Σειρά προτάσεων και λύσεων για την ανάπτυξη του κλάδου της κρουαζιέρας στην Ελλάδα και την αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα (οικονομική κρίση, μεταναστευτικό, τρομοκρατία, capital controls, Brexit και πρόθεση πραξικοπήματος στην Τουρκία) κατέθεσε χθες με δημόσια παρέμβασή της η Ενωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων & Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ).
Μεταξύ άλλων, προκειμένου να προσελκυστούν περισσότεροι επιβάτες και να υπερκεραστεί το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης που πλήττει συνολικά την Ευρώπη, προτείνεται η πραγματοποίηση κοντινών δρομολογίων (short cruising), που ενδείκνυται για διακοπές χαμηλού προϋπολογισμού, η οικονομική διαχείριση του πλοίου με την επιλογή λιμένων προσέγγισης χαμηλού κόστους και η επιλογή δρομολογίων που εκτελούνται με οικονομική ταχύτητα, μικρές αποστάσεις, αλλά και η μεγαλύτερη παραμονή σε λιμένες είναι στοιχεία που βοηθούν σε χαμηλό κόστος διαχείρισης προς όφελος του πελάτη.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, τα γεγονότα που προηγήθηκαν λειτούργησαν υπέρ της θαλάσσιας τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα, τουλάχιστον για φέτος.
Ωστόσο, η ΕΕΚΦΝ ανησυχεί για τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι αρκετές μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας ανακοίνωσαν την αποχώρηση πλοίων τους από την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία για το μέλλον, καταδεικνύουν την ακύρωση περίπου 158 προσεγγίσεων σε ελληνικούς προορισμούς και μείωση επιβατών κατά περίπου 330.000 (αφορά όλα τα λιμάνια και transit επιβάτες σε όλους τους προορισμούς).
Βέβαια, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης, κ. Θόδωρος Κόντες, «ακόμη ίσως είναι σύντομα για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας και ας ελπίσουμε ότι νέα πλοία θα προστεθούν, στην Ανατολική Μεσόγειο. Εχουμε βέβαια προϋπολογίσει επιπλέον αρνητική κίνηση όσον αφορά τη διακίνηση τουριστών από Τουρκία με Τούρκους επιβάτες, αφού φαίνεται ότι η απλουστευμένη διαδικασία έκδοσης βίζας δεν θα ισχύσει για τα επόμενα έτη.
Ετσι λοιπόν υπολογίζουμε ότι επιπλέον περίπου 50.000 επιβάτες ίσως μειωθούν από τη γείτονα Τουρκία, τα επόμενα έτη αν δεν υπάρξει στήριξη απλούστευσης της έκδοσης άδειας παραμονής».
Στα καθ’ ημάς, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι έχουν επιφέρει αρκετή ζημιά στον τουρισμό και το εμπόριο, αναφέρει η ΕΕΚΦΝ, που ζήτησε την άμεση ανάκληση των περιορισμών, καθώς τα οφέλη από το τουριστικό συνάλλαγμα μετά την άρση του θα είναι πολλαπλά, με αντίστοιχη αύξηση του εμπορίου.
Για το Brexit, η Ενωση εκφράζει την ελπίδα ότι η ζημιά θα αφορά μόνο τη φετινή σεζόν και ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί από τον επόμενο χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, προτείνεται να ετοιμαστούν οικονομικότερα πακέτα για τους τουρίστες που θα προχωρήσουν σε κρατήσεις, αρκετούς μήνες νωρίτερα, ώστε να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, δεδομένης της σημασίας της βρετανικής αγοράς.
Παράλληλα, η ΕΕΚΦΝ ελπίζει ότι η συναλλαγματική διαφορά της λίρας με το ευρώ θα σταθεροποιηθεί σύντομα.