Του Χάρη Ντιγριντάκη
στο tourismtoday.gr
Κερδίζει το στοίχημα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου φέτος η Ελλάδα απηχώντας τους ευκλεείς πόθους του οικονομικού επιτελείου.
Μολονότι κινείται σε διαφορετικές ταχύτητες για ορισμένους προορισμούς, γίνεται εύκολα διακριτό ότι η κίνηση στα μεγάλα αστικά κέντρα βαίνει αυξανόμενη σημαντικά σε σχέση με τη χρονιά ορόσημο του 2023, τα δε έσοδα σύμφωνα με αναλυτές εκτιμάται ότι θα υπερφαλλαγήσουν τα 20 δις ευρώ δίχως τούτο να σημαίνει ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων θα διευρυνθούν λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας, τροφίμων και υλικών κατασκευών.
Με την Αθήνα να κρατά τα σκήπτρα της ανόδου (μετά τις στοχευμένες ενέργειες του ΕΟΤ και του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος), Κρήτη, Ρόδος και Κως δείχνουν ότι η επιμήκυνση της σεζόν θα φτάσει έως τον Νοέμβριο.
Η εμφανής πτώση και τον Αύγουστο της Μυκόνου και της Σαντορίνης δεν αμβλύνει τα ανοδικά μεγέθη του Νοτίου Αιγαίου.
Είναι κοινός τόπος πάντως ότι με βάση τα μεγέθη 7μηνου πληρούνται τα εχέγγυα ούτως ώστε να υπερβεί τη χρονιά ρεκόρ του 2019 ο ελληνικός τουρισμός.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ανεβάσει ταχύτητα, με την πληρότητα να προσεγγίζει το 100% σε πρωτοκλασάτους ελληνικούς προορισμούς και το στοίχημα της επιμήκυνσης της σεζόν να εξαρτάται πλέον από πολλές παραμέτρους, όπως επισημαίνουν οι ιθύνοντες του τουρισμού.
Και μπορεί για την ώρα η παράταση της τουριστικής σεζόν να αποτελεί, τουλάχιστον για την «ουρά» της, περισσότερο ευσεβή πόθο παρά πραγματικότητα, ωστόσο, όπως περιγράφεται στο νέο τεύχος της σειράς μελετών συγκυρίας «Τάσεις του επιχειρείν» της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, οι τουριστικές εισπράξεις 2023 θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα 21 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση για τους μήνες του φθινοπώρου και τις προοπτικές επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, η δυναμική των αφίξεων σταματά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τον Οκτώβριο, με τις καιρικές συνθήκες ως απότοκο της κλιματικής αλλαγής, να παίζει καθοριστικό πλέον ρόλο στην παράταση της παραμονής των τουριστών στην Ελλάδα.
ΙΝΣΕΤΕ
Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία που επεξεργάζεται το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 6,7 εκατ. αεροπορικές θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις, με αύξηση 5,2% και 3,7% αντίστοιχα σε σχέση με το 2022.
Μάλιστα, όπως αποτυπώνεται στα συγκεκριμένα στοιχεία του Airdata tracker, η δυναμική του Σεπτεμβρίου προσιδιάζει με την αντίστοιχη δυναμική του Ιουνίου και εκείνη του Οκτώβρη με την αντίστοιχη του Μαΐου, του μήνα που επί της ουσίας σηματοδότησε την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου.
Τη μερίδα του λέοντος φαίνεται, βάσει προγραμματισμού, ότι κερδίζουν, εκτός από την Αθήνα που αποτελεί hub, η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος η Θεσσαλονίκη, η Μύκονος και η Σαντορίνη.
Με πληρότητα που αυτή τη στιγμή προσεγγίζει το 75% για τον Σεπτέμβριο και το 60% τον Οκτώβριο και την τάση να είναι διαρκώς αυξανόμενη και για τους δύο μήνες, κυλάει η τουριστική σεζόν στην Κω, έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Δωδεκανήσων.
Όπως τονίζει στον ΕΤ της Κυριακής η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού και του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), Κωνσταντίνα Σβύνου, η σεζόν κατά βάση θα ολοκληρωθεί στο β’ 15νθήμερο του Οκτωβρίου, με ελάχιστες εξαιρέσεις να καταγράφονται για τον Νοέμβριο.
«Η σεζόν μπορεί να μην παρατείνεται τον Νοέμβριο, ωστόσο, επιμηκύνθηκε, με δεδομένο ότι φέτος τα ξενοδοχεία άνοιξαν νωρίτερα, τον Μάρτιο εν αντιθέσει με άλλες χρονιές», επισημαίνει η κα Σβύνου.
«Πάντα υπάρχει πρόθεση για περαιτέρω παράταση της σεζόν πέρα από τον Οκτώβριο, ωστόσο, αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τους ξενοδόχους, καθώς στο νησί προσγειώνονται κατά βάση πτήσεις charter.
Τα ξενοδοχεία στην Κω, πάντως, και όχι μόνο, έχουν τον μηχανισμό να υποστηρίξουν την παράταση της σεζόν», συμπληρώνει.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Fraport Greece, η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Κω, είχε εκφράσει κατά το παρελθόν την πρόθεσή της να προσφέρει κίνητρα στις αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να συνεχίσουν το πτητικό τους έργο και μετά τον Οκτώβριο, στην κατεύθυνση επιμήκυνσης της σεζόν.
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλης Μαρκόπουλος «μέχρι τα μέσα του Νοεμβρίου περίπου θα διαρκέσει φέτος η σεζόν στη Ρόδο, η οποία φαίνεται ότι επανέρχεται σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς, έπειτα από τις πυρκαγιές.
Μέχρι στιγμής, οι τελευταίες πτήσεις charter έχουν προγραμματιστεί για τις 5 Νοεμβρίου, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου να εκτιμά ότι τελικά θα αναχωρήσουν από το νησί το διάστημα από τις 12 έως τις 15 Νοεμβρίου».
Μάλιστα, όπως υποστηρίζει η ταξιδιωτική κίνηση στο νησί των Ιπποτών θα έχει αποκατασταθεί πλήρως έως τις 15-20 Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται ότι η κίνηση στο νησί της Ρόδου πριν από τις πυρκαγιές βρισκόταν στο συν 8% σε σχέση με πέρυσι.
Απέχει από τη φετινή χρονιά το στοίχημα της επιμήκυνσης της σεζόν και στην Κρήτη, με τον πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, κ. Μανώλη Γιαννούλη, να επισημαίνει ότι ο Σεπτέμβριος διαφαίνεται να είναι ένας ιδιαίτερα δυναμικός μήνας για τα Χανιά, δεδομένου ότι η πληρότητα για τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, με βάση της κρατήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί μεταξύ 80%-85%.
Σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα αναμένεται να κινηθεί η τουριστική κίνηση τον Οκτώβριο, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πληρότητα πέριξ του 60%, ενώ η έλλειψη οργανωμένων πακέτων και πτήσεων charter για τον Νοέμβριο απομακρύνει το ενδεχόμενο παράτασης της σεζόν.
«Μέσα στον Οκτώβριο σταματούν οι περισσότερες πτήσεις charter, οπότε θα καθυστερήσει η επιμήκυνση της σεζόν», τονίζει ο κ. Γιαννούλης. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι, πάντως, τα μηνύματα για τον Αύγουστο, με την πληρότητα να υπερβαίνει το 90% και Βρετανούς, Τσέχους, Πολωνούς και Σκανδιναβούς να δίνουν δυναμικό «παρών» στην κρητική πόλη.
Οι καιρικές συνθήκες είναι αυτές που θα καθορίσουν εν πολλοίς την παράταση της σεζόν, όπως τονίζει στον ΕΤ της Κυριακής η Μάνια Αμπατζή, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου.
«Η κίνηση διαμορφώνεται με μία κανονικότητα. Για τον Αύγουστο καταγράφεται πληρότητα που ξεπερνά το 90%-95%, ενώ ιδιαίτερα «δυνατός» μήνας αναμένεται να είναι και ο Σεπτέμβριος, ο οποίος, βάσει κρατήσεων, σημειώνει αυτή τη στιγμή πληρότητα μεταξύ 60%-70%.
«Η επιμήκυνση της σεζόν πάντα είναι μέσα στο παιχνίδι και κοιτάμε να κατευθυνθούμε σε αυτή τη λογική. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από μία σειρά παραμέτρων, με μία από τις κυρίαρχες τον καιρό. Η πορεία του Οκτωβρίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν τότε», επισημαίνει η κα Αμπατζή.
«Υπάρχει διάθεση για επιμήκυνση, ωστόσο, δεν υπάρχει κάτι οργανωμένο», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας, κ. Δημήτρης Πολλάλης.
Μπορεί η πληρότητα στα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής να βρίσκεται στο «απόλυτο» 100% για τον Αύγουστο, με τον Σεπτέμβριο να διατηρεί σε έναν βαθμό τη δυναμική του καλοκαιριού, ωστόσο, ερωτηματικό υπάρχει σε ό,τι αφορά την περίοδο μετά το τέλος του πρώτου φθινοπωρινού μήνα.
«Φέτος κυριαρχεί η κανονικότητα. Έχουμε ένα σημαντικό ατού, την οδική πρόσβαση, που ενθαρρύνει τους ταξιδιώτες να επισκεφθούν την περιοχή, χωρίς να δαπανήσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για τη μεταφορά τους», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία της GBR Consulting, σε ό,τι αφορά τα resorts, αυτά ξεκίνησαν τη σεζόν του 2023 αργότερα απ’ ό,τι το 2019, καθώς τα δωμάτια που ήταν διαθέσιμα τον Μάρτιο ήταν σημαντικά λιγότερα από εκείνα πριν από την πανδημία.
Τον Απρίλιο ήταν διαθέσιμα περισσότερα δωμάτια σε σχέση με το 2022 και το 2019, με τον Μάιο να σηματοδοτεί επί της ουσίας την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν.
Τα επίπεδα πληρότητας το α’ εξάμηνο του έτους κατέγραψαν οριακή μείωση 0,8% σε σύγκριση με το 2022 και πτώση 1,6% σε σχέση με το 2019, ενώ αντίστοιχα τα συνολικά έσοδα ανά δωμάτιο αυξήθηκαν κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου σε ποσοστό 10,1% σε σχέση με το 2022 και κατά 46,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, πάντως, τον Ιούνιο τα ξενοδοχεία κατέγραψαν πληρότητα 75,3%, με τη μέση τιμή δωματίου να διαμορφώνεται στα 120 ευρώ.