Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και σε μια κατάμεστη αίθουσα υποδέχθηκε το κοινό τους «Μικρούς Ήρωες» στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στην ειδική τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Αριστερά με πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου, για τους πολίτες και τις οργανώσεις από την Ελλάδα και από άλλες χώρες της Ευρώπης που έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες.
Θερμότατο και παρατεταμένο ήταν το χειροκρότημα που ακολούθησε τις προσωπικές αφηγήσεις και μαρτυρίες των απλών ανθρώπων αλλά και των τοπικών αρχόντων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της στήριξης στους πρόσφυγες και μετανάστες προσφέροντας στέγαση, σίτιση, ιατρική περίθαλψη και ψυχαγωγία.
Η Πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ, του γερμανικού Die Linke, προλόγισε την εκδήλωση με τα λόγια: «Είμαι ευρωβουλευτής από το 2004, ποτέ δεν είδα την αίθουσα αυτή τόσο γεμάτη από τόσους εκπροσώπους της ‘Καλής Ευρώπης’.»
Ο Στέλιος Κούλογλου, ιδιαίτερα υπερήφανος για την πρωτοβουλία αυτή, είπε απευθυνόμενος στους καλεσμένους: «Εσείς είστε η πραγματική Ευρώπη και γι'αυτό σας αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης.»
Η νοσηλεύτρια από τη Σάμο, Ιοκάστη Νικολαΐδη που αποφάσισε να αφήσει την οικογένειά της και να μαγειρέψει για 237 ημέρες μαζί με 8 άλλες άνεργες μητέρες για 248 χιλιάδες πρόσφυγες καταχειροκροτήθηκε όταν είπε: «Αν εμείς οι 9 γυναίκες το καταφέραμε όλο αυτό, εσείς που είστε οχτακόσιοι μπορείτε να σταματήσετε τον πόλεμο; Ξυπνήστε το πρωί, αναπνεύστε και δώστε αγάπη».
Ο ψαράς από τη Σκάλα Συκαμιάς στη Λέσβο, Θανάσης Μαρμαρινός, παιδί προσφύγων και ο ίδιος γλίτωσε από τα νερά του Αιγαίου περίπου 4000 μετανάστες και έφερε στο λιμάνι 75 βάρκες. «Δεκαννιά παιδάκια έσωσα από βέβαιο πνιγμό», διηγήθηκε συγκινημένος το περιστατικό που, όπως είπε, του σημάδεψε τη ζωή.
Ο Δημήτρης Καντερές εκπροσώπησε την ομάδα Οικόπολις στη Θεσσαλονίκη και περιέγραψε τις δράσεις της στην Ειδομένη όπου διοργάνωσε μαζί με άλλες συλλογικότητες μια κουζίνα για τους πρόσφυγες προσφέροντας έως και 8 000 μερίδες την ημέρα.
Ο Δήμαρχος Περάματος, Ιωάννης Λαγουδάκης, δήλωσε υπερήφανος που το Πέραμα, μια πόλη που μαστίζεται από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, δέχθηκε στην αγκαλιά του χιλιάδες πρόσφυγες και είπε το μεγάλο «ναι» για τη δημιουργία του πρώτου κέντρου φιλοξενίας προσφύγων.
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικάλων, της πόλης που υποδέχθηκε φιλόξενα τους Σύρους πρόσφυγες με μια επιστολή στα αραβικά είπε: «όταν δώσεις μίσος θα πάρεις μίσος, όταν δώσεις φόβο, θα πάρεις φόβο κι όταν δώσεις αγάπη, θα πάρεις αγάπη.»
Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, μίλησε για την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο δήμος να κινητοποιήσει μέσα σε δύο ώρες την τοπική κοινωνία και να στήσει, μέσα σε ένα κλειστό και έως τότε ανεκμετάλλευτο γυμναστήριο, έναν προσφυγικό καταυλισμό που κατάφερε να στεγάσει, να σιτίσει και να περιθάλψει έως και 2000 πρόσφυγες. «Η κρίση αυτή δοκιμάζει τις αξίες της Ευρώπης» είπε «και εύχομαι από τη δοκιμασία αυτή να βγούμε όλοι πιο δυνατοί».
Ο κινηματογραφιστής και φιλόλογος στο Εσπερινό Γυμνάσιο Λύκειο της Κω, Σωτήρης Παλάσκας, παρουσίασε την ταινία μικρού μήκους, Fortress Europe, που δημιούργησαν οι μαθητές την κινηματογραφικής ομάδας του σχολείου. «Το θέμα της ταινίας δεν είναι οι πρόσφυγες» είπε, «αλλά οι δύο δυνάμεις που κινούν τη συμπεριφορά του ανθρώπου: η αγάπη και το αντίθετό της, ο φόβος. Όσο πιο πολύ αγαπάμε, τόσο λιγότερο φοβόμαστε».
Ο Πέτρος Κόκκαλης, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ΓΗ, μίλησε για το πώς οργανώθηκε η στήριξη των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά, σε συνεργασία με τον Δήμο, την περιφέρεια και την Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία.
Η Ρήμ Χατίμπ, δημοσιογράφος από την Εφημερίδα των Συντακτών μίλησε για την καμπάνια που διοργάνωσε η εφημερίδα σε συνεργασία με την "Αλληλεγγύη για Όλους" και με πολλούς δήμους της Αθήνας με τίτλο: «Πιάσε το χέρι μου».
πηγη:http://tvxs.gr