Θερμό επεισόδιο εκτυλίχθηκε χθες τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κω. Συμμετείχαν μία τουρκική ακταιωρός και ένα περιπολικό σκάφος της λιμενικής αρχής Κω. Στο σημείο βρισκόταν και μια τορπιλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού, που όμως δεν ενεπλάκη ενεργά στο συμβάν.
Το περιστατικό συνέβη στις 5.45 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του ακρωτηρίου Σκανδάρι. Το μήκους 16 μέτρων σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής κινούμενο εντός ελληνικών χωρικών υδάτων παρενόχλησε το περιπολικό του Λιμενικού, καταδιώκοντάς το από απόσταση αναπνοής. Στη διάρκεια του επεισοδίου, η τουρκική ακταιωρός «μπήκε» στα απόνερα του ελληνικού σκάφους, το πρωραίο τμήμα της ανασηκώθηκε και προσέκρουσε στο πίσω μέρος του πλωτού του Λιμενικού προκαλώντας του φθορές στα συρματόσχοινα ασφαλείας – «ρέλια».
Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί (κατεγράφη σε βίντεο) τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Λέσβο δίχως πάντως να σημειωθεί σύγκρουση. Στην ανακοίνωσή του, το αρχηγείο του Λιμενικού χαρακτήρισε το συμβάν «σκοπούμενη σύγκρουση», αποδίδοντας στον χειριστή της ακταιωρού «σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους». Σε γραπτή δήλωσή του για το συμβάν ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης κατηγόρησε την Τουρκία ότι «παραβιάζει με τρόπο προκλητικό και επικίνδυνο τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου». Απέδωσε δε το περιστατικό στην προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο. «Οσο κι αν ενοχλείται η Τουρκία, το Λιμενικό Σώμα συνεχίζει να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορά μας», κατέληξε.
Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένη πηγή της «Κ», της χθεσινής σύγκρουσης ανοικτά του ακρωτηρίου Σκανδάρι είχε προηγηθεί «δυναμική» επιχείρηση του Λιμενικού προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος βάρκας με παράτυπους μετανάστες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η επιχείρηση διήρκεσε αρκετή ώρα. Σε αυτό το διάστημα, το περιπολικό της λιμενικής αρχής Κω, πραγματοποιώντας ελιγμούς, δεν επέτρεψε στη βάρκα με τους μετανάστες να περάσουν την οριογραμμή, ενώ υποχρέωσε την τουρκική ακτοφυλακή να περισυλλέξει τους αλλοδαπούς μεταφέροντάς τους πίσω στην ακτή της Τουρκίας.
«Απάντηση»
Η παρενόχληση του ελληνικού σκάφους εντός ελληνικών χωρικών υδάτων ήρθε ως μια προσπάθεια της τουρκικής ακταιωρού να «απαντήσει» στην επιθετική τακτική που εφαρμόζει από την έναρξη της κρίσης το Λιμενικό για τη φύλαξη των συνόρων στο Ανατολικό Αιγαίο. Ο χειριστής του ελληνικού σκάφους περιγράφεται από τους γνωρίζοντες ως «ιδιαίτερα έμπειρος». «Αντέδρασε ψύχραιμα και γι’ αυτό δεν υπήρξε κλιμάκωση της έντασης» σχολίασε στην «Κ» πηγή από το αρχηγείο του Λιμενικού. Μια τορπιλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού, που έπλεε στην περιοχή υπό τις εντολές του Λιμενικού, δεν ενεπλάκη στο συμβάν. Η τουρκική ακταιωρός, αντίστοιχα, που πρωταγωνίστησε στο χθεσινό επεισόδιο, δεν περιπολεί –συνήθως– στη θαλάσσια περιοχή της Κω, αλλά ανοικτά των Διδύμων (Didim) κοντά στο Φαρμακονήσι. Η μετακίνησή της νοτιότερα μαρτυρά –σύμφωνα με τα στελέχη του Λιμενικού– αλλαγή στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της τουρκικής ακτοφυλακής, με κύριο κριτήριο να γίνει πιο αισθητή η παρουσία της κατά μήκος της οριογραμμής.
Εκτός της απόπειρας παράτυπων μεταναστών να προσεγγίσουν την Κω, τα ξημερώματα της Τετάρτης κατεγράφη μια μόλις παρόμοια προσπάθεια στη Λέσβο. Και σε αυτή την περίπτωση η είσοδος της βάρκας στα ελληνικά ύδατα απετράπη από τα στελέχη του Λιμενικού και τους αλλοδαπούς υποχρεώθηκε να περισυλλέξει η Ακτοφυλακή της γείτονος.
ΠΗΓΗ kathimerini.gr
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ