Ο Σύλλογος ΧοροΚώς συνεχίζει την προσπάθεια ανάδειξης του ελληνικού πολιτισμού εντός και εκτός συνόρων και ταξιδεύει και στη Δυτική & Βόρεια Ευρώπη για να παρουσιάσει και να διαδώσει τη χορευτική μας κληρονομιά.
Στις αρχές Ιουλίου(6-8 Ιουλίου 2016) μέλη του Συλλόγου συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής Førdefestival στη Νορβηγία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ της Σκανδιναβίας, με συμμετέχοντες από περισσότερες από 120 χώρες στα 25 χρόνια διεξαγωγής του, το οποίο μάλιστα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 25 καλύτερα φεστιβάλ παγκοσμίως. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συναυλίες και παραστάσεις, σεμινάρια και εργαστήρια, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και βραδιές χορού. Στο Førde ο κ. Πέτρος Μαστόρος δίδαξε ελληνικούς παραδοσιακούς και λαϊκούς χορούς σε ανάλογο σεμινάριο, που απευθυνόταν σε γυμναστές, δασκάλους χορού, αλλά και στο ευρύ κοινό. Επίσης, χορευτές του Συλλόγου (Πέτρος Μαστόρος, Ζωή Θεοχάρη και Κλεοπάτρα Μισαηλίδου) χόρεψαν σε παράσταση με θέμα τη λαϊκή και ρεμπέτικη μουσική, σε συνεργασία με το μουσικό συγκρότημα Café Aman Istanbul που ειδικεύεται σε αυτό το είδος.
Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας μας με το Café Aman Istanbul εντάσσονται και οι επερχόμενες εμφανίσεις χορευτών του Συλλόγου μας(Πέτρος Μαστόρος και Χρυσούλα Φουρτούνη) στο Βέλγιο.
Πρώτος σταθμός η πόλη Γάνδη στην περιοχή της Φλάνδρας (11/11), μια πόλη με μεσαιωνική & αναγεννησιακή ατμόσφαιρα και έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα. Εκεί θα συμμετέχουμε σε παράσταση στο DeCentrale, ένα διαπολιτισμικό μουσικό κέντρο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Istanbul Express. To Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην Κωνσταντινούπολη και τον πολιτισμό της. Επικεντρώνεται στο ελληνικές ρίζες της Πόλης, στη συνύπαρξη στοιχείων του ελληνικού και τουρκικού πολιτισμού και στη λειτουργία της Κωνσταντινούπολης ως σταυροδρόμι των λαών διαχρονικά. Θα περιλαμβάνει προβολές ταινιών, σεμινάρια και εμφανίσεις Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών.
Το ταξίδι μας συνεχίζεται στο Γκενγκ, μια πόλη που ουσιαστικά δημιουργήθηκε γύρω από ένα ανθρακωρυχείο συγκεντρώνοντας αρχικά εργάτες από όλον τον κόσμο. Το ορυχείο μπορεί να έκλεισε τη δεκαετία του ’70, άφησε όμως την κληρονομιά του. Πάνω από το 50% του πληθυσμού της πόλης είναι μη βέλγικης καταγωγής, με την ελληνική κοινότητα να κατέχει τη δεύτερη θέση σε αυτό το πολυπολιτισμικό μωσαϊκό. Ο δε χώρος του ορυχείου μεταμορφώθηκε στον πολυχώρο C-mine Cultuurcentrum, περιλαμβάνοντας μουσείο, εκθεσιακούς και συναυλιακούς χώρους. Ο Σύλλογός μας θα εμφανιστεί εκεί σε παράσταση αφιερωμένη στο ρεμπέτικο μαζί με τους Café Aman Istanbul και το ντουέτο Orfeas, που αποτελείται από Έλληνες του Γκενγκ(12/11).
Τέτοιες εμφανίσεις, που αποτελούν το επιστέγασμα μιας αδιάλειπτης προσπάθειας ετών, ταξιδεύουν τον πολιτισμό μας εκτός συνόρων και αναδεικνύουν το όνομα της Κω διεθνώς.
Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να αναζητήσει κανείς στους παρακάτω ιστότοπους των αντίστοιχων Φεστιβάλ και Πολιτισμικών Κέντρων.
Førdefestivalen: http://www.fordefestival.no/
C-mine Cultuurcentrum: http://www.c-minecultuurcentrum.be/
DE CENTRALE: http://decentrale.be/