Την ανάγκη να επανασχεδιαστεί ο χάρτης της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων, επιδημιών, αλλά και του φαινομένου της προσφυγικής κρίσης που έχουν καταγραφεί σε διάφορες χώρες, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της Dailymail.
Ειδικότερα το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι: «Το 2015 καταγράφηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις των Τζιχαντιστών προς τους τουρίστες της Τυνησίας. Επίσης στις 31 Οκτωβρίου 2015 συντρίφθηκε ρώσικο αεροπλάνο που απογειώθηκε στην Αίγυπτο (κοντά στο resort of Sharm el-Sheikh της Ερυθράς Θάλασσας). Αυτά τα δύο περιστατικά κατέστρεψαν τον τουριστικό κλάδο των δύο χωρών».
«Ωστόσο οι τουρίστες επιλέγουν πιο ασφαλή προορισμούς ενώ αποφεύγουν να επιλέγουν πακέτα διακοπών για μουσουλμανικές χώρες (όπως Τουρκία) λόγω των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων που καταγράφηκαν στη χώρα. Καθώς πτώση 40% σημειώνουν οι προκρατήσεις για την Τουρκία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Tour Operator της Γερμανίας,TUI».
Την δική του άποψη επί του θέματος εξέφρασε και ο πρόεδρος της Γαλλικού ταξιδιωτικού πρακτορείου Voyageurs du Monde, Τζέν Φράνσις Ριάλ λέγοντας ότι: «Όλες οι μουσουλμανικές χώρες αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της κρίσης του τουριστικού κλάδου, κάποιες σε μεγαλύτερο βαθμό και κάποιες άλλες σε μικρότερο βαθμό, αλλά ακόμη και εκείνες που θεωρούνται ασφαλή τουριστικοί προορισμοί» .
«Ακόμη ρεκόρ αποτέλεσε η πτώση (17%) των προκρατήσεων τουριστικών πακέτων για την Αττάλεια τον Ιανουάριο 2016, καθώς πρόκειται για την το χαμηλότερο ποσοστό μείωσης προκρατήσεων που καταγράφηκε στην χώρα μέσα μια δεκαετία, σύμφωνα με τα τούρκικα μέσα μαζικής ενημέρωσης», προστίθεται στο δημοσίευμα.
Τέλος ο αναλυτής της εταιρείας ερευνών Euromonitor, Βούτερ Γκέερτς ανέφερε: « Εκτιμάται ότι θα επωφεληθεί ιδιαίτερα φέτος ο τουριστικός κλάδος της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας από αυτήν την κατάσταση καθώς οι χώρες αυτές προσφέρουν τουριστικά πακέτα σε ανταγωνιστικές τιμές και ενδείκνυνται για την ασφάλεια των τουριστών».
enikonomia.gr