Υπ’ ατμόν οι ξενοδόχοι, στο κόκκινο οι ξενοδοxoϋπάλληλοι-«Θα έπρεπε να ήμουν ήδη στην Κω»

Μάιος 26, 2020

Προβληματίζονται για το αν συμφέρει να ανοίξουν τα καταλύματά τους και αναμένουν να δουν τις αποφάσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία θα διαμορφώσουν τον τρόπο λειτουργίας τους

Τα μέτρα για την επανεκκίνηση του τουρισμού ανακοινώθηκαν από το κυβερνητικό επιτελείο την περασμένη Τετάρτη, ωστόσο οι άνθρωποι του κλάδου βρίσκονται υπ’ ατμόν. Οι ξενοδόχοι σβήνουν και γράφουν, ώστε να δουν εάν τους συμφέρει να ανοίξουν τα καταλύματά τους, αναμένουν να δουν τις αποφάσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία θα διαμορφώσουν τον τρόπο λειτουργίας τους και τις διακρατικές συμφωνίες που θα γίνουν με τις υπόλοιπες χώρες. Εκτός των άλλων, ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι αναμένουν διευκρινίσεις για το πρόγραμμα επιδότησης εργασίας. Τα σωματεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων βρίσκονται σε εγρήγορση διεκδικώντας τις δουλειές των μελών τους. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα στην Κρήτη και στη Ρόδο εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους, ενώ αναμένονται νέες κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες.

«Θα έπρεπε να ήμουν ήδη στην Κω»

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα τουριστικά καταλύματα θα μετρούσαν ήδη δύο μήνες λειτουργίας και εκατοντάδες εποχικοί εργαζόμενοι του κλάδου θα εξυπηρετούσαν τους πρώτους τουρίστες της σεζόν. Το ποδαρικό του COVID-19 όμως άλλαξε τα πράγματα. Ο κ. Γιώργος Τσιάτσιος είναι ένας από τους πολλούς εργαζομένους του τουριστικού κλάδου ο οποίος θα βρισκόταν ήδη στην Κω, όπου θα εργαζόταν μέχρι το τέλος της σεζόν. Σήμερα περιμένει με αγωνία να χτυπήσει το τηλέφωνό του και να τον ειδοποιήσουν ότι ξεκινά δουλειά.

«Είχα κανονίσει και αυτό το καλοκαίρι να εργαστώ σε ξενοδοχείο της Κω. Θα ήμουν ήδη στο νησί, όμως ακόμη περιμένω» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Τσιάτσιος, εξηγώντας πως η δουλειά αυτή αποτελεί το βασικό του εισόδημα όχι μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και για όλον τον χρόνο. «Τα έξοδα τρέχουν και την ίδια στιγμή προσπαθούμε να καλύψουμε καταστάσεις του παρελθόντος. Μεγάλη ανασφάλεια αισθάνομαι. Δεν μπορούμε με την οικογένειά μου να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα» λέει, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι της «σεζόν» δεν έλαβαν ποτέ το επίδομα των 800 ευρώ, καθώς δεν τέθηκαν σε αναστολή. Τα μέτρα όμως που ανακοίνωσαν οι υπουργοί την περασμένη Τετάρτη εντείνουν την ανησυχία του. Οπως αναφέρει, δεν αρκεί να τον ειδοποιήσουν ότι θα «πιάσει» και πάλι δουλειά, αλλά να τον ενημερώσουν για το καθεστώς λειτουργίας της επιχείρησης και κατ’ επέκταση της εργασίας του.

«Να σωθούμε για το 2020-2021»

«Ανθρακες ο θησαυρός για τους εργαζομένους τα μέτρα» σχολιάζει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ). «Ακούσαμε κάτι γενικόλογα. Πέρα από τη μείωση των ενσήμων, από 100 σε 50, που πετύχαμε, υπάρχουν θέματα που χρήζουν ερμηνείας» σημειώνει.

«Δόθηκαν απίστευτα πράγματα στους εργοδότες. Είμαι ένας άνθρωπος που γενικά λέει ότι πρέπει να δοθούν πράγματα στις επιχειρήσεις, ούτως ώστε να σωθούν θέσεις εργασίας. Συμφωνώ με τη μείωση του ΦΠΑ, με την κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης, με τη μείωση της φορολογίας, όμως στα εργασιακά πρέπει να κρατηθούν κάποιες ισορροπίες. Δεν μπορεί να μου λέει ότι δεν θα ανοίξει το ξενοδοχείο ο εργοδότης και θα με βάλει σε αναστολή. Πώς θα βγάλουμε τον χειμώνα, πώς θα ζήσουμε;» υπογραμμίζει ο κ. Χότζογλου σημειώνοντας πως 250.000-270.000 εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού αλλά και του επισιτισμού θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία.

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον αριθμό των ξενοδοχειακών μονάδων που δεν θα ανοίξουν καθόλου για το κοινό, ενώ οι ξενοδόχοι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη και το πότε θα ανοίξουν. Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι το 30% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων θα παραμείνει κλειστό. Ολοι βρίσκονται εν αναμονή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των διευκρινιστικών εγκυκλίων ελπίζοντας ότι εκεί θα βρουν τις απαντήσεις που ψάχνουν. Το μεγαλύτερο βέβαια ερώτημα που ταλανίζει επιχειρηματίες και εργαζομένους είναι εάν θα υπάρξει ρεύμα τουριστών και από ποιες χώρες. Ακόμα και τα μεγάλα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας της Αθήνας, τα οποία μπορούν να ανοίξουν από την 1η Ιουνίου, κρατούν στάση αναμονής για να αξιολογήσουν την κατάσταση και την πορεία των αφίξεων των τουριστών στη χώρα.

«Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πόσοι θα ανοίξουν. Αφενός δεν έχουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αφετέρου αναμένουμε εξειδίκευση των εργασιακών μέτρων, γιατί είναι δεδομένο ότι δεν θα έχουμε τις αφίξεις του 2019. Οπως είναι και δεδομένο ότι δεν θα ανοίξουν ξενοδοχεία γιατί δεν θα έχουν πληρότητα» αναφέρει ο κ. Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, εκτιμώντας ότι η μείωση των αφίξεων θα είναι πάνω από 70%. «Αν θα έχουμε αυτή την ελάχιστη επισκεψιμότητα στη χώρα, τότε έχουμε και δεδομένη μια ύφεση, στην οποία ο καθένας πρέπει να σταθεί όρθιος. Το έχω επισημάνει από την αρχή. Η χρονιά είναι χαμένη, προσπαθούμε να σώσουμε και να σωθούμε το 2020-2021» καταλήγει.

«Ακόμη δεν έχουμε πελάτες. Το άνοιγμα των εποχικών μονάδων στις 15 Ιουνίου θα είναι για ποιους πελάτες; Για τους Ελληνες; Τα σχολεία λειτουργούν ακόμη, κανείς δεν παίρνει άδεια τόσο νωρίς. Πρέπει να δούμε τι διακρατικές συμφωνίες θα γίνουν. Για παράδειγμα, ειδικά στα Ιόνια Νησιά, θα ανοίξει ποτέ η Βρετανία; Εγώ φοβάμαι πως όχι. Αρα ξαφνικά σου φεύγει το 70% του τουρισμού. Η όλη συνθήκη θα δημιουργήσει διάφορες ταχύτητες» λέει η κυρία Χριστίνα Τετράδη, αντιπρόεδρος ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ζακύνθου και ιδιοκτήτρια δύο ξενοδοχειακών μονάδων, μεγάλων για τα δεδομένα του νησιού. Ούτε εκείνη έχει αποφασίσει εάν θα λειτουργήσουν τα καταλύματά της. «Δεν μπορώ να σας πω ακόμη εάν θα ανοίξουν. Το ακούω, μου αρέσει, αλλά δεν μπορώ να αποφασίσω. Πρέπει να δω κι εγώ τι θα γίνει με τις πτήσεις» καταλήγει.

Από την άλλη πλευρά, πριν από τις εξαγγελίες των αρμόδιων υπουργών, η Grecotel έδωσε πρώτη το σήμα για την επανεκκίνηση της τουριστικής αγοράς ανακοινώνοντας από τις 15 Μαΐου το χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία των ξενοδοχείων της, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις και για τις υπόλοιπες μονάδες, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, πλήρως εναρμονισμένα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που αναμένονται.

Ανοίγει η εστίαση

Υστερα από τρεις μήνες οι επιχειρηματίες της εστίασης βάζουν το κλειδί στην πόρτα και ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους πρώτους καταναλωτές. Πέρα από την τήρηση των αποστάσεων στους εξωτερικούς χώρους, όρο με τον οποίο καλούνται από αύριο να λειτουργήσουν, έχουν ακόμα μία υποχρέωση. Την επανακοστολόγηση των προϊόντων στα οποία μειώθηκε ο ΦΠΑ, την εκτύπωση νέων καταλόγων και τη ρύθμιση των ταμειακών μηχανών. Την ίδια στιγμή, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης φαίνεται πως τους προβλημάτισαν ακόμα περισσότερο. Ανθρωποι από τον χώρο της εστίασης υποστηρίζουν, μιλώντας στο «Βήμα», πως θα έπρεπε να υπάρξει η επιδότηση των επιχειρήσεων, αντί της δανειοδότησής τους. Αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι σκέφτονται να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους (υπολογίζονται γύρω στο 30%).

Η ανεργία σαρώνει εστίαση και τουρισμό

-Περίπου 600.000 είναι οι εργαζομένοι στην εστίαση και στον τουρισμό
-70.000 αναμένεται να απασχοληθούν εφέτος το καλοκαίρι
-320.000 (ιδίως εποχικοί) απασχολούμενοι δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις εργασίες το καλοκαίρι
-Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του συστήματος «Εργάνη» μόνο για τον Μάρτιο οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης καταγράφουν τη μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή -21.919 θέσεις (+6.010 θέσεις τον Μάρτιο του 2019)
-Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι το 30% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων θα παραμείνει κλειστό

Πηγή: tovima.gr




ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot