(3ο από 3 κείμενα για την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος: 5η Ιουνίου 2017)
Α. Πριν λίγα χρόνια βρεθήκαμε χωρίς πρόσκληση, στην αίθουσα συνεδριάσεων ενός σπουδαίου πεντάστερου ξενοδοχειου, όπου συζητιόταν τεχνικές προστασίας του νερού των νησιών, παρουσία πανεπιστημιακών και τοπικών πολιτικών αρχών. Περπατώντας προς την αίθουσα μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο γκαζόν με τα μπεκ ποτισμού να δουλεύουν καταμεσήμερα και αφού περάσαμε 4 τεράστιες πισίνες, ακούσαμε τις εισηγήσεις. Στον διάλογο του τέλους είπαμε : ‘’καλό θα ήταν τέτοιες συζητήσεις να μην γίνονται σε ένα περιβάλλον που το νερό του νησιού μας είναι αντικείμενο βανδαλισμού για το κέρδος και την ανταγωνιστικότητα!!! Ε! Ποιος ‘’είδε τον θεό και δεν τον εφοβήθη’’!
Την ίδια αίσθηση είχαμε και πριν λίγες μέρες κατά την επίσκεψη σε ξενοδοχείο που πλέον ανά δωμάτιο έχει και ιδιωτική πισίνα, εκτός φυσικά και των μεγάλων πισινών. Τα πράγματα έχουν προχωρήσει. Τα περί προστασίας νερού δεν είναι πλέον θεμα έστω και αν το 1/3 του νησιού και των κατοίκων στερείται εδώ και χρόνια πόσιμου νερού.
Β. Δεν αρκούν λόγια και εκκλήσεις. Μελετήσαμε τις εκφράσεις γνώμης Δημοτικού Συμβουλίου και τις εγκρίσεις περιβαλλοντικών μελετών του Περιφερειακού Συμβουλίου για επεκτάσεις και νέα ξενοδοχεία στο νησί μας 2014-2016 (επισυνάπτουμε τους 2 πίνακες). Πήραμε στοιχεία από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας. Στεκόμαστε στα ξενοδοχεία 4* και 5* αστέρων που είναι η πλειοψηφία στην Κω σε δωμάτια και κλίνες (και σε κέρδη)! Είναι αυτά που προσφέρουν υπηρεσίες all inclusive κατ απαίτηση των tour operators. Αυτά είναι η κύρια πηγή προβλημάτων στην τοπική οικονομία και το περιβάλλον. Όλες οι περιβαλλοντικές μελέτες τους αναφέρουν: ‘’επιδράσεις επί των υδατικών πόρων: δεν υπάρχουν! επιπτώσεις επί των υποδομών: δεν υπάρχουν! επιπτώσεις στο πολιτιστικό περιβάλλον: δεν υπάρχουν!’’. Όλα θετικά και ακολουθούν δαιδαλώδεις περιγραφές, που κανείς δεν διαβάζει! Όλα καλά λοιπόν! Τα ξενοδοχεία θα γίνουν με επιχορήγηση του Κράτους(δανεικά και ανίστρεφα) κατά 25%, δανεισμό 30%, συμμετοχή 55%. Περιφερικοί, Δημοτικοί, Τοπικοί σύμβουλοι δεν τολμούμε να ζητήσουμε: περιορισμό των πισινών, περιορισμό του γρασιδιού, τριτοβάθμιο καθαρισμό νερού και επαναχρησιμοποίηση, διαλογή σκουπιδιών και ανακύκλωση, μείωση κατανάλωσης ενέργειας με υποχρεωτική ενσωμάτωση ΑΠΕ (ανανεώσιμων πηγών), βιοκλιματικό κτηριακό σχεδιασμό, φραγμό στα γενικού τύπου ενεργοβόρα ξενοδοχεία του μαζικού τουρισμού, νέα τουριστικά προϊόντα, στροφή στα θεματικά ξενοδοχεία, επιμόρφωση προσωπικού, έλεγχος τροφών και προώθηση στατοπικά προϊόντα κλπ. Παραδομένοι στους tour operators ψηφίζουμε και ακολουθούμε αβλεπώς: Δήμος, Περιφέρεια και πρώτα από όλους η Βουλή!!!
Γ. μέρα που είναι σήμερα προτείνουμε 2 αυτονόητες πολιτικές πράξεις ελέγχου και κοστολόγησης.
---Υπάρχουν αυτή την ώρα 64 ξενοδοχειακές μονάδες 4* και 5* δυναμικότητας 27.991 κλινών. Η μέση επιφάνεια ανά κλίνη των κύριων επιφανειών τους, χωρίς τους βοηθητικούς χώρους, (προδιαγραφές) είναι 25-30μ2/ανά κλίνη. Οι επί πλέον βοηθητικοί χώροι: υπόγεια, ημιυπαιθριοι και πισίνες, αποθήκες κλπ είναι τουλάχιστον 1/3 των κυρίων χώρων, ήτοι 7-10μ2/ανά κλίνη. Συνεπώς κατά μέσο όρο έχουμε 31-40μ2/κλινη. Η μέση τιμή 35 μ2/ανά κλίνη είναι ένα ασφαλές μέτρο αμέσου έλεγχου των δηλωμένων επιφανειών ανά ξενοδοχείο της κατηγορίας από τις δημοτικές υπηρεσίες!
---Από τον πίνακα, (τέλος τουρισμού 2015) της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Κω, στο σύνολο του Δήμου φαίνονται δηλωμένες επιφάνειες λοιπών παροχών 1.282.000μ2. Τα στοιχεία ξενοδοχείων 4* και 5* μας δίνουν επιφάνειες 27.991Χ35=980.000μ2. Είναι προφανής η απόκλιση των στοιχείων του Δήμου! Δεν μπορεί όλα τα μικρο- και μεγαλομάγαζα να είναι μόνον 300.000μ2;
---Με βάση τον πίνακα ξενοδοχείων που παραθέτουμε, προϊόν των δηλωθέντων στοιχείων στις περιβαλ/κές μελέτες που ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο και τις μέσες τιμές, η οικονομική υπηρεσία να ελέγξει και να καλέσει τις επιχειρήσεις που αποκλίνουν στα δηλωθέντα τους, να αιτιολογήσουν τις πραγματικές τους επιφάνειες. Όπου υπαρχει αδικαιολόγητη απόκλιση να εφαρμοστεί ο νόμος περί 5-ετους αναδρομικού καταλογισμού προστίμων. Έτσι θα υπάρξει ισονομία και δημοτική ισοπολιτεία που σήμερα λείπει.
--- Από τα δηλωθέντα στοιχεία των περιβαλλοντικών μελετών, τις αιτήσεις τους και την απάντηση-βεβαίωση ως προς την υδροδότηση τους στοιχειοθετείται το καθήκον να διεκδικήσει η ΔΕΥΑΚ: 1. αποζημιώσεις για καταναλώσεις νερού 0,35μ3/κλίνη, 2. για παραγωγή υγρών λυμάτων 0,30μ3/κλίνη. Όσα ξενοδοχεία δεν έχουν ή έχουν μερική σύνδεση με δίκτυα ΔΕΥΑΚ μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση. Σε κάθε περίπτωση η προσφυγή στην δικαιοσύνη από τον Δήμο είναι καθήκον μας για να προστατέψουμε την συνέχεια και την ομαλότητα της ζωής στο νησί μας. Για να μην γίνει με το νερό ότι έγινε με το εθνικό χρέος. Άλλοι το δημιούργησαν και το πληρώνουμε όλοι. Γιατί, όπως πάμε, οι Κώοι δεν θα μπορούν και να το πληρώσουν! Οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν τεράστια ευθύνη! Να αφήσουμε την δικαιολογία του δεδικασμένου μιας χαμένης οικειοθελώς εκδίκασης και να προσπαθήσουμε. Η σχετικότητα της Δικαιοσύνη είναι ορατή σήμερα.
Ν. Μυλωνάς (δημοτικός σύμβουλος)
Σημ: τελευταίο κείμενο για την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος 5η Ιουνίου 2017.