Συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ παραχώρησαν σήμερα το μεσημέρι , ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο Επίκουρος Καθηγητής Ε.Μ.Π. στον Τομέα Γεωτεχνικής κ. Βασίλης Μαρίνος και η κα Παρασκευή Νομικού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Φυσικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, με θέμα την Προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της θερμής πηγής του Δήμου Κω στην περιοχή Αγίου Φωκά!
Ο Δήμαρχος Κω τόνισε πως την περίοδο 2014-2019 δεν έγινε πάρθηκε καμία πρωτοβουλία αξιοποίησης των θερμών πηγών στην περιοχή Αγίου Φωκά , ενώ σημείωσε πως ουδέποτε δεν αξιολογήθηκε το γεωθερμικό πεδίο της περιοχής. Ο δήμαρχος τόνισε πως το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί από την ΚΩΑΝ Αναπτυξιακή Α.Ε το σχέδιο αξιοποίησης των θερμών κι οι οι παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν.
Ερωτηθείς για το αν στην αξιοποίηση θα υπάρξει ιδιωτική πρωτοβουλία και αν θα παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας του, ο κ Νικηταράς σημείωσε ότι υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνεργασίες με ιδιώτες αλλά και αξιοποίηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων, αφού είναι αδύνατον να γίνει η αξιοποίηση της περιοχής με ιδίους πόρους. "Σε καμία περίπτωση τα θερμά δεν θα χάσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους και στόχος είναι κάθε συμπολίτης μας να μπορεί να τα επισκέπτεται και να τα απολαμβάνει" τόνισε ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς.
Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα ο Δήμαρχος σημείωσε:
«Ανάλογα με το μέγεθος των παρεμβάσεων που θα υποδείξει η επιστημονική μελέτη θα είμαστε και έτοιμοι να συζητήσουμε για τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου. Θα ακολουθήσει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων , και όταν και αυτή εγκριθεί θα είμαστε έτοιμοι είτε με ίδιους πόρους , είτε μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία να ξεκινήσουμε».
Η κ.Εύη Νομικού εξήγησε πως η δράση αφορά στην διερεύνηση του γεωθερμικού δυναμικού της παράκτιας ζώνης στη ΝΑ Κω. Η ίδια εξέφρασε την αγάπη της για το νησί μας αφού όπως η ίδια εξήγησε έχει διδακτορικό που αφορά στην Κω και στην Νίσυρο και γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή, αφού την επισκέπτεται συχνά. «Για πρώτη φορά θα χαρτογραφήσουμε με πολύ υψηλή ανάλυση , με συστήματα πολυδεσμικά όλη την περιοχή του παράκτιου χώρου έτσι ώστε με ειδικές κάμερες και ειδικά μηχανήματα να μπορέσουμε να βρούμε και επιπλέον πηγές τις οποίες τις έχουν καταγράψει ιστορικά κάποιοι μελετητές» , «Αντίστοιχα θα υπάρχει υποβρύχιο όχημα το οποίο θα συλλέξει οπτικό υλικό για να μπορούμε να δούμε που συνεχίζουν οι πηγές στο θαλάσσιο χώρο». Αναφέρθηκε στα επιμέρους θεματικά αντικείμενα της μελέτης, αφορούν:
1. Χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, με χαρτογράφηση της παράκτιας ζώνης , με στόχο να βρεθούν και νέες πηγές
2. Χρήση υποβρύχιου οχήματος (ROV) για την επιτόπια αναγνώριση και οπτική αποτύπωση των παράκτιων θερμών πηγών
3. Συλλογή υδατικών δειγμάτων από τις θερμές πηγές .
4. Διεξαγωγή χημικών αναλύσεων .
5. Αξιολόγηση της δυνατότητας μεταφοράς των θερμών νερών από τις πηγές/ γεωτρήσεις σε απομακρυσμένες κτηριακές εγκαταστάσεις.
6. Δημιουργία θεματικών Ψηφιακών Μοντέλων Εδάφους - χαρτών με τη χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS).
7. Δημιουργία Γεωβάσης Δεδομένων (Geodatabase)
8. Προτάσεις για την εκμετάλλευση των θερμών νερών στα πλαίσια αειφορικών παρεμβασεων για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού
Ο κ. Βασίλης Μαρίνος μίλησε για το αντικείμενο του που εστιάζεται στην επικινδυνότητα και εξελιξιμότητα εκδήλωσης βραχοκαταπτώσεων και κατολισθήσεων, καθώς κι η αξιολόγηση των κατάλληλων μέτρων ενίσχυσης και προστασίας των πρανών, στην περιοχή Θερμών – Αγίου Φωκά, Δήμου . Ο κ. Μαρίνος σημείωσε ότι η Κως « είναι μία πολύ ιδιαίτερη περιοχή , έχει πολλές προκλήσεις, πολλά περιστατικά καταπτώσεων». «Εμείς αυτό που ουσιαστικά θα κάνουμε θα είναι να αναλύσουμε σε πολύ μεγάλη λεπτομέρεια αυτή την επικινδυνότητα» με την χρήση νέωων τεχνολογιών.
Στόχος είναι να διερευνηθούν οι μέθοδοι βελτιστοποιημένης ενσωμάτωσης σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών. Η τεχνική πρόταση θα περιλαμβάνει διαστασιολογημένα μέτρα ενίσχυσης και προστασίας των πρανών, τα οποία θα προκύψουν από συναξιολόγηση παραγόντων και περιορισμών, αλλά και αισθητικών παρεμβάσεων , όπως αυτοί επιβάλλονται από την συγκεκριμένη περιοχή και θέση, με επίκεντρο την ασφάλεια. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός πως πρώτη φορά θα υπάρχει αναλυτική ευστάθεια της περιοχής.