υπεραξία» ξεκινώντας από το ισχυρό αποτύπωμα του πολιτισμού σε όλη τη χώρα, αλλά και σε μία σειρά από αξιοθέατα και δραστηριότητες: από τον θαλάσσιο τουρισμό (μαρίνες, γαλάζιες σημαίες, καταδυτικούς προορισμούς κ.α.) μέχρι την αξιοποίηση των ορεινών προορισμών της χώρας (πεζοπορία, ορειβατικά καταφύγια, αναρριχητικά πεδία, χιονοδρομικά κέντρα, canoe- kayak- rafting κ.α.) και από τους παραδοσιακούς οικισμούς μέχρι την πλούσια γαστρονομία και τις περιοχές που προσφέρονται για οινοτουρισμό.

Πώς καταφθάνουν στην Ελλάδα οι τουρίστες/τριες

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, η πλειοψηφία των τουριστών και των τουριστριών της χώρας έρχονται με αεροπλάνο και ακολουθούν οι οδικές αφίξεις, με πολύ μικρά ποσοστά για το πλοίο και το τρένο.

Να σημειωθεί ότι, η τάση στις αεροπορικές αφίξεις έχει ενισχυθεί για την περίοδο από το 2019 και μετά, αν ληφθεί υπόψη ότι το ποσοστό τους έχει αυξηθεί από 66% το 2019 σε 76% το 2022, ενώ αντίθετα μειώθηκε στις υπόλοιπες κατηγορίες.

Η μεταφορά με αυτοκίνητο από 31% το 2019 έπεσε σε 22% το 2022, με πλοίο από 3% το 2019 σε 2% το 2022 και τρένο από μόλις 0,02% το 2019 στο 0,01% το 2022. 

Το 2022, όμως, δεν συνιστά «κανονικό» τουριστικό έτος, λόγω των περιορισμών που επεβλήθησαν επί Covid-19. Σε σχέση με την εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού, ο κύριος όγκος των αφίξεων παραδοσιακά εντοπίζεται στο τρίτο τρίμηνο, με την περίοδο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου να συγκεντρώνει το 56% των αφίξεων των επισκεπτών της χώρας, με βάση τόσο τα στοιχεία του 2022 όσο και του 2019.

Η «επόμενη μέρα»

 

Η «επόμενη μέρα» στον τουρισμό, όπως τονίζει το ΙΝΣΕΤΕ, προϋποθέτει στοχευμένη στρατηγική.

Αυτή η στρατηγική ορίζεται, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, σε πέντε κεντρικούς πυλώνες, που περιλαμβάνουν:

  • τις υποδομές
  • τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα
  • την αποτελεσματική διαχείριση των προορισμών
  • την αγορά εργασία
  • και τη βιωσιμότητα.