Το καλοκαίρι δεν ήρθε φέτος στην Κω

Αύγουστος 27, 2015

Η αύξηση που καταγράφουν μέχρι αυτή τη στιγμή οι αφίξεις τουριστών στη χώρα δεν αγγίζουν το νησί της Κω, που φέτος αποτελεί το μεγάλο χαμένο της τουριστικής σεζόν.

Την ώρα που φορείς του τουρισμού ανεβάζουν τον πήχη των επισκεπτών στα 26 εκατ., ενώ παράλληλα η νέα πρόβλεψη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κάνει λόγο για συνολικές εισπράξεις 14,5 δισ. ευρώ (από 13,5 δισ. 2014), οι ξενοδόχοι του νησιού ζουν το χειρότερο καλοκαίρι των τελευταίων χρόνων, με την αύξηση των ακυρώσεων σε σύγκριση με την περσινή χρονιά να φθάνει το 400%. Αιτία οι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που κατακλύζουν το νησί τους τελευταίους δύο μήνες, αλλά και οι σοβαρές εντάσεις που δημιουργεί ο εγκλωβισμός τους στο νησί, οι καθυστερήσεις στην ταυτοποίηση των στοιχείων τους και οι υποτυπώδεις συνθήκες παραμονής τους.

Όπως σημειώνει στο Capital.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω Κωνσταντίνα Σβήνου, εκτός του ότι οι ακυρώσεις από ξένους τουρίστες “πέφτουν βροχή” εξαιτίας της εικόνας που έχει σήμερα το νησί στις αγορές του εξωτερικού, έχει ταυτόχρονα μειωθεί και ο αριθμός των νέων κρατήσεων, με την πτώση να αγγίζει το 60%. Αυτό στην ουσία σημαίνει πως πολλοί από τους τουρίστες που είχαν κλείσει πριν το καλοκαίρι τις διακοπές τους ήρθαν τελικά στην Κω, όμως μετά την έκταση που έλαβε το μεταναστευτικό κύμα, έπεσε ο ρυθμός της ζήτησης για νέες κρατήσεις.

Μάλιστα οι ξενοδόχοι υπολογίζουν πως φέτος η τουριστική σεζόν θα έχει πρόωρο τέλος για το νησί, ακόμη και στις αρχές Οκτωβρίου, δεδομένου πως τα κλεισμένα δωμάτια για τότε είναι ελάχιστα. Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως το νησί της Κω, όπως δείχνουν και τα τελευταία δεδομένα από την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων, καταγράφει πτώση 7,3% στις αφίξεις του Ιουλίου, ενώ συνολικά και το επτάμηνο είναι αρνητικό. Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες του νησιού, και ο τζίρος των εσόδων καταγράφει αισθητή μείωση, τουλάχιστον κατά 30%.

Οι επιχειρηματίες αναμένουν πως ο επόμενος μήνας θα είναι εξίσου κακός για τον τουρισμό του νησιού. Σε συνδυασμό με τη “βουτιά” που καταγράφει και η εσωτερική κίνηση, οι ελπίδες για ανάκαμψη είναι εξαιρετικά μειωμένες. Οι φορείς του νησιού υπογραμμίζουν πως ουσιαστικά δεν είχαν καμία στήριξη από την κυβέρνηση προκειμένου να διαχειριστούν τον όγκο των μεταναστών και των προσφύγων, την ώρα που ο τουρισμός είχε δεχθεί ήδη μεγάλο χτύπημα μετά την τραπεζική αργία και την επιβολή των capital control.

Πλέον, όπως επισημαίνουν, προτεραιότητα έχει όχι μόνο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για την παραμονή των προσφύγων, αλλά και στη συνέχεια να γίνουν ενέργειες προβολής για την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού στις αγορές του εξωτερικού.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot