Ο Ν. Μυλωνάς για την επίσκεψη Τσίπρα στη Νίσυρο

Δεκέμβριος 13, 2016

Η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Νίσυρο ως προσπάθεια τοποθέτησης του ζητήματος της τοπικής του και της περιοχικής ανάπτυξης και όχι ως τόπος εξαγγελιών παροχολογίας.

1. Οι πρόσφατες εξαγγελίες: πάγωμα για το 2017 της αύξησης του ΦΠΑ και η διανομή του 45% του πλεονάσματος της οικονομικής διαχείρισης του 2016 συνδυάζονται με την σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Νίσυρο και την εξαγγελία μέτρων νησιωτικής πολιτικής, και στον πιο ευνοϊκά διακείμενο στο κυβερνών κόμμα συνιστούν πεδίο παροχών προεκλογικού τύπου και θυμίζει το προεκλογικό suxess story και το πλεόνασμα Σαμαρά το 2014. Η ειλικρίνεια των λόγων και η καθαρότητα των προθέσεων θα απαιτούσε οι ‘’νέες πολιτικές’’ να μην έχουν την μορφή του διαγγέλματος παροχών και των κινήσεων εντυπωσιασμού τύπου ‘’Καστελόριζο’’.
2. Οι τοπικές κοινωνίες στενάζουν κάτω από το βαρος δυσβάστακτων οικονομικών βαρών, μείωσης αμοιβών και εισοδημάτων, ακριβείας προϊόντων και μεταφορών, υποαπασχόλησης-ανεργίας και απουσίας αναπτυξιακών προοπτικών. Μπορούν οι προσωρινές παροχολογιες να αποτελέσουν άξονα ελπίδας σε ένα περιβάλλον έξωθεν ελέγχων και επιβολής πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής (φορολογικό, συνταξιοδοτικό, απολύσεις) για τα πλεονάσματα του 3,5%, την εξυπηρέτηση του χρέους και την ανταγωνιστικότητα; ΟΧΙ!

3. Για τις κυβερνητικές νησιωτικές πολιτικές υπάρχουν επιστημονικές τεκμηριώσεις και καλές πρακτικές σε όλο τον κόσμο (ακολοθούν 2 σύντομα και άρτια κείμενα). Οι συγκρίσεις προκαλούν θλίψη για τον χαμένο χρόνο και για την υποτίμηση του Ελληνικού νησιωτικού κόσμου από μεριάς του εκάστοτε κυβερνητικού πολιτικού προσωπικού. Αναφέρουμε ενδεικτικά:

Μεταφορές: μηδενικό ΦΠΑ στις μεταφορές, ειδικό μειωμένο τιμολόγιο για τους κατοίκους των νησιών και τα εξαγόμενα αγαθά
Φορολογία: μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ μέχρι 50%, μειωμένοι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στο πετρέλαιο και στη βενζίνη, μειωμένοι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στην αιθυλική αλκοόλη, οινοπνευματώδη ποτά (μέχρι 50%)
Γεωργία - Κτηνοτροφία – Αλιεία: ενισχύσεις για τη παραγωγή - τυποποίηση - εμπορία παραδοσιακών προϊόντων (τυριών, πατάτας, κρασιού, τροπικά προϊόντα ....) για τοπική κατανάλωση, ενισχύσεις για διατήρηση παραδοσιακών καλλιεργιών για αποφυγή διάβρωσης και διατήρησης χλωρίδας, ενισχύσεις στις ζωοτροφές, ενίσχυση για στροφή σε προϊόντα ποιότητας, ενίσχυση οργανώσεων παραγωγών, εξαιρέσεις από ποσοστώσεις παραγωγής για σημαντικά προϊόντα, προστασία των αλιευτικών πεδίων των νησιών υπέρ της παράκτιας αλιείας - καθιέρωση αδειών αλιείας στις ζώνες των νησιών - εφαρμογή βιολογικής γεωργίας με ειδικά κίνητρα
Περιβάλλον: - ίδρυση παρατηρητηρίων για τη παρακολούθηση των εξελίξεων στο περιβάλλον - εξαίρεση από το φόρο περιβάλλοντος για τα καύσιμα - εξαίρεση από το νόμο περί ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων
4. Η περίοδος που περνούμε σαν Ελληνική κοινωνία μας επιβάλλει να σκεφτόμαστε τι γίνεται δίπλα μας, στην γειτονιά μας, στον κόσμο. Το μοντέλο παραγωγής, την ένταξη της χώρας και της περιοχής μας στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, τις κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές κυβέρνησης και Δήμων. Στην Νίσυρο, όπως και σε κάθε νησί, ένα μεγάλο αναπτυξιακό βήμα είναι η αξιοποίηση των τοπικών της ιδιαιτεροτήτων. Πρόσφατα το υπουργείο ανάπτυξης κατέταξε την ανακαίνιση και επαναλειτουργία των Δημοτικών ιαματικών λουτρών στον αναπτυξιακό νόμο με την διαδικασία των ΣΔΙΤ. Έργο ‘’εν υπνώσει’’ άδω και 40 χρόνια που είναι μια σπουδαία κίνηση που ελπίζουμε με κατάλληλους περιβαλλοντικούς και κοινωνικοοικονομικούς περιορισμούς να αποτελέσει προωθητική δύναμη τοπικής ανάπτυξης. Εν υπνώσει είναι και η γεωθερμία. Αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα ενεργειακής αυτονομίας του νησιού, μηχανισμό στήριξης τοπικής θερμοσκοπικής γεωργικής βιολογικής παραγωγής και άξονα οργανωμένης επιστημονικής εκπαίδευσης, εφαρμοσμένης τεχνολογίας και ερευνάς ηπίων μορφών ενέργειας. Αυτή την περίοδο του οικονομικού στραγγαλισμού της πατρίδας μας, με την κοινωνία της Νισύρου στην πιο δύσκολη στιγμή της και με ένα Δήμαρχο που έχει σπουδάσει και έχει διδάξει στο επιστημονικό πεδίο των νέων ενεργειακών τεχνολογιών, είναι περίοδος που και η κυβέρνηση θα βρει τρόπο να στηρίξει.

5. Η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου έχει μεγαλύτερη σημασία ως προσπάθεια τοποθέτησης του ζητήματος της τοπικής του και της περιοχικής ανάπτυξης και λιγότερο ως τόπος εξαγγελιών παροχολογίας.
Ν. Μυλωνάς

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot