H Νίσυρος ανάμεσα στα επτά «εξωγήινα» τοπία στην Ελλάδα

Ιούνιος 02, 2020
jumbo-banner

Σίγουρα υπάρχουν ελληνικά νησιά που ξεχωρίζουν για τις εκπληκτικές παραλίες τους και για τα γραφικά χωριά τους, μαγνητίζοντας επισκέπτες από όλον τον κόσμο.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες τοποθεσίες με μια ξεχωριστή ομορφιά καθώς θυμίζουν τοπία από άλλον πλανήτη, γεμάτα χρώματα και περίεργους σχηματισμούς!!!

Πάμε λοιπόν μια βόλτα σε επτά εντυπωσιακά τοπία ελληνικών νησιών που μοιάζουν εξωγήινα…

ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ, ΝΙΣΥΡΟΣ

Η Νίσυρος είναι το νεότερο από τα μεγάλα ηφαιστειακά κέντρα της Ελλάδας και περιλαμβάνεται μαζί με τα Μέθανα, τη Μήλο και την Σαντορίνη στα ενεργά ηφαίστεια της χώρας μας. Τα παλαιότερα πετρώματα έχουν ηλικία 160.000 ετών, ενώ τα νεότερα (προϊστορικά) 15.000 ετών, καλύπτοντας ολόκληρο το νησί.

Ο μεγαλύτερος κρατήρας του ηφαιστείου, με το γενικό όνομα «Πολυβώτης», έχει διάμετρο 260μ και βάθος 30μ. Στην περιοχή βρίσκονται άλλοι πέντε νεότεροι κρατήρες, ο μεγαλύτερος των οποίων είναι ο «Στέφανος», με διάμετρο 30μ και βάθος 30μ. Επίσης, το ηφαίστειο περιβάλλει κοιλάδα (καλντέρα), με μήκος 2.400μ και πλάτος 950μ.

ΦΑΡΑΚΛΟ ΛΗΜΝΟΣ

Μέσα στις τόσες ομορφιές της Λήμνου, το γεωλογικό πάρκο του Φαρακλού είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά σημεία της, αδιάψευστος μάρτυρας της γεωλογικής ιστορίας της.

Βρίσκεται στα βόρεια του νησιού, μετά το χωριό Προπούλι, στο ακρωτήρι Φαλακρό ή Φαρακλό, όπως το λένε οι ντόπιοι. Ορόσημό του είναι οι ηφαιστειογενείς σχηματισμοί, που αποδίδονται στην «συνάντηση» της λάβας με τη θάλασσα. Τα φυσικά γλυπτά, που μοιάζουν φερμένα από άλλο πλανήτη, εντάσσονται όμως τόσο ταιριαστά στις γοητευτικές αντιθέσεις της Λήμνου, και τον ανεξάντλητο πλούτο του φυσικού κάλλους της.

ΒΩΛΑΚΑΣ ΤΗΝΟΥ

Στο μικρό αυτό χωριό της Τήνου το τοπίο από κυκλαδίτικο μετατρέπεται σε σεληνιακό.  Γρανιτένιοι ηφαιστειογενείς ογκόλιθοι βρίσκονται διάσπαρτοι στο οροπέδιο του Βωλάκα, που βρίσκεται κοντά στην Χώρα του νησιού. Οι σχηματισμοί των βράχων ενίοτε θυμίζουν πουλιά, ζώα, ανθρώπινα σώματα ή τις περισσότερες φορές απλά βόλους, από όπου προήλθε και η ονομασία του χωριού….

 

ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΑΡΑΛΑΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Η Κόκκινη Παραλία της Σαντορίνης είναι ξακουστή στα πέρατα του κόσμου. Η παραλία αυτή είναι όντως κόκκινη: Κόκκινα, εντυπωσιακά βράχια που σχηματίζουν απόκρημνους γκρεμνούς, κόκκινη άμμος και μια θάλασσα βαθιά μπλε, που αντικατοπτρίζει κι αυτή το τόσο έντονο κόκκινο. Ένα τοπίο πραγματικά «εξωγήινο» από αυτά που  ίσως οι επιστήμονες έχουν συναντήσει μόνο στον… Άρη, τον «Κόκκινο Πλανήτη» – και πάλι, χωρίς φυσικά την υπέροχη θάλασσα!

ΒΥΛΧΑΔΑ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Όταν πρωτοβρεθείς στη παραλία στη Βλυχάδα της Σαντορίνης νομίζεις ότι βρίσκεσε σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Σεληνιακό τοπίο, ηφαιστειακά βράχια, εξωτική ατμόσφαιρα. Νοτιότερα του Περίβολου με πρόσβαση από τη στροφή μετά το Μεγαλοχώρι ή και ερχόμενοι από τον Αϊ Γιώργη στο τέρμα του Περίβολου, η παραλία της Βλυχάδας αποτελεί ένα παρθένο παραλιακό προορισμό – αν και τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί κάποιες ξαπλώστρες και ομπρέλες στην αρχή της παραλίας – για όσους προτιμούν κάτι πιο απομονωμένο.

 

ΣΚΙΑΔΙ, ΚΙΜΩΛΟΣ

Το Σκιάδι είναι ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι που δεσπόζει στη μέση ενός ανεμορδαμένου πλατώματος στο εσωτερικό του νησιού. Αιτία της δημιουργίας του είναι ο άνεμος και η διαφορετική σκληρότητα των πετρωμάτων που το αποτελούν: Η βάση του αποτελείται από μαλακότερο υλικό ενώ η κορυφή του από σκληρότερο. Καθώς ο άνεμος παρασύρει κόκκους σκόνης, ξύνει συνεχώς το βράχο, δίνοντάς του το χαρακτηριστικό, μοναδικό σχήμα του. Η διαδικασία αυτή λέγεται απορρίνηση.

ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟ, ΜΗΛΟΣ

Το Σαρακίνικο είναι ένα μοναδικό σε ομορφιά μέρος για να απολαύσετε τη θάλασσα και το κολύμπι. Το τοπίο μοιάζει με σεληνιακό καθώς απουσιάζει κάθε ίχνος βλάστησης και τα ηφαιστειογενή βράχια από τα οποία έχει σχηματιστεί έχουν λευκό χρώμα.

 

Το όνομά του το πήρε από τους Σαρακηνούς πειρατές που το χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο. Αν κοιτάξετε προσεκτικά τριγύρω ίσως δείτε και κάποιες δέστρες από τα πλοία τους.


 

Πηγή: el.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot