Ν. Μυλωνάς: Σημεία των καιρών της ‘’παρακμής του νησιού μας’’

Αύγουστος 12, 2019
jumbo-banner

Α. Ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε το θεμα του φωτεινού προειδοποιητικού σηματοδότη στο θεμα του ‘’τσουνάμις’’ κάτω από το Δημαρχείο στο λιμάνι μας είναι χαρακτηριστικός και αποκαλυπτικός για την συλλογική μας κατάσταση.

Το κείμενο δεν θα γραφόταν αν δεν διαβάζαμε τις αντιδράσεις της ένωσης ξενοδόχων Κω ‘’περί καταστροφικής αντιτουριστικής πράξης’’ που επαναλαμβάνονταν από την μικρομεσαία εμπορευματική ομάδα συμπολιτών μας. Θα αγνοήσαμε την αυτάρεσκη, αλλά εκτός πραγματικότητας ανακοίνωση της δημοτικής αρχής περί ‘’υποδειγματικής αντιμετώπισης του σεισμικού γεγονότος που επιβραβεύτηκε (δήθεν) από ευρωπαϊκό κέντρο με …την τοποθέτηση μιας ηλεκτρονικής προειδοποιητικής πινακίδας’’!

Β. Για την πινακίδα: χωρίς σχέδιο αντισεισμικής προετοιμασίας, χωρίς ενημέρωση, ξαφνικά και αποσπασματικά τοποθετείται μια ενημερωτική πινακίδα που λογικά θα έπρεπε να τύχει ευνοϊκής αντιμετώπισης. Ζούμε σε ένα σεισμογενή τόπο και είναι αναγκαία η συμπλήρωση του παρόδιου επικοινωνιακού και πληροφοριακού εξοπλισμού με το θεμα του σεισμικής προειδοποίησης δίπλα στις υπάρχουσες κυκλοφοριακές και πολιτιστικές πινακίδες. Εξ άλλου αυτό προβλέπονταν από μελέτη προετοιμασίας αντιμετώπισης του σεισμού από τον Δήμο πόλεως Κω των Παπανικολάου-Λέκκα 2007 που ψήφισε ομόφωνα δημοτικό συμβούλιο 27/04/2007. Το σχέδιο προβλέπει αυτή την σηματοδότηση, άξονες διαφυγής, δημιουργία χώρων στάθμευσης και υποδομών αντισεισμικής προστασίας στο Κ.Χ. Γ 319 κλπ. Το μόνο που έγινε ήταν…η αφαλτόστρωση του χώρου! Οι παροχές νερού έμειναν και παραμένουν χωρίς την τοποθέτηση κρουνών! Στην Αλεξάντερ φάσιονς υπήρχαν 2 κοντέινερ με σκηνές και εξοπλισμό καταυλισμού που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ! Κατ επιταγήν του ψηφισμένου από μας σχεδίου, με κάποιο μικρο-πρόγραμμα και με έξοδα ενός ερευνητικού ευρωπαϊκού μηχανισμού τοποθετήθηκε η πρώτη ειδοποιητική πινακίδα!!! Γιατί όχι; Αντ’ αυτών η αυτοδιαφήμιση και η αντιπαράθεση! Η ‘’εκ των ενόντων’’ δημοτική αντίδραση της 21-7-2017, την ασυνεννοησία και την προχειρότητα και οι φιλότιμες όντως ατομικές προσπάθειες βαφτίζονται ‘’study case=υποδειγματικές’’ που επιβραβεύονται! Και η αντίδραση των συλλόγων μας: ‘’αφαιρέστε την’’! Έτσι προστατεύεται ο τουρισμός!

Γ. Η αντίδραση της ένωσης ξενοδόχων θα έπρεπε να είναι στην αντίθετη κατεύθυνση! ‘’ Η ένωση θα συμμετάσχει στις πρωτοβουλίες και τα έξοδα εκσυγχρονισμού των δημοτικών υποδομών! Η Κως πρέπει να εξοπλιστεί με τα πιο σύγχρονα συστήματα αντισεισμικής προετοιμασίας! Η δημοτική αρχή είναι υπόλογη και πίσω από τις ανάγκες της εποχής μας’’!

Δ. Από το Ιnternet καθηγητής κ. Βαλλιανάτος ‘’Η Δημιουργία ενός shake map-χάρτη δονήσεων απαιτεί την ανάπτυξη ενός δικτύου επιταχυνσιογράφων στον αστικό ιστό. Αυτό δεν υπάρχει στη Κω. Το κόστος ΔΕΝ είναι μεγάλο. Μια εκτεταμένη διερεύνηση υπεδάφους με την μέθοδο του μικροθορύβου, σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο θα μας δώσει την εδαφική απόκριση (συντελεστή ενίσχυσης και ιδιοσυχνότητα του εδάφους). Έτσι έχοντας τις πραγματικές εδαφικές και κτηριακές αποκρίσεις και ξέρεις και προετοιμάζεσαι. Στην Κω θα σας έδινε την δυνατότητα οργάνωσης της προσεισμικής δραστηριότητας με βελτιστοποίηση α. των κατασκευών β. της μετασεισμικής επέμβασης με αυτοματοποιημένη αντιμετώπιση των προβλημάτων’’.

Ε. Παρατηρούμε την πινακίδα του ‘’τσουνάμις’’ Γράφει‘’under testing=υπό δοκιμή’’! Οι επισκέπτες δεν έχουν πρόβλημα! Εμείς έχουμε πρόβλημα. Κοιτάξτε: η πινακίδα καλύπτει άλλη που μιλά για ‘’free internet’’, είναι δίπλα σε κιόσκι της ΔΕΑΣ. σε επαφή με στύλο φωτισμού. Στα 10 μέτρα η στάση των δημοτικών τραίνων, διαφημιστικές πινακίδες πάσης φύσεως στο πεζοδρόμιο, κιόσκια μικροπωλητών και καλλιτεχνών δρόμου, παρτέρια πρασίνου ερημοποιημένα, πιο πέρα οι κάδοι συμπίεσης απορριμμάτων για τα μπαράκια με χυμένα λάδια και σωρούς σκουπιδιών, λεκτικές αντιπαραθέσεις των οδοκαθαριστών της εταιρείας καθαρισμού του λιμανιού με τους υπαλλήλους της street μπαρ γιατί δεν τοποθετούν τα σκουπίδια στους κάδους που είναι άδειοι, στύλοι φωτισμού με σπασμένα φωτιστικά, στύλος-πλαίσιο χωρίς την πινακίδα πληροφοριών της ΜΑΡΙΝΑΣ, επισκευή δαπέδου του εμπορικού και επιβατικού λιμανιού χωρίς σωληνώσεις υποδομών ενέργειας, τηλεφώνων, αποχέτευσης, απορριμμάτων κλπ . κλπ. Αυτά δεν μας ενοχλούν.

ΣΤ. Στον δρόμο για Μαστιχάρι όπου το πρόβλημα των φυκιών πάρα τα 60.000 ευρώ που πληρώνει ο Δήμος ετησίως παραμένει ως έχει εδώ και χρόνια, όπως παραμένει το πρόβλημα των οσμών στο λιμάνι του Μανδρακίου, στους δρόμους της Λάμπης και στο βιολογικό στο Ψαλίδι. Βλέπουμε δεξιά μας, περιοχή ‘’Καραμουσταφα ΐ να’’, τώρα …‘’Neptune’’ μηχανήματα κατασκευής γεωτρήσεων. καΐκι Πλησιάζουμε για να μάθουμε ‘’what happened’’! Όχι! δεν κάνουμε γεώτρηση! Την καθαρίζουμε γιατί βγάζει άμμο’’, και παραπονιούνται τα ξενοδοχεία’’! Ούτε αυτά δεν μας ενοχλούν! Κι άλλα…πολλά!

Ζ. Ο Δήμος μας για να παίξει ένα κάποιο ρόλο χρειάζεται σπρώξιμο. Έχει βαλτώσει. Η κοινωνία μας είναι γονατισμένη από την χρεοκοπία της χώρας. Η ένωση ξενοδόχων Κω, η άρχουσα τάξη και αυτή που ωφελείται τα μέγιστα από την τοπική τουριστική βιομηχανία δεν αρθρώνει εκσυγχρονιστικό πολιτικό λόγο, έχουμε γενικευμένο πολιτικό πρόβλημα που λέγεται ‘’παρακμή του νησιού’’. Είναι η σκιά της άρχουσας τάξης τοπικής και υπερεθνικής έχει απονευρώσει την δημοτική μας πολιτική!
Ν. Μυλωνάς

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot